Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVEDE TREND ALARMI: MATCHA LATTE

Tarih: 28 Mart 2022 Yazar: Onur Oral

Bir süredir birçok coffee shop’ta gördüğümüz, bazılarının çok sevdiği bazılarının damak tadına uymadığı ancak mutlaka herkesin dikkatini çekmiş olan bir içecek çeşidi var: matcha latte. Özellikle latte ve farklı tatları denemeyi sevenlerin ilgi alanına hızla girmeyi başaran bu yeni içecek türü, popülerliğini uzun bir süredir koruyor. Biz de merak edenler ya da daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için bu yazımızda matcha latte’yi anlatmak istedik. Gelin bu yeni kahve trendini birlikte keşfedelim.

Matcha Latte Nedir?

Önce matcha latte’yi tanımakla başlayalım. Geleneksel latte yapımında tercih edilen kahve bazlı içeriğin aksine matcha latte, aynı zamanda kendisine rengini de veren yeşil çay kullanılarak hazırlanan bir içecektir. Yani aslında bu bir kahve değil, çay çeşididir diyebiliriz. Yeşil çay bitkisinin kurutulmuş ve incecik öğütülmüş yapraklarından elde edilen matcha tozu, bu latte’nin ana ham maddesini oluşturur. Toza eklenen sıcak su ve çırpılmış süt ile kendine özgü bir latte kıvamı alan içecek; kremsi yapısı, pürüzsüz formu ve yeşil rengiyle dikkat çeker. Sade veya şekerli olarak içilebilmesinin yanı sıra bal, agave şurubu ve benzeri tatlandırıcılar eşliğinde de lezzetlendirilebilir.  

Biz matcha’yı bugün yeni bir içerik olarak tanısak da aslında oldukça köklü bir geçmişe sahiptir. 12’nci yüzyılda keşişler aracılığıyla Çin’den Japonya’ya taşınan bu ham madde, hassas bir yetiştirme ve hasat döneminden geçer. Matcha tozu, yeşil çay bitkisinin en yüksek kaliteli tomurcuklarının zamanında toplanıp kurutulması ve toz haline getirilmesiyle elde edilir. Kalitesi ve zahmetli üretimi ile Uzak Doğu için oldukça değerlidir. Yüksek besleyici özellikleri, antioksidanlar bakımından zengin formülü ve kafein içeriği ile Japon ve Çin mutfağında yüzyıllarca hem içecek formunda hem de yiyeceklere eklenerek tüketilmiştir.

Evde Matcha Latte Nasıl Yapılır?

Matcha latte, hazırlanması oldukça pratik bir sürece sahip olduğundan evde bile rahatlıkla yapılabilecek bir içecektir. Genel hatlarıyla klasik latte yapımındaki adımlar uygulanır. Süreçten farklı olarak espresso yerine kullanılan matcha tozu, chawan adıyla bilinen özel bir çay kasesi içinde çırpılır. Siz evde hazırlamak için bu aşamada herhangi bir bambu veya ahşap kâse kullanabilirsiniz. Matcha latte yapımını sizin için en basit haliyle aşağıda adım adım anlattık.

  • Matcha tozunu çırpmaya uygun bir kaba dilediğiniz kadar koyup üzerine biraz su ekleyin.
  • Toz macun kıvamına gelinceye kadar çırpın.
  • Daha sonra biraz daha su ekleyip köpüklü bir kıvam alıncaya kadar çırpmaya devam edin.
  • Başka bir kapta sütü bir çırpma teli veya – varsa – kahve makinenizin köpürtücüsünü kullanarak kremsi bir kıvama gelene kadar köpürtün.
  • Hazırladığınız matcha macunu içine sıcak su ve sütü ekleyin.

Matcha latte’niz hazır. Afiyet olsun!

Orijinal latte tarifi için tıklayın: Evde Kolayca Latte Hazırlama

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]