Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

MAKİNESİZ ESPRESSO NASIL YAPILIR?

Tarih: 21 Nisan 2021 Yazar: Onur Oral

Aromasını tutturmanın, sertliğini ayarlamanın başlı başına bir iş olduğu espresso; bir de en ideal kıvam için makineye ihtiyaç duyan bir kahve çeşidi… Ne var ki bu makinelerin diğer kahve demleme ekipmanlarına kıyasla oldukça fazla yer kapladığını, kullanımının belli bir tecrübe gerektirdiğini ve pek de ekonomik olmadığını söylemek mümkün. Ancak bu evinizde espresso kahve keyfinden mahrum kalacağınız anlamına gelmez. Espresso yapmak için tercih edebileceğiniz yöntemlerden bahsettiğimiz bu yazımızdan ilham alarak siz de kafeye ihtiyaç duymadan sevdiğiniz kahve lezzetini evinizde yakalayabilirsiniz!

Makinesiz Espresso Yapımı

Espresso, çok ince öğütülmüş ve basınç uygulanarak sıkıştırılmış kahve tozları üzerine sıcak su damlatılarak elde edilen bir kahve türüdür. Angelo Moriondo adlı bir mucidin 1800’lü yıllarda icat ettiği makine ile yapılan bir kahve olduğunu düşündüğümüzde espresso’nun, doğasında kaçınılmaz olarak makine olduğunu söyleyebiliriz. Ancak kahve telveleri demlenirken makine etkisini yaratacak birkaç ufak ipucu ile makinesiz espresso yapmak da imkânsız değil. Bunun için hem ekonomik hem de pratik özellikleriyle öne çıkan iki ekipman ile bunu başarabilirsiniz: french press ve moka pot. Gelin birlikte her iki ekipmanla da nasıl makinesiz espresso yapabileceğinizi adım adım keşfedelim.

French Press’te Espresso

  • Kahvenizi espresso ayarında, çok ince partiküller haline gelecek şekilde öğütün. Eğer kahveniz kullanıma hazırsa bir sonraki aşamadan başlayabilirsiniz. 
  • Kişi sayısına göre bardağınızla ölçtüğünüz suyu kaynatın. Kaynadıktan sonra suyu en az 15 – 20 saniye kenarda bekletin. 
  • French press’e her bardak için yaklaşık 28.3 g (ortalama 2 yemek kaşığı) kahve ekleyin. Burada en önemli nokta filtre kahve demlerken kullandığınız kahvenin iki katını kullanmak. Böylece kahveniz daha güçlü ve yoğun bir tada sahip olacak. 
  • Kahvenin üzerine kenarda beklettiğiniz sudan bir miktar dökün. Bu sırada kahveden kabarcıklar geldiğini göreceksiniz. Çiçeklenme adı verilen bu aşamada kahveden çıkan kabarcıklar bitene kadar (ort. 30 saniye) bekleyin. 
  • Suyun geri kalanını press’e boşalttıktan sonra pistonu yukarıda duracak şekilde kahvenizi demlenmeye bırakın. 
  • Yaklaşık 5 – 6 dakika sonra pistonu indirip kahveyi bardağınıza boşaltabilirsiniz. 

Moka Pot’ta Espresso

  • Moka potun alt haznesini oda sıcaklığında ılık su ile doldurun. 
  • Espresso ayarında öğütülmüş kahvenizi bardak başına ortalama 20 – 25 g ölçerek filtre kısmına ekleyin. Bu noktada kahvenizin üzerine bastırmamalı, telveyi sıkıştırmamalısınız. 
  • Moka potun üst haznesini filtrenin üzerine yerleştirerek sabitleyin ve kısık ateşe ayarladığınız ocağa yerleştirin.
  • Alt bölmedeki su huniden geçerek üst hazneye ulaştığında moka potu ateşten çekip bir kenara alın. 
  • Üst hazne tamamen dolduğunda espresso tadında kahveniz hazır demektir. 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]