Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

AROMALI FİLTRE KAHVE NEDİR?

Tarih: 13 Şubat 2019 Yazar: Onur Oral

Kahve, bulunuşundan beri insanlar tarafından aroma katılarak tüketiliyor diyebiliriz. Kahvenin tüketiminin 1900’lü yıllar sonrası patlama yapması ile birlikte egzotik aromalara ilgi de inanılmaz bir artış gösterdi. Günümüz kimyasal teknolojisinin gelişimi kahve çekirdeklerinin aklınıza gelebilecek neredeyse her aroma ile üretilmesine imkan verdi. Kahve çekirdeğinin aroma ile kaplanması kahvenin kafeinsizleşmesini ve tadını yitirmesini geciktirerek raf ömrünü de uzatıyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz üzere birkaç yüzyıl önce Orta Doğu’da insanlar kahveyi fındık, ceviz ve baharatlar ile aromalandırarak tüketiyordu. Modern çağa geldiğimizde yaratıcı pazarlama, insanları doğal bir kahvenin vereceği aromadan çok daha fazlasına ulaşabileceğine ikna etti. Endüstrinin gelişimi ile birlikte kahveye yüzlerce farklı aroma vermek çok basit bir hale geldi. Bugün kahve sektöründe Banana Nut, French Vanilla, Irish Cream, Chocolate Mint, Chocolate Nut ve Caramel gibi aromalı kahveler temin etmek ve demlemek oldukça basit.


Aroma yağları temelde iki bileşenden oluşuyor: Doğal yağlar ve sentetik yağlar. Doğal yağlar vanilya, kakao, fındık, çilek, tarçın vb. bitkilerden çok az miktarda konsantre bir şekilde elde edilirken sentetik yağlar için ticari kimyasallar kullanılıyor.

Yeşil kahve çekirdeklerinin yaklaşık 190 – 240‎°C sıcaklıkta 15 – 20 dakika arası kavrulması ve ardından hızlı bir şekilde soğutulması ile içime hazır kahve çekirdeği elde edilmiş oluyor. Kavurma sırasında aromatik yağların eklenmesi kahvenin kendi aromalarının baskılanmasına neden olabiliyor. Bunun için kahve aroması kahve çekirdekleri kavrulup soğutulduktan sonra sprey formunda 15 – 30 dakika boyunca uygulanarak kahveye ekleniyor.  Bu şekilde halihazırda içerisinde 800 farklı kompleks tat barındıran kahveye doğal ve sentetik yağların birleşiminden oluşan yüzlerce aroma daha verebiliyoruz. Bu aromalar oldukça yüksek konsantrasyona sahip şuruplar halinde uygulandığı için, genellikle kahve miktarının yaklaşık %3’ü kadar aroma kullanılıyor. Bu miktarın fazlası kahvenin kendi tadının kaybolmasına, hatta şurubun fazlasıyla konsantre olmasından dolayı dilimizin yanmasına neden olabiliyor.

Nitelikli kahvelerin hızla yükselişe geçtiği günümüzde butik kavurucular kahvelerine aroma katmayı reddediyorlar. Bunun sebebi olarak ise sonradan eklenen aromaların kahve çekirdeğinin kendi aromasını çok fazla baskılamasını ve içtikten sonra damakta metalik bir tat bırakmasını öne sürüyorlar. Ticari kahve markaları ise daha geniş kitlelere ulaşabilmek için aromalı kahveleri yoğun bir şekilde pazara sunuyorlar ve sunmaya da devam edecekler gibi gözüküyor.

KahhveCom’da en çok satılan aromalı kahvelere buradan(aromalı kahveler) göz atabilirsiniz.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]