Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

SYPHON KULLANARAK KAHVE DEMLEME

Tarih: 21 Ağustos 2016 Yazar: Onur Oral

Syphon (Sifon) ekipmanı Avrupa’da doğup Amerika’ya, oradan da Japonya’ya kadar uzanan bir  maceraya sahip. Syphon ile demlediğiniz kahve kadar kahvenin demlenmesini izlemek de bir zevk. Bu ekipmanı Syphon, Vacuum Pot ya da Fransız Balonu olarak adlandıranlar var. Biz yazımızda Syphon olarak bahsedeceğiz ve sizlere Syphon ile kahve nasıl mükemmel bir kahve demleyebileceğinizi özetleyeceğiz.

Tüm filtre kahve demleme yöntemleri özünde öğütülmüş kahve çekirdeğinin bir süre sıcak suda kalması ve bir filtre yardımı ile kahvenizin bardağınıza ulaşması esasına dayanıyor. Syphon tüm bu işlemi mükemmel bir denge ve görsel şölen ile yapan tek kahve demleme ekipmanı. Ayrıca Syphon ile kahve demlerken kendinizi bilimsel bir çalışma yapıyor gibi hissediyorsunuz, bu nedenle Syphon sizi sadece güzel bir kahve içmekten çok daha farklı bir şekilde tatmin ediyor.

Syphon nispeten yüksek fiyatlı, kırılgan ve nazlı bir kahve demleme ekipmanı diyebiliriz; ama onunla hem kahve demlerken hem de demlediğiniz muhteşem kahveyi içerken bunların hepsini unutacağınıza eminiz. Şimdi size pek çok çeşidi bulunan Syphon ekipmanının Japon versiyonundan bahsedeceğiz.

Syphon ile kahvenizi demlemek için öğütülmüş taze kahve, sıcak su, ısıtıcı (genellikle Syphon’ınız ile birlikte sunulur) ve metal filtre üzerine sarılı bez filtreden (ürünün kutusu içinden çıkar, yerine kağıt filtre de kullanabilirsiniz) oluşan filtre sistemine ihtiyacınız var.

Syphon Kullanarak Kahve Nasıl Demlenir?

Öncelikle taze kahve, Syphon, filtre, ocak, su ve tartımızı hazırlıyoruz. Sıcak bir su ile ön ısıtma yapıp iyice kuruladığımız Syphon’ın alt kısmını yerine yerleştiriyoruz . Hazneyi 3 Cup (1 cup yaklaşık 125 mL ediyor) çizgisine kadar kaynar su ile dolduruyoruz, sonrasında üst karafa filtreyi takıp yerine oturtuyoruz.

Her cup için 7 gram olmak üzere 3 Cup için toplam 21 gram kahvemizi French Press’te kullandığımız gibi büyük (coarse) şekilde öğütüyoruz ve üst karafa döküyoruz.

Isıtıcımızı açıp alt karafı ısıtıcının üzerine yerleştiriyoruz ve suyun kaynayıp basınç oluşturmasını bekliyoruz. Basıncın etkisi ile üst karafa dolan suyumuzu ve kahvemizi yavaşça karıştırıyoruz ve 45 – 60 saniye arası bir süre boyunca demlenmesini bekliyoruz. Ardından ısıtıcıyı alt kısımdan çekiyoruz ve büyünün başlamasını izliyoruz. Alt kısımdaki soğuyan hava vakum etkisi göstererek yukarıdaki karaftan kahvemizi çekiyor ve alttaki karafa dolmasını sağlıyor.

Syphon yöntemi ile hem iki filtre (metal ve bez) hem de yüksek vakumu sayesinde yüksek gövdeli, parlak ve temiz bir kupa kahve elde etmiş oluyoruz. Demlememiz bittiğinde bez filtreyi temizleyip kuruladıktan sonra su içinde buzdolabında muhafaza etmenizi öneriyoruz, bu sayede filtrenizi uzun bir süre kullanabilirsiniz.

Syphon ekipmanının en yaygın bulunan ve kullanılanları Hario marka 3 ve 5 Cup modeller.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]