Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE AKIMLARI: BİRİNCİ, İKİNCİ, ÜÇÜNCÜ NESİL KAHVELER

Tarih: 9 Şubat 2022 Yazar: Onur Oral

Üçüncü nesil kahve, belki de birçok kişinin günlük hayatına kahvenin ilk kez girmesini sağlayan akımlardan biri. Ancak bu akımın böyle adlandırılması tabii ki tesadüf değil; kendinden önce gelen akımların devamı niteliğinde. Öyleyse birinci ve ikinci nesil kahve akımlarını üçüncü nesilden ayıran nedir? Bu akımlar neyi ifade eder, ne anlama gelir? Bu içeriğimizde kahve akımlarını her yönüyle sizler için inceledik.

Birinci Nesil Kahvecilik

Emtia kahvesi olarak da bilinen birinci dalga kahvecilik, 1900’lü yılların başlangıcına denk gelen kahve üretimi ve tüketimini ifade eden döneme verilen isimdir. Kahvenin günlük hayata girmeye başlayıp hızla yayıldığı bu dönemde, kahvenin kalitesinden çok niceliği önemliydi. Bir çeşit meta olarak görülen kahve, artan tüketimi karşılamak için üreticiler tarafından olabilecek en hızlı ve kolay hazırlanan alternatifle sunuluyordu. Bu, bugün adını instant ya da hazır kahve olarak bildiğimiz, üzerine yalnızca sıcak su dökülerek birkaç dakikada hazırlanabilen kahveydi. Özel vakumlu paketlerde sunularak raf ömrünün uzatıldığı bu kahve çeşidi, günümüzde düşük kaliteli ve lezzetsiz olarak nitelendirilse de ikinci ve üçüncü dalga kahveciliğin fitilini ateşleyen önemli bir geçiş dönemiydi.

İkinci Nesil Kahvecilik

1900’lerin sonlarına gelindiğinde ise tüketiciler yeni bir kahve deneyimi ile tanıştılar. O dönemde bugünün kahve zincirleri olan Starbucks ve Caribou Coffee ile yükselen bu yeni akım, hazır kahveden espresso’ya geçişi sağladı. Krema, süt ve çeşitli meyve şuruplarıyla tatlandırılarak sunulan espresso kahve; latte, americano, frappuccino gibi ilgi çekici terimlere sahip formlar kazandı. Aynı zamanda istenen yoğunluk ve aromayı yakalamak için kahve çekirdeklerinin kalitesi de önemli bir unsur haline geldi. Böylece hazır kahve yerini herkese hitap edebilecek farklı lezzetlere sahip, kaliteli ve içimi daha keyifli olan espresso bazlı aromalı içeceklere, yani ikinci dalga kahveciliğe bıraktı.  

Üçüncü Nesil Kahvecilik

Kahvenin giderek popülerleşmesi, 1980’li yıllarda Amerika’da Özel Kahve Derneği (SCA)’nin kurulmasıyla sonuçlandı. Kahvenin yetiştirilmesinden hasadına, kahve çekirdeklerinin kavrulma derecelerinden işlenmesine ve demlenmesine kadar pek çok konu tartışmaya ve incelemeye açıldı. Kahvenin sürdürülebilirliğinin, saflığının ve lezzetinin ön plana çıktığı üçüncü dalga kahvecilikte; Kolombiya, Kenya, Brezilya gibi yöresel kahveler birbirlerinden ayırt edildi. Kahveler; kahve notaları, aromaları, çekirdek boyutları ve benzeri özelliklere göre demlenmeye başlandı. Böylece farklı demleme seçenekleri ile baristaların özel tarifleri hem kahve severlerin hem de üreticilerin damak tadını şekillendirdi. Günümüzde her neslin kahvesi farklı tüketiciler tarafından tüketilse de üçüncü nesil kahvecilik için kahvenin bugünkü önemini kazanmasında oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Kahve severlerin en çok merak ettiği terimlerden biri olan nitelikli kahve için hazırladığımız “Nitelikli Kahve Nedir?” başlıklı içeriğimize de göz atabilirsiniz.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]