Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Tarih: 10 Nisan 2018 Yazar: enderakgul

Yazımızda öncelikle kahvenin nerede ve nasıl yetiştiğini, bardağımıza ulaşana kadarki yolculuğunu kısaca özetleyeceğiz, sonrasında ise farklı kahve çeşitlerinden bahsedeceğiz.

Kahve meyvesi dünyada sadece ekvatoral iklimin hüküm sürdüğü; üst kısmında Meksika, Hindistan ve Vietnam’ın; altında ise Brezilya’nın sınır olduğu belli başlı ülkelerde yetiştirilebiliyor. İlk olarak kiraz benzeri kırmızı bir meyve olan kahve birden fazla üretim aşamasından geçtikten sonra hepimizin bildiği yeşil çekirdek halini alıyor ve dünyanın bir çok bölgesine yeşil çekirdek olarak sevk ediliyor.

Arabica, Robusta, Single Origin, Blend (Harman) Nedir?

Hazır kahve paketlerinde ya da en sevdiğimiz “coffee shop”larda satılan taze kahvelerde 100% “Arabica” ya da “Single Origin” ifadesini kocaman yazılarla sık sık görüyoruz. Peki bunların anlamı ne? Kahve çekirdeğinin temelde iki türü var: Arabica ve Robusta. Arabica; Robusta’ya göre daha yüksek bölgelerde yetişen, daha narin ve bakımı daha zor bir tür. Arabica kahve çekirdekleri hem daha kaliteli, hem de içerisinde yetiştiği bölgeye göre meyve, çiçek, çikolata gibi pek çok farklı aroma içeriyor. Robusta, Arabica’ya göre daha yüksek bir kafein oranına sahip. Alçak bölgelerde yetişen ve zorlu koşullara daha dayanıklı bir çekirdek olan Robusta, endüstriyel üretime de daha uygun bir çekirdek türü. Robusta kahvelerin tadı genelde bitter/karamelize bir çizgide. Robusta kahveler yoğunlukla harman kahvelerde kullanılıyor. Espresso harmanında bir miktar Robusta bulunması şart, çünkü harmandaki Robusta kahvenin gövdesini ve kremasını arttırıyor.

“Single Origin” ifadesi kahvenin harman olmadığını hepsinin belirli bir bölgeden geldiğini ifade eden bir terim. Zincir kafelerde gördüğümüz “House Blend”, “Office Blend” vb. harmanlar ise kahvenin içerisinde değişik aromaları alabileceğimiz birkaç kahve çekirdeği karıştırıldığını gösteriyor.

Kahve İle Hazırlanan İçecek Çeşitleri Nelerdir?

Öğütülmüş kahve ile hazırlanan içecekler temelde üç kategoride incelenir: Espresso bazlı içecekler, filtre kahve ve çözünebilir hazır kahve. Son yıllarda ise bu kahvelere soğuk kahvenin eklendiğini söyleyebiliriz.

Espresso Nedir?

Espresso sıkıştırılmış, ince öğütülmüş kahvenin içinde 9 bar basınç ile 90 derece suyun 30 saniye gibi kısa bir sürede geçirilerek oluşturulan kahve. Bir shot Espresso yaklaşık 30 mL, yani bir Türk kahvesi fincanı kadar hacme sahip.

Espresso bazlı kahveler dört temel grupta incelenir.

  • Latte’yi 1 birim Espresso’muza 3 birim süt, 1 birim de süt köpüğü ekleyerek,
  • Cappucino’yu yine 1 birim Espresso’muzun üstüne 3 birim süt köpüğü 1 birim süt koyarak,
  • Mocha’yı Espresso’muzun üstüne çikolata ve süt ekleyerek,
  • Americano’yu ise Espresso’muzun üzerine su ilave ederek

elde edebiliriz.

Filtre Kahve Nedir?

Filtre kahve; kullanacağınız demleme ekipmanına göre ince, orta ya da kalın öğütülmüş kahvenin bir kağıt/metal filtre yardımıyla su ile demlenmesi sonucu oluşur. Filtre kahve demlemek için bir çok ekipman ve metot mevcut. French Press, American Press ya da Sifon ile demleme yaptığınızda metal filtre kullanırsınız. Elektrikli Kahve Makinesi, Hario V60, Chemex, Aeropress vb. ekipmanlar ile demleme yaptığınızda ise kağıt filtre tercih etmeniz gerekir. Bu ekipmanların hepsi ile kahveyi farklı şekillerde filtrelemiş, yani filtre kahve demlemiş olursunuz. Bu ekipmanlar arası aroma/lezzet farkı temelde kullanılan filtrenin metal ya da kağıt olması, kahve ile suyun ne kadar bir arada kaldığı ve basınç/vakum oluşmasına bağlıdır.

Çözünebilir (Hazır) Kahve Nedir?

Espresso ve filtre kahve demlediğimiz zaman kahvenin posasını atarız. Çözünebilir kahvede ise diğer iki yöntemin aksine kahve tozu suyun içinde çözünür ve kahveyle birlikte tozu da içmiş oluruz. Çözünebilir kahve üretim aşamasında birçok endüstriyel prosesten geçer, dolayısıyla doğallığı ve aroması adına birçok özelliğini kaybeder. Bundan dolayı hazır kahve tüketimi gelişmiş ülkelerde hızla düşmektedir.

Soğuk Kahve Nedir?

Kahve demlerken hep kaynama derecesine yakın sıcak su kullanırız ve bu sıcak su kahvenin içindeki bir çok yağ asidinin çözünmesini sağlar. Bu asitler genelde kahveye acımsı tatlar verir. Soğuk kahve demlerken ise soğuk/buzlu su kullandığımız için kahvemize acı bir tat verecek asitler genelde çözünmez ve oldukça yumuşak içimli bir kahve elde ederiz.

Soğuk kahve demlemenin temelde üç yöntemi vardır:

  • Cold Drip buz ile dolu suyun öğütülmüş kahvemizin üstüne her saniye bir damla akacak şekilde damlatarak soğuk kahvemizi demlediğimiz metottur.
  • Cold Brew kalın öğütülmüş kahve ile suyun asgari 12 saat soğuk bir dolapta bir arada bekletilmesi ile yapılır. Demleme tamamlandıktan sonra kahve bir bez ya da herhangi bir filtre ile sudan ayrıştırılmalıdır.
  • Ice Cold Coffee ise sıcak demlenmiş kahvenin içine buz atılması ile yapılır.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]