Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

BUZLU KAHVE VE SOĞUK DEMLEME NEDİR?

Tarih: 7 Haziran 2016 Yazar: enderakgul

Buzlu Kahve (Iced Coffee)

Buzlu kahve hazırlamak için hazırda elinizde bulunan Chemex, Hario V60 veya Aeropress gibi 3. nesil kahve demleme ekipmanlarını kullanabilirsiniz. Chemex için kalın, Hario V60 ve Aeropress için orta-kalın öğüttüğümüz 12.5 g kahvemizi 200 mL sıcak su ile demliyoruz. Buraya kadar sıcak demlemeden bir farkı yok, ancak buzlu kahve hazırlamak için demlemeyi yapacağımız kaba 200 gram, mümkünse büyük parçalar halinde buz ekliyoruz. Sıcak kahvenin aniden soğuk buz ile buluşup soğuması ile rahat içimli, aroması daha belirgin ve asidik bir lezzet elde ediyoruz. Yani temel olarak buzlu kahve, pour over (damlama) yöntemi ile buzun üstüne demlenmiş bir kahvedir. Bu yöntem evinizdeki 3. nesil demleme ekipmanları haricinde bir ekipman gerektirmez, öte yandan buzlu kahve demlemek için özel olarak tasarlanmış Japon Hario firmasının Iced Coffee Maker isimli bir ürünü mevcut. Buz miktarını ayarlamanıza yardımcı olan ve buz ile sıcak kahvenin temasını arttıran özel bir hazneye sahip olduğundan bu ekipman ile tam olarak istediğiniz ölçüde ve içimde buzlu kahve hazırlayabilirsiniz.

Soğuk Demlenmiş Kahve (Cold Brew Coffee)

Soğuk demlenmiş kahve hazırlamak için bir soğuk kahve demleme ekipmanına ihtiyacımız var. Bu ekipman demlenmiş kahvenin biriktiği bir hazne, kahve ve suyu karıştırıp damla damla biriktirecek kap ve son olarak en üstte soğuk su ilave edeceğimiz diğer kaptan oluşuyor. Burada amaç iri taneli çekilmiş kahve ile soğuk suyun çok yavaş etkileşmesi ve asiditesi çok düşük, yumuşak içimli, orta gövdeli ve tatlı bir kahve elde etmektir. Bu yavaş etkileşimi sağlamak için demleyicimizi her saniye bir damla akıtacak şekilde ayarlamamız gerekiyor, bu da asgari 4 – 5 saatlik bir demleme süresine denk geliyor. Bu yöntemde 110 gram kahve / 1 litre su oranını öneriyoruz. Kahve olarak ise başta Afrika kahveleri olmak üzere tüm kahve çekirdeklerini damak zevkinize uygun olarak kullanabilirsiniz.

Hario Mizudashi

Hario Mizudashi ile de muhteşem bir soğuk kahve hazırlayabilirsiniz. Mizudashi ile yapılan soğuk kahve, buzlu kahve ve soğuk demlenmiş kahvenin yöntem olarak karışımı diyebiliriz. Bu yöntemde 1100 mL suya 80 gram iri öğütülmüş kahve ilave ediyoruz ve filtre içerisinde kahve ile suyun en az 8, en fazla 12 saat demlenmesini sağlıyoruz. Bu işlemin ardından filtre ile beraber çekilmiş kahvemizi çıkarıyoruz ve geriye düşük bir asiditeye sahip, nispeten tatlı bir soğuk kahve kalıyor.

Şimdiden afiyet olsun.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]