TÜRK KAHVESİ NASIL YAPILIR?
Tarih: 18 Mart 2021 Yazar: Onur Oral
Türkiye’de çaydan sonra en çok sevilen sıcak içecektir Türk Kahvesi. Kimileri uyanır uyanmaz, kimileri güzel bir yemekten sonra kimileri ise sevdikleriyle keyifli bir sohbet esnasında muhakkak Türk Kahvesini yudumlamak ister. Eğer siz de Türk Kahvesini seviyor, evinizde kendinize ve sevdiklerinize daha güzel bir şekilde demlemek istiyorsanız bu yazıya göz atabilirsiniz.
Türkiye kendi adına bir kahveye sahiptir ama bir kahve üreticisi değildir. Türk Kahvesi ismi tamamen kahvenin kendine has özel demleme yönteminden gelmektedir. En bilinen hikayeye göre Türklerin kahve ile tanışması 16. yüzyılda Yemen Valisinin kahveyi Osmanlı başkenti İstanbul’a getirmesi Osmanlıların kahveyi çok sevmesi ve birbiri ardında kahvehaneler açması ile başlamıştır. Burada kahve demlemek için bakır cezveler, sunum için gümüş fincanlar, kahve içmeden önce ise tatlı ve şerbetler ikram edilmiştir. Bu şekilde Türk Kahvesi demleme yöntemi ve sunumu ufak değişikliklere göre günümüze kadar gelmiştir.
İyi bir Türk Kahvesi demlemek için ihtiyacınız olanlar: makine/cezve, öğütücü (opsiyonel), çekirdek/öğütülmüş kahve ve sudur.
Günümüzde Türk Kahvesi demlemek için bakır/çelik cezveler, elektrikli cezveler ve tek tuş ile çalışan tam otomatik Türk Kahvesi makineleri kullanılmaktadır. Eğer her gün sık sık Türk Kahvesi içiyorsanız tek tuş ile çalışan makineleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Bu makineler uzun süredir Türk Kahvesi demlemek üzere geliştirildiği için arka arkaya standart lezzette kahveler demleyebilirler. Eğer günde bir kere ya da daha az kahve tüketiyorsanız bakır ya da çelik bir cezve ile keyifle Türk Kahvesi demleyebilirsiniz.
Türk kahvesini filtre ve espresso kahveden ayıran en önemli özelliklerden biri kahvenin un kıvamında en ince şekilde öğütülüyor olmasıdır. Eğer çekirdeklerinizi taze olarak saklayıp içmeden hemen önce öğüterek daha lezzetli kahveler demlemek istiyorsanız bir öğütücü satın alabilirsiniz. Türk Kahvesi çok ince öğütüldüğü için her kahve öğütücüsünü kullanmak doğru olmaz. Bu noktada Sözen marka el değirmenlerini tercih edebilirsiniz.
Eğer kahvenizi öğütülmüş olarak alacaksanız yerel kahve kavurucularından taze kavrulduğundan emin olduğunuz kahveleri satın almanızı tavsiye edebiliriz. Bu şekilde demleyeceğiniz kahvenin hem tadı hem de kokusu çok daha yoğun olacaktır.
Aşağıda cezve kullanarak iyi bir Türk Kahvesi demlemek için püf noktalarına göz atabilirsiniz .
Her bir fincan soğuk su için bir tepeleme dolu tatlı kaşığı öğütülmüş kahveyi cezveye ekleyin. Tercihinize göre şeker ilave edin ve kısık ateşte ara ara yavaşça karıştırarak kahvenizi pişirmeye başlayın. Kahve köpürüp taşmaya başlayınca altını kapatın ve köpükleri kaşık ile alıp bardaklara dağıtın. Arkasından cezvedeki kahveyi kısık ateşte bir kez daha pişirin ve kaynamaya başlayınca altını kapatın ve bardaklara servis yapın.
Burada püf noktası kahvenin azar azar karıştırılaması, köpüğün üzerinden alınıp ikinci kez pişirilmesi ve her zaman taze kavrulmuş ve öğütülmüş kahve kullanmaktır.
Afiyet olsun.