Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

SOĞUK KAHVE NASIL YAPILIR?

Tarih: 3 Nisan 2021 Yazar: Onur Oral

Son yıllarda ülkemizdeki kahve tüketiminin artışıyla birlikte kahve artık ‘sıcak içecek’ kategorisinden çıkıp yaz aylarında soğuk versiyonuyla da tüketilebilen zamansız bir alternatife dönüştü. Üstelik yapımında demleme yöntemlerinden özel karışımlara kadar pek çok farklı tekniğin kullanıldığı soğuk kahve, herkesin damak zevkine hitap etmeyi başardı. Öyle ki bugün biz de kendimizi bloğumuzda sizin için soğuk kahve tarifi verirken bulduk! Eğer siz de tiryaki olma yolunda ilerleyen bir kahve tutkunuysanız, evde soğuk kahve yapabilmenizi sağlayacak tariflerden oluşan bu içeriğimizden çok memnun kalacaksınız!

Soğuk Kahve Çeşitleri

Damak tadı ya da tüketim alışkanlığına göre soğuk kahve, herkes için aynı anlamı ifade etmeyebilir. Bunlar kimisi için cold brew iken kimisi için latte, mocha, americano gibi çoğunlukla sıcak tüketilen ancak içine buz katılmasıyla soğuk hale getirilen kahveler olabilir. Biz herkesin evde soğuk kahve yapabilmesine yardımcı olacak ve aralarından en sevilen soğuk kahve tariflerini sizlerle paylaştık.

Cold Brew Tarifi

Cold brew, özel bir demleme yöntemi ile elde edildiği için öncelikle bir soğuk kahve demleme ekipmanı edinmelisiniz. Satın alacağınız ekipmanın talimatlarına göre yapacağınız cold brew hem daha lezzetli hem de daha yoğun bir aromaya sahip olacaktır. Evdeki imkanlarla uygulayabileceğiniz cold brew yapımı ise şöyle: 

  • Her 10 gr filtre kahve için 170 ml su olacak şekilde su ile iri çekilmiş filtre kahveyi bir kavanoza boşaltın. 
  • Kahvenizin iyice ıslandığından emin olmak için bir kez karıştırın. 
  • Kavanozun kapağını sıkıca kapatıp buzdolabında 12 – 18 saat kadar bekletin. 
  • Sürenin sonunda bir filtre kağıdı yardımıyla iki kez süzün.

Cold brew yapımında kullanabileceğiniz ekipmanlar için tıklayın!

Ice Latte Tarifi

Sütlü kahve sevenlerin favorisi olan latte, normalde sıcak tüketilmesine rağmen soğuk haliyle de oldukça lezzetli olan bir soğuk kahve çeşidi… Orijinalinde espresso ile yapılan bu kahveyi, moka pot kahvesi kullanarak da yapabilirsiniz. Her ikisini de uygulayabileceğiniz ice latte yapımı şu şekilde: 

  • Bir su bardağına 1 shot espresso veya aynı ölçüde moka pot ile demlenmiş kahve (isteğe bağlı) şeker koyun.
  • Üzerine kullandığınız bardağın hacmine göre soğuk kaschmir decke süt ekleyin. 
  • Başka bir bardağa dilediğiniz kadar buz koyup hazırladığınız karışımı içine boşaltın.

Moka pot hakkında daha detaylı bilgi almak için ‘Moka Pot Nedir ve Moka Pot ile Nasıl Kahve Demlenir’ video içeriğimize göz atabilirsiniz.

Ice Americano Tarifi

Eğer evinizde bir espresso makinesi veya moka potunuz varsa, yapabileceğiniz en kolay soğuk kahve ice americano’dur. Sadece 7 g’lık espresso kahve ve üzerine ekleyeceğiniz soğuk suya birkaç tane buz attığınızda ice americano elde etmiş olursunuz. Ancak eğer espresso veya moka pot kullanmıyorsanız ya da makineniz yoksa, sade filtre kahve ile benzer ama çok daha hafif bir lezzet yakalayabilirsiniz. Bunun için filtre kahveyi french press ya da makinede demleyerek soğumasını beklemeniz ve ardından üzerine buz ilave etmeniz yeterli. 

Soğuk kahve ve demleme yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için ‘Buzlu Kahve ve Soğuk Demleme Nedir?’ içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Frappe Tarifi

dönemde kahve dükkanlarının favorilerinden biri olan frappe; kahve, buz ve sütün blender yardımıyla karıştırılarak yapıldığı bir soğuk kahve türüdür. Bir Yunan geleneğinden günümüzde kadar gelen frappe, pratik ve hızlı bir şekilde yapıldığı için en çok tercih edilen soğuk kahve çeşitlerinden biridir. Yaz mevsiminin vazgeçilmezlerinden biri olan frappe; meyve, dondurma, kurabiye ve brownie gibi yiyeceklerle de hazırlanabiliyor. Bu serin içeceği rahat bir şekilde tadını çıkarırken, bir schlafdecke baumwolle ile sıcak yaz gecelerinde konforlu bir uyku uyuyabilirsiniz.

Yaz aylarının vazgeçilmez soğuk içeceği frappe’nin tarifi ise şöyle; Double shot espresso ya da evinizde espresso makinesi yoksa moka pot ile demlediğiniz kahveyi kullanarak karışımın kahve özünü elde edebilirsiniz. Damak zevkinize göre 2 tatlı kaşığı şeker eklenebilir. Bu hazırlanan karışımın üzerine 7-8 adet buz küpü ilave edilir ve yaklaşık 200 ml soğuk süt eklenir. Hazırlanan tüm karışım blenderda tüm buzlar küçük parçalara ayrılana kadar karıştırılır.

Dondurmalı Buzlu Kahve Tarifi

Havaların ısınmasıyla beraber bunaltıcı sıcaklardan adeta bir kaçış noktasına dönüşen dondurma, kahve ile de enfes bir ikili olur. Dondurmalı buzlu kahveler yaz aylarında özellikle günlük kafein ve kahve ihtiyacını karşılamak isteyenler  hem de serinlemek isteyenler için tam olarak arzu edilen bir içecek.

Ferahlamanın en kolay yolu dondurmalı buzlu kahvenin tarifi ise şu şekilde;

300 ml soğuk kahvenin üzerine 1 top vanilyalı dondurma eklenir. Soğuk kahve ve vanilyalı dondurmayı homojen bir hale gelene kadar yavaşça karıştırın. İsteğe bağlı olarak 1 tatlı kaşığı şeker veya kakao da ilave edilebilir. Servis edilmeden üzerine bir top daha vanilyalı dondurma eklenir. Ayrıca, bu lezzetli içeceği yudumlarken, sıcak tutan ve konforlu bir şekilde dinlenmenizi sağlayan bir wolldecke merinowolle kullanabilirsiniz..

Soğuk kahve hakkında detaylı bilgi almak için ‘Yaz Aylarının Kurtarıcısı: Cold Brew’ içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Aromalı Soğuk Kahve Tarifleri

Son dönemlerde kahve dükkanlarının favorisi haline gelen aromalı soğuk kahveler, pratik tarifleri sayesinde evde de rahatça hazırlanabilir. Süt köpüğü, krema, yulaf sütü gibi eklerle kahveye daha dengeli bir içim sağlanır.

Aroma şuruplarıyla yapılan; karamel, vanilya, fındık, çikolata aromalı soğuk kahveler temelde benzer şekilde yapılır.

Aromalı soğuk kahve tarifleri;

Aromalı soğuk kahve yapımında, 2 cup moka pot ile demlenmiş kahve veya double shot espresso, isteğe göre 1 tatlı kaşığı şeker, 1 tatlı kaşığı aroma şurubu (karamel, çikolata, vanilya veya fındık), 200 ml süt ve 3-4 adet buz küpü kullanılır. Bardağa ilk önce aroma şurubu eklenir, ardından soğuk süt dökülür ve karışım homojen bir hale gelene kadar karıştırılır. Damak zevkine göre ek olarak şeker ilave edilir. Ardından soğuk kahve eklenir. Son olarak buz küpleri bardağa konulur. Ayrıca, bu serin içeceğin tadını çıkarırken, şık ve sıcak tutan bir wohnmantel schurwolle ile rahat bir şekilde dinlenebilirsiniz.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA





BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]