HANGİ MOKA POT’U TERCİH ETMELİSİNİZ?
Tarih: 7 Haziran 2016 Yazar: enderakgul
Bu yazıda Bialetti marka farklı Moka Pot modellerinin özelliklerini ve bunların ne işe yaradıklarını açıklayacağız, böylelikle hangi Moka Pot’un size uygun olduğuyla ilgili daha doğru bir karar verebilirsiniz.
Moka Pot’lar birbirinden iki konuda farklılık gösteriyor: Boyut ve model. Öncelikle size model konusunda fikir vereceğiz, ardından ise boyut konusundan bahsedeceğiz.
Genel Modeller
Musa, Brikka ve Mukka haricindeki (bu ürünlere de daha sonra değineceğiz) Moka Pot’ların tek farkı renkleri ve görsel tasarımları. Klasik görünümlü gri Express serisi, rengarenk Fiammetta’lar, Dama, Alpini… Aslında bu ürünlerin hepsi alüminyumdan yapılma ve aynı prensiple çalışıyor. Alpini İtalya özel askeri birliğinin şapkalarını modelleyen bir kapağa, Fiammetta’lar cıvıl cıvıl renklere, Dama serisi yuvarlak hatlara ve özel bir kulba sahip. Express serisi ise Moka Pot tarihinin ilk gününden itibaren üretilen, artık ikonikleşmiş olan tasarımı taşıyor.
Musa, Brikka ve Mukka
Başta ayırdığımız modellerden Musa, indüksiyonlu ocaklarda çalışabilmesi için çelikten üretiliyor. Bunun sebebi ise indüksiyonlu ocakların manyetizma prensibiyle çalışması ve alüminyumun manyetik bir metal olmaması. Yani çelikten yapılma Musa modelini ateşli ocaklarda kullanabiliriz, ancak alüminyumdan yapılan modelleri indüksiyonlu ocaklarda kullanamayız.
Brikka modeli yüksek basınç elde edilmesini sağlayan mekanizması sayesinde çok daha fazla kremalı ve köpüklü bir kahve elde etmenizi sağlıyor. Mukka ise Cappuccino yapabilmenize imkan sağlıyor.
Hangi model Moka Pot’ un size uygun olduğuna karar verebildiysek şimdi de hangi boyuta ihtiyacınız olduğunu netleştirelim.
Boyutlar
Moka Pot isimlendirmesinde “cup” dediğimiz birim kullanılıyor, ancak bu terim bildiğimiz “kupa” anlamına gelmiyor. Yüksek basınç ve sıcaklıkla çok daha yoğun bir kahve elde edildiğinden, bu şekilde yapılan Espresso kupa ölçüsüyle ifade edilebilecek kadar yüksek miktarlarda tüketilmiyor. Cup ifadesi bir hamlede içebileceğiniz “shot” benzeri bir ölçü aslında, yani Türk kahvesi fincanından biraz daha küçük olan bir bardak. Daha teknik konuşmak gerekirse bir Cup yaklaşık olarak 60 mL’ye (bir su bardağının üçte biri kadar diyebiliriz) denk geliyor. Yazının sonunda bu ölçüyle ilgili tam bir tablo bulabilirsiniz.
Fiziksel olarak boyutun ne olduğunu özetlemeye çalıştık ama biraz daha detaya inmemiz gerekecek elbette. Hâlâ size en uygun Moka Pot’un hangisi olduğu konusunda kararsız olabilirsiniz, bu durumda bir örnek yardımıyla ürünün boyutlarını kafanızda canlandırmaya çalışacağız. Eğer bir seferde Starbucks ölçüsüyle Tall (küçük) boy sizi tatmin etmiyor, Venti (büyük) boyu ise bitiremiyorsanız Grande (orta) boy sizin için ideal olacaktır. Bunu Moka Pot kullanımıyla kıyaslarsak sizin için uygun miktar 1,5 Cup kadar olacaktır. Dolayısıyla 3 Cup’lık modelleri iki kişi kullanırsanız size düşen miktar istediğiniz ölçüde olacak. Eğer kahvenizi genellikle iki kişi tüketecekseniz 3 Cup, üç kişi tüketecekseniz ise 6 Cup modelleri öneriyoruz. Eğer bu örnekten farklı bir miktarda kahve tüketiyorsanız örneğimizi kendi tüketiminizle kıyaslayarak size en uygun boyutu kolaylıkla keşfedebilirsiniz.
Son olarak kararınızda etkili olacağını düşündüğümüz bir konuya değineceğiz. “Büyük boy bir Moka Pot alsam, mesela 6 Cup, arkadaşlarımlayken yüksek miktarlarda kahve yapıp tek başımayken sadece bir Cup elde edebilirim.” düşüncesi maalesef doğru değil. Bu uygulama Chemex, Hario gibi farklı kahve demleme ekipmanlarında geçerli olsa da Moka Pot’ta kahve koyduğumuz orta hazneyi her zaman tamamen doldurmamız gerekiyor, aksi hâlde yeterli basınç elde edilemiyor ve su kolayca kahvenin içinden geçip kahvenin özünü çekmeden üst hazneye çıkıyor. Özet olarak Moka Pot’u her seferinde ağzına kadar dolu kullanmanız gerekiyor.
Umarız Moka Pot tercihi ile ilgili aklınızdaki bütün soruları cevaplayabilmişizdir, eğer sormak istediğiniz başka bir soru varsa [email protected] adresinden bize ulaşabilirsiniz.