Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

RAFİNE TATLAR: DARK ROAST KAHVE

koyu-kavrulmuş-kahve

Tarih: 27 Mayıs 2022 Yazar: Onur Oral

Zengin çeşitliliği ile hepimizin hayatında farklı tatlarla yer bulan kahve, gelişen damağımızın da etkisiyle kendimize rafine lezzetler yaratmamıza ortam sağladı. Bunlar arasında son zamanların dikkat çeken tatlarından biri de kuşkusuz dark roast adıyla bildiğimiz kahve türü. Bir süredir coffee shop’larda sıkça gördüğümüz ve markaların hızla ürün yelpazesine eklediği bu yeni nesil tarifi sizin için bu yazımıza taşıdık. Dark roast kahvenin ne olduğundan nasıl yapıldığına ve faydalarına kadar her şeyi keşfedin!

Dark Roast Ne Demek?

Anlamı adında gizli olan dark roast kahve, “koyu kavrulmuş” çekirdeklerden elde edilen ve aslında bir kavurma türü olarak adlandırabileceğimiz bir işleme tabidir. Standart kavurma sürecinden farklı olarak çekirdeklerin normal seviyeden biraz daha fazla kavrulması sonucu ortaya çıkar. Böylece bir seviye daha yoğun ve yanık ancak daha az acı ve daha az ekşi bir tat profiline ulaşan çekirdekler, dark roast kahvenin özgün lezzetinin temelini oluşturmuş olur.

Dark roast kahve çeşitlerini incelemek için tıklayın!

Dark Roast Kahve Nasıl Yapılır?

Çekirdekler düşük, orta ve yüksek olmak üzere üç ayrı seviyede kavrularak farklı kahve lezzetleri elde edilir. Orta seviyede yaklaşık 35 fahrenhaytlık bir ısı uygulandığında çatlayan çekirdekler, ısı giderek artıp 440 – 450 F civarına çıktığında yeniden çatlar. Çekirdeklerin içindeki yağın yüzeye çıkmasını sağlayan işte bu ikinci çatlak, dark roast kahvenin doğmasını sağlar (1). Bu yöntem genellikle düşük kaliteli çekirdeklerin tat zaaflarını gidermek ve aromalarını güçlendirmek için uygulanır. Böylece kalitesi düşük de olsa mevcut çekirdeklerden sağlanabilecek en yüksek faydayı elde etmek mümkün olur.

Dark Roast Kahve İçmenin Faydaları

Genel kanı yoğun bir tada sahip olan dark roast kahvenin kafein oranının da yüksek olduğudur. Ancak aksine kavurma süresi arttıkça kahvenin asiditesi ve kafein oranı giderek düşer. Dolayısıyla daha az kafein almak isteyenler için dark roast, daha iyi bir seçenek olabilir. Buna karşın düşük ve orta seviyede kavrulmuş kahveler gibi önemli oranda amino asit, vitamin ve mineral de içerir (2). Normal bir kahveden alacağınız tüm besin değerlerini bu kahveyi tüketerek de rahatlıkla alabilirsiniz. Bu da dark roast kahveyi en az diğer tüm kahve ve çekirdek çeşitleri kadar faydalı hale getirir.

Kahve kavurma yöntemleri hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın!

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]