Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

BARİSTA NEDİR?

Tarih: 27 Mart 2019 Yazar: Onur Oral

“barista”, İngilizce karşılığı “bartender” olan İtalyanca bir türemiş sözcük. “bar”  sözcüğüne profesyonellik belirten “-ist” ekinin gelmesiyle oluşan sözcük, her iki cinsiyet için de kullanılıyor. Sözcüğün İtalyanca anlamı “Alkollü ve alkolsüz her çeşit içeceği hazırlayan kişi”. Dünyada “bartender” dendiğinde aklımıza barmenlerin gelmesinin sebebi ise “barista” sözcüğünün zaman içinde spesifik olarak kahve ve kahve ürünlerini hazırlayan ve servis eden kişiler için kullanılmaya başlaması. Barista sözcüğü genel anlamda “Espresso bazlı kahveler başta olmak üzere tüm içecekleri hazırlayabilen, kahvenin çekirdek halinden kupaya kadar olan yolculuğuna hakim, tezgah arkasındaki tüm işleyişi bilen kişi” anlamında kullanılıyor.

İyi bir barista kullandığı kahve çekirdeğinin hangi bölgeden geldiğini, nasıl kavrulduğunu, nasıl demleneceğini çok iyi bilir. Espresso makinesi ve öğütücüsünün nasıl çalıştığını ve bakımının nasıl yapılması gerektiğine hakimdir. Bunlarla beraber barista tezgah arkasında kahve dışı içeceklerin ve atıştırmalıkların servisi ve sunumunda da uzman olmalıdır.

Günümüzde zincir kahve dükkanları ve butik kahvecilerin artması ile hepimiz barista kavramı ile daha çok karşılaşmaya başladık. Barista denince ilk aklımıza gelen şey muhtemelen görsel olarak güzel bir Latte olacaktır, ama yukarıda da özetlemeye çalıştığımız üzere barista güzel bir Latte’den çok daha fazlasını biliyor olmalıdır.

Gittiğiniz kafelerin kalitesini ve müşterisine verdiği önemi anlamak istiyorsanız baristasıyla ufak bir sohbet gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Eğer barista kahve çekirdeğinin ne zaman/nasıl kavrulduğu, aromaları, Espresso makinesi dışında demlendiğinde nasıl tatlar vereceği ile ilgili bilgi verebiliyorsa o kafeye rahatça tekrar gidebilirsiniz.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]