Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

BİALETTİ MOKA POT NEDİR?

Tarih: 12 Şubat 2017 Yazar: enderakgul

Bialetti 1900’lü yılların başlarından itibaren İtalya’da basit ve kullanışlı mutfak gereçleri üreten bir firma. Bialetti’nin ikonik Moka Pot Express modeli 1933 yılında Alfonso Bialetti tarafından tasarlandı. Sekizgen yapılı alt haznesi, filtresi ve demlik kısmı ile döküm alüminyumdan yapılan Moka Pot Express basit ve şık tasarımı ile birçok kez dizayn ödülü aldı.  Türkiye’de bir ev için Türk kahvesi cezvesi ne ise bir İtalyan evinde de Moka Pot o anlama geliyor, hatta birçok İtalyan ailesinde her bireyin kendine ait Moka Pot’u bulunuyor. Birçok İtalyan’ın kahve demledikten sonra Moka Pot’unun demlik kısmını hiç yıkamadığını böylece de demliğin iç kısmının kuru kahve ile bir kaplama oluşturduğunu, bunun da kahveye daha yoğun bir tat verdiğini ve metal tadından arındırdığını biliyoruz. Peki Moka Pot modelleri ve boyutları neler?

Moka Pot‘un temelde üç farklı modeli var: Express, Brikka ve Musa. Express modelinin 1, 2, 3, 4, 6, 9, 12 ve 18 Cup modelleri bulunuyor. Brikka’nın 2 ve 4 Cup; Musa’nın ise 2, 4 ve 6 Cup modelleri mevcut. Burada bir “cup”ı 60 mL, yani bir Espresso/Türk kahvesi fincanı olarak baz alabilirsiniz.

Moka Pot Express Nedir? Nasıl Çalışır? Hangi Kahve Kullanılır?

Moka Pot Express ocak üstünde içinde su buharının oluşturduğu 2,5 – 3 bar basınç (Espresso makineleri 9 bar basınç ile çalışır) ile kahve demlememizi sağlayan, bize Espresso’ya en yakın tadı alabileceğimiz ürünü sunan kahve demleme cezvesi. Moka Pot Express modelini kullanmak için model büyüklüğüne göre soğuk su, ince öğütülmüş taze kahve ve bir ocağa ihtiyacımız var. Öncelikle alt hazneye emniyet sübabına kadar soğuk su koyuyoruz, ardından filtre kısmına taze ve ince çekilmiş kahvemizi sıkıştırmadan tepeleme dolduruyoruz. Ocakta orta ateşte pişiriyoruz. Alüminyumun manyetik iletkenliği olmadığı için Moka Pot Express’iniz ışıma ile çalışan indüksiyonlu ocaklarda çalışmaz, yani klasik bir alevli ocak kullanmanız gerekiyor. Yaklaşık 3 dakika içinde (1 – 4 Cup modeller için geçerli) kahvemiz hazır. Su buharının yarattığı basınç alt haznedeki suyun filtreden geçerek demlik kısmına birikmesini sağlıyor ve kahvemiz demlenmiş oluyor. Moka Pot ile demleme yaparken tercihen Arabica, taze kavrulmuş ve ince öğütülmüş kahve kullanıyoruz. Az kavrulmuş kahvelerden meyvemsi tatları rahatlıkla alabilirken, koyu kavrulmuş kahvelerde bitter tatları fark etmek mümkün.

Brikka Nedir? Nasıl Çalışır? Hangi Kahve Kullanılır?

Brikka modeli temelde Moka Pot Express ile aynı prensibe sahip, tek farkı üstündeki valf sistemi ve alt haznesinin geniş olmasından dolayı daha fazla basınç ile çalışması. Daha yüksek bir basınç uygulaması sayesinde kahvemiz hazırlandıktan sonra üst kısmında arzuladığımız krema/köpük daha fazla oluşuyor. Brikka modelinde de emniyet sübabına kadar soğuk su ekliyoruz, kahve haznesine ince öğütülmüş taze kahveyi tepeleme koyuyoruz ve iyice kapattıktan sonra orta ateşte ocağa bırakıyoruz. Yaklaşık 3 dakika içinde kahvemiz hazır.  Brikka modelinde de Moka Pot Express modelinde demleme yaparken tercih ettiğimiz gibi taze kavrulmuş ve ince öğütülmüş Arabica kahveler kullanıyoruz. Bu modelde de aynı şekilde az kavrulmuş çekirdeklerde meyvemsi tatlar ön plandayken, koyu kavrulmuş çekirdeklerde daha yoğun bitter tatlar alabilirsiniz.

Musa Nedir? Nasıl Çalışır? Hangi Kahve Kullanılır?

Musa modelinin Moka Pot Express modelinden farkı paslanmaz çelikten yapılmış olması ve bu sayede elektrikli indüksiyon ocaklarda çalışabilmesi (Musa modelinde sadece 4 ve 6 Cup modeller indüksiyonda çalışır, 2 Cup modeli yeterli taban alanına sahip olmadığı için çalışmaz). Bunun dışında çalışma prensibi ve kullanılacak kahve Moka Pot Express ile birebir aynıdır.

Moka Pot Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • En en önemli husus Moka Pot’unuzu temizlerken herhangi bir deterjan kullanmamanız. Moka Pot’unuzu sadece su ile elde yıkamanız ve yıkadıktan sonra birleştirmeden kuruması için demonte bir şekilde bekletmeniz gerekiyor. Aksi takdirde havasız ortamdaki nem alüminyum üzerinde korozyon oluşturup Moka Pot’unuzu kullanamayacağınız şekilde tahrip edebilir.
  • Moka Pot’unuz ara kısımdan sızdırma yapıyorsa muhtemelen contası eskimiştir. Contalar senede bir değiştirilmelidir. Üçlü paket halinde yeni bir conta satın alabilirsiniz.
  • Eğer Moka Pot’unuz 3 Cup ise üç Cup kahve demlemelisiniz, 12 Cup ise on iki Cup. 12 Cup Moka Pot’u yarısına kadar doldurup 6 Cup kahve elde edemezsiniz 
  • Moka Pot ile demlediğiniz kahve ilk zamanlar için Espresso gibi yoğun, gövdeli ve biraz sert olacaktır. Bu noktada demlediğiniz kahvenin üstüne sıcak su ekleyip Americano, sıcak süt ve köpük ekleyip Latte ya da bol süt köpüğü ile Cappuccino elde edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]