Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

CHEMEX VE HARİO V60 ARASINDAKİ FARKLAR

Tarih: 12 Şubat 2017 Yazar: enderakgul

Chemex ve Hario V60 bildiğiniz üzere “pour over” işlemine dayanan iki farklı kahve demleme yöntemi. Dıştan bakınca çok benzer görünseler de aralarında önemli farklar var. Yazımızda bu farklardan bahsedeceğiz.

Chemex 1940’larda Amerika’da laboratuvar cihazı olarak keşfedildi, sonrasında ise kahve filtreleme aleti olarak kullanılmaya başladı. Temel işlevi, üzerine konan özel Chemex filtresinde sıcak su yardımıyla kahveyi filtrelemek.

Hario firması da Chemex gibi 1900’lerin başından itibaren laboratuvar cihazları üreten bir şirket. 1960 yılına gelindiğinde ilk ev tipi kahve makinesi olan Syphon cihazını tanıttı. 2005 yılında ise ikonik Hario V60 kahve demleme aparatını üretti ve kısa bir sürede oldukça popüler oldu. Hario V60 da Chemex gibi kendi özel filtresi ile çalışıyor ve basitçe anlatmak gerekirse sıcak su ile kahveyi filtreliyor .

Modeller

Chemex‘in 3, 6 ve 8 kişilik modelleri bulunuyor, Hario V60’in ise sadece 1 ve 2 kişilik modelleri mevcut. Dolayısıyla kalabalık gruplar için Chemex, 1 veya 2 kişi için Hario V60 daha uygun diyebiliriz.

Kullanılacak Kahve Miktarı ve Öğütme

Chemex için 100 mL su ve 7 gram iri öğütülmüş kahve çekirdeği, Hario V60 için ise 100 mL su ve 6 gram orta boy öğütülmüş kahve çekirdeği kullanıyoruz.

Demleme Hızı

Chemex’te demleme Hario V60’a kıyasla daha uzun sürüyor, çünkü hem Chemex filtresi Hario V60’tan daha yavaş bir filtreleme yapıyor hem de Chemex’te su sadece filtrenin en ucundaki noktadan aşağıya süzülüyor. Bu fark Chemex kullanarak daha yumuşak bir kahve demlemenizi sağlıyor. Hario V60’ta ise sıcak su kahveden Hario V60′ın her bölgesinden süzülüyor. Aşağıda gördüğünüz tırtıklı yapı filtrenin Hario V60′ın duvarlarına yapışmasını engelliyor. Eğer hızlı bir şekilde kahve hazırlamak istiyorsanız Hario V60 sizin için daha uygun bir ürün. Ayrıca iki üründe de aynı sıcaklıkta su kullanacağınız ve kahvenizi Hario V60’ta demlerken su daha kısa bir sürede süzüleceği için kahveniz Chemex’e göre daha sıcak olacak.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]