Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

YAZ AYLARININ KURTARICISI: COLD BREW

Tarih: 4 Kasım 2021 Yazar: Onur Oral

İkinci ve üçüncü nesil kahvenin popüler olmasıyla birlikte öğrendiğimiz sayısız kahve çeşidinden biri de cold brew… Sıcak içmeye alıştığımız ve bizim için kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen kahve, cold brew ile artık yaz aylarında da serinlemek için harika bir alternatif oldu. Peki coffee shop’larda öğrenip kısa sürede marketlerde dahi görebileceğimiz kadar popüler hale gelen cold brew hakkında daha detaylı bilgi almak ister misiniz? Sizin için tam olarak ne olduğundan, nasıl ve hangi ekipmanlarla yapıldığına kadar birçok şeyi bu yazımıza taşıdık.  

Cold Brew Nedir?

Çoğunlukla buzlu filtre kahve ya da espresso olarak bilinen cold brew kahve, aslında özel bir demleme yöntemi kullanılarak elde edilen ve aksine buz eklenerek değil doğrudan soğuk şekilde üretilen bir içecektir. Cold Brew, kökleri Japonya’ya dayanan bir soğuk demleme tekniğidir. Geleneksel demleme yöntemlerine kıyasla oda sıcaklığında ya da soğuk su ile demlenen bu kahve çeşidinde; V60 dripper, chemex ya da Japanese cold brew olmak üzere üç farklı ekipman kullanılır. Uzun süreli bir demleme ve soğutma süreci geçiren cold brew kahve, güçlü ve yoğun bir lezzete sahip konsantre bir içecek haline gelir. Üzerine buz eklenerek tüketilen bu içecek, özellikle bunaltıcı yaz aylarında kahve keyfinden mahrum kalmak istemeyenler için mükemmel bir alternatiftir. Aynı zamanda düşük bir asiditeye sahip olduğu için özellikle mide ve sindirim rahatsızlıkları yaşayan kişiler için de ideal bir içime sahiptir.

Daha detaylı bilgi almak için ‘Buzlu Kahve ve Soğuk Demleme Nedir?’ yazımıza göz atabilirsiniz.

Hangi Ekipmanlar Kullanılır?

Cold brew kahve yukarıda da belirttiğimiz gibi üç farklı ekipman kullanılarak demlenir ancak bunun için iki farklı yöntem vardır. Bunlar arasında en etkili ve ikonik yöntemlerden biri olan Japon cold dripper’da kahve, yaklaşık 8 – 24 saat süren uzun bir süreçte demlenir. Üç katmanlı bir sisteme sahip olan Japanese cold brew, suyun damla damla kahve telvesine akması ve oradan da hazneye dolması ile elde edilir. Chemex ve V60’ta ise kahve, soğuk suyun yalnızca 5 dakikada kahve telvesi üzerinde yavaşça gezdirilmesiyle demlenir. İki yöntem arasındaki farklardan biri süre iken diğeri japon yönteminde diğerlerine kıyasla daha ince öğütülmüş kahve kullanılmasıdır. Böylece oluşabilecek acılığın önüne geçilir. Aynı zamanda chemex ve V60’ta cold brew içinde kahve taneciklerini görebilecekken Japanese cold brew’da daha pürüzsüz bir kahve içersiniz. 

Evde Cold Brew Nasıl Yapılır?

  • Kahve çekirdeklerini filtre kahve boyutundan biraz ince, mısır unu görünümü alacak kıvamda öğütün. 
  • Kişi sayısına göre öğüttüğünüz telveyi cam bir kavanoza boşaltın. 
  • Üzerine oda sıcaklığında su döküp birkaç kez karıştırın. 
  • Kavanozun ağzını kapatıp buzdolabına koyun ve yaklaşık 12 -20 saat kadar ağzını hiç açmadan demlemeye bırakın. 
  • Demleme süresi dolduğunda tülbent dokusuna yakın bir süzgeç ile kahvenizi başka bir kaba süzerek aktarın. 
  • Kahveyi bir bardağa boşalttıktan sonra dilerseniz süt, krema gibi lezzetlerle tatlandırarak ve buz ekleyerek tüketin. 
cold-brew-soguk-kahve

Cold Brew’un Soğuk Kahveden Farkı Nedir?

Cold brew temelde kahvenin sıcaklığından ziyade, kahvenin hazırlanma sürecini ifade eder. Cold brew demleme yönteminde, kahveye oda sıcaklığında su eklenir ve yaklaşık 12 – 20 saat kadar ağzı hiç açılmadan buzdolabında beklemeye alınır. Demleme sonrası ise kullanılan demleme ekipmanına göre filtreden geçilir. Soğuk kahveler ise önce sıcak suyla demlenir ve ardından buz veya süt ile soğutularak tüketilir. Temelde aynıymış gibi görünse de bu iki fark tat, aroma, asidite ve kahvenin yoğunluğunu direkt olarak etkiler.  

hario-mizudashi-soguk-kahve

Cold Brew’un Özellikleri

  • Asiditesi düşüktür.
  • Yaz aylarında mide rahatsızlıklarına sebep olabilecek gazlı içeceklere göre iyi bir alternatiftir.
  • Farklı ekipmanlarla yapılabilir.
  • Yağ yakım hızını artırır.
  • Kullanım ömrü yüksektir.
  • İyi bir antioksidandır.
  • Süt ile beraber tüketilebilir.
Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]