Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

EVDE VE OFİSTE NASIL KAHVE DEMLENİR?

Tarih: 3 Ocak 2019 Yazar: Onur Oral

Kahve uzunca bir süredir ev ve ofis hayatımızın çok önemli bir parçası, ama maalesef her evde ve ofiste nitelikli kahve demlemek için ekipman ve ortam olmayabiliyor. Bu yazımızda evde ve ofiste tek başınıza nasıl kolayca kahve demleyebileceğinizi anlatmaya çalışacağız.

Her zaman belirttiğimiz gibi iyi bir kahve içmenin olmazsa olmazı kahveyi çekirdek halinde satın alıp içmeden hemen önce öğütmektir. Tat alma duyumuz koku alma duyumuz ile beraber çalıştığı için öğütme esnasında çıkan koku ve aroma ile birlikte kahvemizi içtiğimiz zaman kahvenin tüm lezzetini almış oluruz. Öğütülmüş (toz) halde sakladığımız bir kahve ise kısa zaman içerisinde aromasını kaybeder ve ne kadar nitelikli bir kahve olursa olsun sıradanlaşır. Kahvenin tadını ve özelliklerini yitirmemesi için öğütüldükten sonra 4 – 5 saat içinde tüketilmesi tavsiye edilir. Bu sebeple ofisinizde ya da herhangi bir yerde iyi bir kahve için bir el öğütücüsü edinmek şart diyebiliriz.

Evinizde ya da ofisinizde kolayca nitelikli kahve demlemek için ihtiyaçlarınızı şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tabii ki iyi bir çekirdek kahve,
  • Sıcak su,
  • El öğütücüsü,
  • Hario V60 Dripper / Aeropress / French Press (herhangi biri)
  • Ölçü kaşığı ve bardağı (elbette bu araçlar şart değil, tatlı kaşığı ve bardak ile yaklaşık bir ölçüm yapabilirsiniz).

Aeropress

Aeropress’te kahve hazırlamak için orta incelikte kahveyi (yaklaşık iki tatlı kaşığı ya da Aeropress içinden çıkan ölçü kaşığı ile bir kaşık) öğütüyoruz. Bu işlem yaklaşık 1 dakika sürecek. Öğütülmüş kahveyi Aeropress içine atıyoruz.Kaynamış suyu kısa bir süre bekleterek suyun 95 – 96‎°C’ye inmesini sağlıyoruz ve kahvenin haşlanmasını engelliyoruz. Yaklaşık 2 dakika bekliyoruz, kahvemiz demlendikten sonra Aeropress’i ters çevirip kupamızın üstüne koyuyor ve yukarıdan bastırıyoruz. Böylece azami 4 dakika içerisinde kocaman bir kupa taze filtre kahve demlemiş oluyoruz. Bu şekilde kahvemizi sıcak su olan her ortamda hazırlayabiliyor ve ofiste nitelikli kahve içmekten mahrum kalmıyoruz.

Hario V60 Dripper

Hario V60 Dripper’da bir kupa kahve demlemek için yine içinden çıkan ölçü kaşığı kadar orta incelikte kahve öğütüyoruz. Dripper’ımızı kupamızının üstüne oturtuyor, içine de kendi özel kağıt filtresini koyup biraz ıslatıyoruz. Bu ıslatma işlemi ani sıcak/soğuk değişiminin kahvemizin tadını etkilemesini engelliyor. Ardından 12 gram (ürünün paketindeki ölçü kaşığıyla bir ölçek) öğütülmüş kahvemizi V60 Dripper’ımıza koyuyoruz. Yine kaynatıp kısa süre beklettiğimiz sıcak suyumuzu yavaş yavaş V60 Dripper’ımızın içindeki öğütülmüş kahvemize döküyoruz. Öğütülmüş kahvemizin her tarafı ıslandıktan sonra 30 saniye kadar taze kahvemizin içindeki gazların dışarı çıkmasını bekliyoruz. Ardından 200 mL (bir su bardağı) suyun tamamını dairesel hareketlerle azar azar V60 Dripper’ımıza ekliyoruz. Tüm su süzüldüğünde kahvemiz hazır. Bu demleme yönteminde de azami 3 – 4 dakika içerisinde bir büyük kupa kahve demlemek mümkün.

French Press

French Press ile kahve demlemek için her bir su bardağı sıcak su için iki tatlı kaşığı kalın öğütülmüş kahveyi French Press’imize ekliyoruz. 4 dakika demlenmesini bekledikten sonra pres kolunu aşağı ittiriyor ve kahve posasının altta kalmasını sağlıyoruz, demlenen kahvemiz ise presin üstünde kalıyor. French Press ile kahve demleme yönteminde diğer metotlara göre çok daha fazla kişi için kahve aynı sürede kahve demleyebilirsiniz. Eğer ofisinizde kalabalık bir grup olarak kahve demliyorsanız 8 kişilik French Press kullanarak yine yaklaşık 5 dakika içerisinde lezzetli bir filtre kahve demleyebilirsiniz.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]