Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAFEİNSİZ KAHVE ZARARLI MI?

Tarih: 27 Ağustos 2021 Yazar: Onur Oral

Dünyada bir grup insan kahvesiz bir hayat düşünemez. Ancak geriye kalan bir grup için ise kahve içmek nerdeyse bir işkencedir. İşte aslında kahve içmek isteyip de sağlık sorunları sebebiyle içemeyen bu grup için mükemmel bir alternatif üretilmiştir: kafeinsiz kahve! Birçok kişi bu alternatiften memnunken bazıları için bu bir soru işaretini doğurur. Kafeinsiz kahve zararlı olabilir mi? Bu yazımızda hem bu sorunun cevabını aradık hem de kafeinsiz kahveyi biraz daha yakından tanımanızı sağlamaya çalıştık.

Kafeinsiz Kahve Nedir?

Decaf kahve olarak da bilinen kafeinsiz kahve, sanıldığı kadar “kafeinsiz” değildir. Böyle denilmesinin sebebi içeriğinde yok denecek kadar az kafein olmasıdır. Çünkü bu kahve çeşidi kafeini %97 oranında alınmış çekirdeklerden elde edilir. Su, organik çözücüler, karbondioksit ve benzeri yöntemlerle içeriğindeki kafeini azaltılan decaf kahve; tadı ve kokusu hafifleyen bir içeceğe dönüşür (1). 

Yapılan çalışmalardan birinde 180 ml’lik bir kafeinsiz kahve içinde yaklaşık 0 – 7 mg aralığında (hatta bazen daha fazla) kafein olduğu görülmüştür. Bu oranı normal bir kahvede 70 ila 140 mg aralığında kafein olduğu göz önüne alarak kıyasladığımızda, kafeinsiz kahvenin insanlar tarafından nasıl daha rahat içilebildiğini anlayabiliriz (2, 3).

Normal Kahve vs. Kafeinsiz Kahve

Bazı kimyasal işlemlerden geçirilerek kafein oranının düşürüldüğü ve bu nedenle sağlığa zararlı olduğu düşünülen decaf kahve, geçmiş yıllarda epey kötülenmişti. Bunun üzerine yapılan bazı araştırmalar, durumun hiç de öyle olmadığını gösterdi. 

Standart bir kahve, vücudu radyasyon ve çeşitli patojenlere karşı koruyan polifenoller bakımından zengindir. Bu da kahveyi antioksidanlarla yüklü bir besin haline getirir. Kafeinsiz kahve ise normal kahveye kıyasla içeriğindeki polifenol oranı %15 daha düşük olmasına rağmen, onu güçlü bir antioksidan yapmaya yeter. Yani aslında kafeinsiz çeşidinin de en az standart kahve kadar antioksidan kaynağı olduğunu söylemek mümkündür (4, 5). 

Normal kahve gibi kafeinsizleştirilmiş kahve de bazı vitamin ve mineralleri önemli oranlarda vücuda kazandırır. Kasların düzgün çalışmasında görev alan potasyum minerali için iyi bir kaynak olan kafeinsiz kahve, aynı zamanda kortizol seviyelerini ve bilişsel fonksiyonları iyileştiren magnezyum minerali de içerir. Ayrıca B3 vitamini ve sakinleştirici etkisiyle dikkat çeken trigonellini bileşenini de barındıran bu içecek, normal kahvenin sunduğu pek çok sağlık faydasını sağlayabilir (6).

Sonuç olarak kafeinsiz kahvenin en az normal kahve kadar faydalı bir içecek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Buna ek olarak yapılan bir çalışmada; kafeinden arındırılmış kahvenin mide ekşimesi, reflü ve benzeri şikayetleri azalttığı, normal kahveye kıyasla midede daha az asit yarattığı görülmüştür (7). Bu da bize kafein duyarlılığı olanların kafeinsiz kahve tüketerek kahvenin tüm faydalarından rahatlıkla yararlanabileceğini gösterir.  

Kafeinsiz kahve çeşitlerimizi incelemek için tıklayın!

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]