Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

ARABİCA İLE ROBUSTA KAHVE ARASINDAKİ FARKLAR

Tarih: 27 Ocak 2022 Yazar: Onur Oral

Kahveyle uzaktan yakından ilgilenen hemen herkesin en iyi bildiği şeylerden biri, çekirdeklerin iki temel çeşidinin olmasıdır: Robusta ve Arabica. Aynı aileye mensup olmalarına rağmen yapı, kalite ve lezzet açısından farklı özelliklere sahip olan bu çekirdekler; doğal olarak farklı kahve çeşitlerinin ham maddesi olarak kullanılırlar. Bu yazımızda sizin için Arabica ile Robusta çekirdeklerinin özelliklerini sıralayıp aralarındaki farkı inceledik.

Arabica Kahve Nedir?

Arabica kahvesi, coffea Arabica adlı bitkiden elde edilen çekirdekler ile üretilen kahve çeşididir. Adını kahve tarihinin başlangıç noktası olan Yemen’deki keşiften alan Arabica, en çok tüketilen kahve olma özelliğini geçmişten günümüze taşımayı başarmıştır. Öyle ki piyasada bulunan ve kahve severler tarafından tüketilen kahvenin ortalama %60’ını oluşturur.

Birinci sınıf olarak nitelendirilen Arabica çekirdekleri, yetiştirilmesi oldukça zahmetli ürünlerdir. Tropikal bölgelerde ve yüksek rakımlarda hasadı yapıldığından dolayı her coğrafyada yetiştirmek kolay değildir. Büyük bir kısmı Latin Amerika, Endonezya ve Brezilya’dan dünyaya dağılırken Vietnam gibi ülkelerde neredeyse hiç yetiştirilmez. Bu nedenle Arabica çekirdekleri çoğu zaman %100 ifadesi ile pazarlanır; bu yoğunluğunun, içindeki kafein miktarının ve kendine has lezzetinin orijinal haliyle korunduğunun göstergesidir.

Robusta Kahve Nedir?

Robusta kahvesi, coffea canephora adlı bitki türünün çekirdeklerinden elde edilir. Kahve piyasasının ortalama %40’ını oluşturan Robusta, nispeten yakın bir tarihe sahiptir. Arabica kahvesine kıyasla daha alçak rakımlarda yetiştirilebilen, hastalıklara ve kuraklığa karşı dirençli olan bu kahve; coğrafi açıdan da zengin bir çeşitlilik sunar. Günümüzde плед купить en çok Afrika ve Asya ülkelerinde yetiştirilmektedir.

Düşük asiditeye sahip tat profili ve yumuşaklığı ile öne çıkan Robusta kahvesi, özel kahve karışımları yapmaya oldukça elverişlidir. Bu özelliği üretime de yansımış, Erecta ve Nganda gibi melez türlerin yaratılmasına da ortam hazırlamıştır. Doğada kendiliğinden melezlenen bu türler; Robusta kahvenin постільна білизна dayanıklılığının ve kendine has lezzetinin hem nedeni hem de sonucu olmuştur.

İlginizi çekebilir: Kahve Çeşitleri Nelerdir?

Arabica – Robusta Farkı

Bitki familyaları ortak olmasına rağmen farklı özelliklere sahip olan Arabica ve Robusta, bazı detaylar ile rahatlıkla birbirlerinden ayrılabilir. Arabica ve Robusta farkını oluşturan maddeleri sizler için aşağıda sıraladık:

  • Robusta çekirdekleri dairesel bir görünüme sahipken Arabica çekirdekleri ovaldir.
  • Arabica kahvesi acı ve keskin bir lezzete sahipken Robusta daha yumuşak ve tatlı olarak nitelendirilir.
  • Arabica’yı yetiştirmek iklim ve coğrafi konum sebebiyle zahmetliyken Robusta kahve birçok yerde daha kolay yetiştirilebilir.
  • Robusta kahvesi, Arabica’dan daha yüksek kafein oranına sahiptir.
  • Arabica kahve, Robusta’ya дропшипінг україна kıyasla daha fazla şeker ve lipid içerir.
  • Robusta, Arabica’ya kıyasla daha erişilebilir bir fiyat aralığına sahiptir.

Farklı yöresel lezzetleri tatmak ve birçok kahve çeşidini keşfetmek için tıklayın!

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]