Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KOŞU VE KAHVE

kahve-ve-spor

Tarih: 28 Mart 2021 Yazar: Onur Oral

Hem iyi bir enerji kaynağı hem de metabolizma hızlandırıcı özelliği nedeniyle sportif aktivitelerin vazgeçilmezi olan kahve, koşucuların da kaçınılmaz olarak en çok tükettiği içeceklerden biri. Tüm sporcular gibi koşucular da bu içeceğin yapı taşını oluşturan ‘kafein’ maddesinin vücuda sağladığı dayanıklılık, güç ve enerjiyi kullanmanın peşinde. Peki tüm sporcular için kahve tam olarak nasıl bir fayda sağlar? Kahve tüketimi için en doğru zaman aralığı nedir? Gelin birlikte inceleyelim.  

Koşucular İçin Kahvenin Önemi

Koşu temelde bir kardiyo türüdür. Kardiyovasküler sistemi harekete geçiren koşu sırasında yükselen nabız ile artan kan dolaşımı, vücudun daha fazla güç için ATP (enerji) üretmesine neden olur. Kafein, işte bu süreçte ATP üretimini desteklemek ve artırmak için gereken kaynağı sağlar (1). Koşucular üzerinde yapılan bir çalışma da bu etkiyi kanıtlar niteliktedir. Solunum, hız, mesafe ve benzeri faktörler çerçevesinde yapılan çalışmada kafein tüketiminin sporcuların spor performansını artırdığı gözlenmiştir (2). Dolayısıyla kahvenin koşu gibi yüksek yoğunluklu egzersizler için en doğru içecek seçeneklerinden biri olabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. 

Öte yandan çoğunlukla uygulanan şekliyle spordan önce kahve tüketiminin en önemli sebeplerinden biri, kalorisinin çok düşük olmasına rağmen yüksek kafein oranıyla gereken enerjiyi vücuda sağlamasıdır (3). Kahve çekirdeklerinin içinde doğal olarak bulunan kafein, bu içeceği enerji kazanmak için tercih edilebilecek en sağlıklı kaynaklardan biri yapar. Bu noktada önemli olan kalori değerini artırmamak için bu içeceği sade haliyle tüketmek, mümkünse filtre kahve ve espresso gibi demleme alternatiflerini tercih etmektir. 

Farklı kahve çeşitleri ve kalori değerleri hakkında detaylı bilgi için Filtre Kahve ve Kalori başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Kahve Spordan Önce mi Sonra mı İçilmeli?

Kahve tüketiminin zamanlaması, koşucular için oldukça önemlidir. Sporcular, enerji üretimini tetiklediği için çoğunlukla spordan önce kahve tüketir. Çünkü vücuda alınan kafein, 5 – 15 dk boyunca damarlarda dolaştıktan sonraki yaklaşık 40 – 80 dk aralığında istenen enerji kaynağına dönüşür (4). Bu da koşucular için spordan önce kahve içmenin doğru bir zaman aralığı olduğu konusunda iyi bir fikir verir. 

Aynı şekilde spordan sonra kahve tüketiminin de fayda sağladığını gösteren araştırmalar vardır. Örneğin bisikletçiler üzerinde yapılan bir çalışmanın gösterdiğine göre spordan sonra kahve içmek, karbonhidratlarla birlikte tüketildiğinde kas iyileşmesini hızlandırabilir (5). Dolayısıyla hem spor sonrası hem de spor öncesi kahve tüketiminin koşu performansını artırmak için aynı anda fayda sağlayabileceğini söylemek mümkün.  

Kafeinin sporcuların performansı dışında sağladığı diğer sağlık faydalarını Filtre Kahvenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?’ yazımızda bulabilirsiniz. 

Peki bu bilgiler ışığında siz de kahvenin enerji verici gücünü keşfetmeye ne dersiniz? Üstelik önümüzde bu fırsatı yakalayabileceğiniz, bizim de Kahhve.com olarak sponsorlarından biri olduğumuz harika bir etkinlik var: N Kolay İstanbul Yarı Maratonu! Eğer siz de kayıtlarınızı tamamladıysanız 4 Nisan’da yapılacak 21K ve 10K kategorilerinin yanı sıra bu yıl pandemi nedeniyle hayata geçirilen ve 27 – 31 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan sanal koşu ile N Kolay İstanbul Yarı Maratonu heyecanına katılabilirsiniz. N Kolay Yarı Maratonu detaylarına linkten göz atabilir ve yarış öncesinde Kahhve.com kahvelerinden alacağınız enerjiyle en iyi performansınızı sergileyebilirsiniz.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]