Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

HAMİLELİK VE KAHVE TÜKETİMİ

Tarih: 9 Nisan 2019 Yazar: Onur Oral

Kafein maddesi bizi uyarıp enerjik ve zinde hissetmemizi sağlar, vücudumuza aldığımız kafeinin temel iki kaynağı ise çay ve kahve. Genel anlamda kafein tüketilmesinin bilinen bir zararı olmamasına rağmen resmi Amerikan Sağlık Ansiklopedisi’ne göre hamilelik esnasında tüketimini biraz kısıtlamak gerekebilir (Link-1).

Kafein Sağlıklı Mı?

Kafeinin birçok insan için enerji verme, odaklanmayı sağlama ve migren ağrısına iyi gelme gibi pek çok faydası var (Link-2). Diğer taraftan hamilelik esnasında kafein kullanımının bazı yan etkileri olabileceği de düşünülüyor.

Olası Riskler Neler?

Hamilelerde kafeinin vücuttan atılması 3.5 kata kadar daha zor, ayrıca kafeinin plasentayı geçip bebek metabolizmasına da karışabileceği biliniyor; bunun da bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebileceği düşünülüyor (Link-3).

Kafein tüketimi boşaltımı da hızlandırıyor, bu da vücuttaki sıvı seviyesinin düşmesine neden olabiliyor. Herhangi bir insan için öneminin yanı sıra hamilelik döneminde su, plasentanın oluşturulması gibi önemli rollere sahip. Dolayısıyla hamilelikte su kaybı oldukça önemli bir sorun (Link-4).

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre hamilelerin günde 300 mg’den fazla kafein tüketmesi bebeğin düşük kilo ile doğmasına ya da düşüğe sebep olabilir (Link-5), ama bebeğin düşük kilo ile doğması ve düşük yapma ihtimali ile ilgili araştırmalar hayvanlar üzerinde yapıldı ve hâlâ tüm bilim insanlarının kabul ettiği kesin bir sonuç yok. Bu konuda çok daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.

Hamileyken Kafein Kullanımı

Hamileler ya da gebe olmak isteyenler için günlük kafein tüketimi 300 mg ile sınırlandırılmalı, bu sınır da (nasıl demlendiğini de bağlı olarak) 1-2 kupa kahve ya da 3-4 kupa çay ile vücudunuza giren kafein miktarına denk.

Enerji içecekleri kafeinin yanı sıra karbonhidrat, yapay tatlandırıcılar ve ginseng benzeri birçok bitki ihtiva ediyor. Bundan dolayı birçok sağlık kuruluşu hamilelik sırasında enerji içeceği içmeyi tavsiye etmiyor.

Zencefil, nane, ahududu ve oğulotu gibi bitkilerin hamilelikte kullanımının bir zararı olmadığı bilinmesine rağmen (Link-6) birçok bitki çayının hamilelik esnasında kullanılmaması gerektiği biliniyor. Bu konuda kararsızsanız en doğru yöntem doktorunuza danışmak olacaktır.

Popüler İçeceklerdeki Kafein Miktarları Neler?

  • Filtre Kahve: 60-200 mg kafein – 240 mL içecek
  • Espresso: 30-50 mg kafein – 30 mL içecek
  • Mate Çayı: 65-130 mg kafein – 240 mL içecek
  • Enerji İçeceği: 50-160 mg kafein – 240 mL içecek
  • Demleme Çay: 20-120 mg kafein – 240 mL içecek 
  • Meşrubat: 30-60 mg kafein – 355 mL içecek
  • Kakaolu İçecekler: 3-32 mg kafein – 240 mL içecek
  • Çikolatalı Süt: 2-7 mg kafein – 240 mL içecek
  • Kafeinsiz Kahve: 2-4 mg kafein – 240 mL içecek

Sonuç olarak çay, kahve, meşrubat gibi içecekler ve çikolata (30 gramı 35 mg kafein içerir) gibi bazı yiyeceklerde kafein mevcut. Hamilelik esnasında günlük total kafein kullanımının 300 mg’yi geçmemesine dikkat etmeniz iyi olur. Eğer aklınızda soru işaretleri oluşursa hemen doktorunuza başvurmanızı tavsiye ederiz.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]