Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

BLEND KAHVE NEDİR, NASIL YAPILIR?

kahve-harmanı

Tarih: 6 Eylül 2022 Yazar: Mert Kokılıg

Öğütülmüş ya da çekirdek kahve satın alırken birçok niteliğe dikkat ederek karar veririz. Sayısız faktörün rol oynadığı bu niteliklerden biri de kahvenin kökenidir. Yani hangi yöreye ait olduğu ya da üretiminde hangi çekirdek türü kullanıldığıdır. Bu seçenekler arasında Kenya, Kosta Rika, Brezilya gibi spesifik bölgeleri bulabileceğimiz gibi hemen her markada şöyle bir alternatif de görürüz: blend kahve. Coffee shop’larda veya marketlerde sıkça karşımıza çıkan bu kahve çeşidi hakkında siz de daha detaylı bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre!

Blend Kahve Nedir?

Yazımıza konu olan blend kahveyi anlayabilmek için öncelikle tek kökenli kahvenin, yani blend olmayanın ne olduğunu öğrenmek gerekir. Tek kökenli olarak adlandırılan kahve çeşidi, adından da anlayabileceğimiz gibi aynı bölgeden elde edilmiş kahve çekirdekleriyle hazırlanan kahveyi ifade eder. İngilizce karşılığı “single origin coffee” olan bu kahve, yetiştiği toprakların adıyla adlandırılıp yalnızca o coğrafyanın orijinal özelliklerini taşır. Çoğunlukla Arabica çekirdeklerinden elde edilen tek kökenli kahveler, kendilerini oluşturan notaları hep aynı lezzette sunmalarıyla karakterizedir. Öte yandan bunlar; orijinal tatları, yüksek maliyetleri ve zahmetli yetiştirilme koşulları sebebiyle fiyat skalası yüksek kahvelerdir. 

Blend kahve ise bu tek kökenli çeşitlere kıyasla ekonomik açıdan daha erişilebilir ve farklı tatlar arayanların damak tadına hitap edecek bir alternatif olarak doğar. Kahve harmanı ya da kahve karışımı olarak da bildiğimiz blend yönteminde, iki veya daha fazla çekirdek birbirleriyle karıştırılır. Bu çekirdekler farklı bölgelerden ya da aynı bölgenin farklı mahsullerinden elde edilmiş olabilir. Blend kahvede önemli olan bölgesel zenginlikleri ve değişen notaları bir araya toplayabilmektir. 

Yöresel kahve çeşitlerini incelemek için tıklayın

Blend Kahve Nasıl Yapılır?

Bir kahve çeşidi gibi görünse de blend kahve, aslında bir üretim yöntemidir. Farklı yöresel lezzetleri tek bir pakette buluşturmayı hedefleyen bu yöntemde çekirdekler, iki farklı şekilde karıştırılır. Birinde çekirdekler henüz yeşil haldeyken harmanlanır. Ön kavurma işlemi tamamlandıktan sonra ulaşılmak istenen lezzete göre bir veya birkaç kez daha kavrulur. İkinci alternatifte ise farklı yörelere ait çekirdek kahveler ayrı ayrı kavrulduktan sonra belli miktarlarda birbirleriyle karıştırılır. Her iki kahve karışımının sonunda elde edilen blend kahve; daha sonra büyük bir bölümü espresso, bir kısmı da filtre kahve olarak tüketilmek üzere öğütülür. 

Blend Kahve Neden Üretilir?

Kahve tüketimi ve bilincinin artışıyla ortaya çıkan blend kahve, genel hatlarıyla iki temel amaç için yapılır: maliyeti düşürmek ve zengin bir lezzet yaratmak. 

Arabica ve Robusta Arasındaki Farklar” başlıklı içeriğimizde dünyada Arabica ve Robusta olmak üzere iki temel çekirdeğin yetiştirildiğini öğrenmiştik. Bunlardan Arabica, Robusta’ya göre yüksek rakımlı yerlerde yetişip yüksek kaliteye ulaşırken bir yandan da yüksek maliyetlere yol açar. Robusta ise tek başına Arabica kalitesi ve lezzetini vermekte yetersiz kalır.

Blend kahve işte bu noktada bu iki kahve çeşidini buluşturarak kaliteli içeriğe sahip kahveleri daha ulaşılabilir hale getirir. Aynı zamanda bir bölgede daha yüksek maliyetlerde üretilen çekirdekler ile başka bir bölgede düşük maliyetlere üretilenlerin de harmanlanmasını sağlar. Öte yandan bazı harmanlar ise maliyeti düşürmek için değil sadece aroma derinliğini ve zenginliğini artırmak amacıyla yapılır. Harman kahveler, Arabica – Robusta karışımı olmasının yanı sıra %100 Arabica çekirdeklerden de oluşabilir. Bu harmanlar, sadece farklı yörelerden kahveler karıştırılmasıyla elde edilir. İtalyan tipi espresso harmanlarında ise en az %20 oranında Robusta bulunur. Bu espressoya kıvamını ve kremasını veren önemli bir katkıdır.

Her demlemede ve her yudumda aynı notaları tatmayı sağlayan tek kökenli kahvelere kıyasla blend kahve, zengin bir çeşitlilik yaratmayı amaçlar. Yumuşak ve sert kahvelerin ortalama bir lezzete ulaşmasını sağlarken narenciye ile çiçek notaları gibi baskın ve hafif tatları bir arada sunar. Böylece daha dengeli bir tat profili çizen blend kahve çeşitleri, tüketicilere her bir harmanda farklı lezzetleri tatma fırsatı sunar. Bu nedenle kahvede özellikle ortalama aromaları sevenler için ideal tercihlerdir.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]