Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

CHEMEX NEDİR?

Tarih: 7 Haziran 2016 Yazar: enderakgul

Chemex şu anda İstanbul’un hemen hemen tüm lokal kahvecilerinde baristanın yanında veya kafenin raflarında görebileceğimiz, biraz kum saatine biraz da sürahiye benzeyen, ilginç ve şık tasarımlı cam bir kahve demleme ekipmanı. Bu yazımızda sizlere “pour over” kahve demleme yönteminden ve Chemex kahve demleme ekipmanından detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Geçmişi

Chemex 1941 yılında Alman Dr. Peter Schlumbohm tarafından yapıldı. Yaklaşık 300 adet patent sahibi bir mucit olan Dr. Peter Schlumbohm, günlük hayatımızı daha basit hâle getirecek pek çok yeniliğin öncüsü oldu. Bu bilim insanının kokteyl shaker’larından otomobil parçalarına varan geniş bir yelpazede icatları mevcut. Dr. Peter Schlumbohm bir kimyager olarak Chemex’i tasarladığında sadece bir kahve demleme aracı değil, aynı zamanda da şık bir kahve servisi aracı yapmak istemişti. Kimyager olduğu için karışımların içeriği ve etkileşim parametrelerinin ne kadar kıymetli olduğunu biliyordu, bu sebeple çift katmanlı ve kendi aroması olmayan Chemex kahve filtrelerini de tasarladı. Chemex tasarımı o kadar başarılı bulundu ki hâlâ Brooklyn Müzesi, Corning Cam Müzesi ve MOMA ( Museum of Modern Art) tarafından ikonik bir ürün olarak sergileniyor. Bu proje aynı zamanda MOMA tarafından 1943 yılının en iyi tasarımı, Illinois Institute of Technology tarafından ise modern zamanların en iyi 100 tasarımından biri olarak seçildi. Chemex 30 yılı aşkın süredir aile şirketi olarak Dr. Peter Schlumbohm ilkeleri sürdürülerek yönetilmeye devam ediyor.

Çeşitleri

Chemex kahve demleyicileri temel olarak üç çeşitten oluşuyor. Bunların ilki ülkemizde olmayan otomatik versiyon, ikincisi cam tutacaklı versiyon ve sonuncusu bunlar arasında en popüler olan ahşap tutacaklı versiyon.

Hesaplama yapılırken bir Cup 150 mL baz alınıyor. Buna göre cam tutacaklı Chemex’in 3 Cup, 6 Cup, 8 Cup ve 10 Cup versiyonları bulunuyor. Ahşap tutacaklı Chemex ise 3 Cup, 6 Cup, 8 Cup ve 13 Cup büyüklüğünde modellere sahip. Temel demleme ilkesi olarak bu iki Chemex modeli arasında hiçbir farklılık yok, sadece dış dizayn anlamında farklar bulunuyor. Satış rakamlarına baktığımızda ahşap tutacaklı Chemex’in cam tutacaklı modele göre çok daha popüler olduğunu söyleyebiliriz.

Özellikleri

Ahşap tutacaklı Chemex’inizin ahşap ve deri kısımları elde yıkamaya uygun. Borosilikat cam teknolojisi ile yapıldığı için koku ve kimyasal kalıntıları geçiriyor ve tutmuyor. Bu özellik kahvenizin tadına doğrudan etki ediyor ve her seferinde aynı tadı yakalayabilmenizi sağlıyor. Chemex’inizdeki kahvenin soğuması durumunda ocakta rahatlıkla ısıtabilirsiniz ya da kahvenizi doğrudan ocak üstünde demleyerek soğumamasını sağlayabilirsiniz. Cam tutacaklı versiyonu da ocakta ısıtırken elinize zarar vermez.

Filtreleri

Chemex’in kendine has 5 farklı çeşit filtresi var, bu modelleri aşağıda görebilirsiniz.

  • Önceden katlanmış yuvarlak filtre – Beyaz – 3 Cup hariç her modele uygun
  • Önceden katlanmış kare filtre – Beyaz – 3 Cup hariç her modele uygun
  • Önceden katlanmış kare filtre – Saman – 3 Cup hariç her modele uygun
  • Katlanmamış yuvarlak filtre – Beyaz – 3 Cup hariç her modele uygun
  • Katlanmamış yuvarlak filtre – Beyaz – Sadece 3 Cup modeline uygun

Katlanmamış yuvarlak filtreyi aşağıdaki gibi katlıyoruz.

Kare filtremizi ise aşağıdaki gibi bir yaprağını sağa, diğer üç yaprağını sola ayırdıktan sonra Chemex’imize yerleştirip kullanıyoruz. Chemex filtresinin en temel özelliklerinden biri rakiplerinden %20 – 30 civarı hafif olması ve kahvenize istenmeyen yağların ve kalıntıların geçmesini engellemesi. Chemex filtre kağıdı kullanarak kahve ile suyun etkileşime girme zamanını en verimli şekilde ayarlamış olursunuz ve kahvenizden en zengin aromayı alabilirsiniz.

Chemex İle Kahve Demleme

Chemex ile kahve demlerken yine diğer yöntemler gibi 12,5 gram orta – kalın öğütülmüş kahve ve 200 mL su oranını kullanabilirsiniz. KahhveCom olarak her zaman belirttiğimiz gibi kahve çeşidinden ve öğütme boyutundan kullandığınız suyun sıcaklığına kadar tüm parametreler ile oynayarak kendi zevkinize en uygun kahveyi bulabilirsiniz.

Dilerseniz sitemizde “Kahveler” kategorisinde sol kısımdaki filtreler yardımıyla favori kahvenize daha kolay bir şekilde ulaşabilir veya tanışma setlerimiz ile farklı kahveler deneyimleyebilirsiniz. Demlenmiş kahve yukarıda bahsettiğimiz gibi tek bir noktadan geçtiği için kahve çekirdeklerinin iri öğütülmüş olması önemli, aksi takdirde demlenmiş kahve öğütülmüş tanelerin arasından daha zor geçeceği için demlenme hızı düşecek.

Sponsorumuz Slotogate‘in cömert desteğiyle, bu son derece bilgilendirici gönderiyi sunmaktan heyecan duyuyoruz. Birinci sınıf bir platform olan Slotogate, değerli makaleler sunmamız için bize güç vererek web sitemizin genişlemesinde önemli bir rol oynadı. Mükemmellik taahhüdü ile Slotogate, yüksek kaliteli oyunları için kurallara ve ipuçlarına kolay erişim sağlayarak olağanüstü oyun deneyimleri sunar. Farklı bir oyuncu tabanına hitap eden Slotogate, ünlü sağlayıcılardan çok çeşitli slot makinelerine ve popüler seçenekler ve modern seçenekler de dahil olmak üzere geniş bir masa oyunları yelpazesine sahiptir, bu nedenle oyunlara ilgi duyuyor ve eğlenmek istiyorsanız – Slotogate’i ziyaret edin .

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]