Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

ESPRESSO, RİSTRETTO VE LUNGO ARASINDAKİ FARKLAR

espresso lungo ristretto

Tarih: 9 Mart 2023 Yazar: Mert Kokılıg

Kahve endüstrisi son yıllarda belki de hiç olmadığı kadar altın çağını yaşıyor… Her geçen gün farklı bir lezzeti tattığımız, yepyeni demleme yöntemleri keşfettiğimiz gibi bunlar arasındaki farkları da daha iyi öğrenmeye başladık. Bu da farklı kahve türlerini birbirlerinden ayırma konusunda bizi daha hassas hale getirdi. Bu içeriğimizde tam da birbirleriyle sıkça karıştırılan üç farklı lezzeti inceleyeceğiz: espresso, ristretto ve lungo. Kendi özelliklerinden yola çıkarak bu üçünü birbirinden ayıran niteliklerin ne olduğunu öğrenerek kahve terimleri dağarcığınıza yeni bilgiler eklemeye hazır olun!

Espresso Nedir?

Anavatanı İtalya olan espresso, koyu ve kavrulmuş kahve çekirdekleriyle karakterize olan bir kahve türüdür. 19. yüzyıla kadar uzanan tarihiyle kahve kültürünün köklerini oluşturur. İtalya ile özdeşleştirilmesine rağmen Avrupa ve Amerika’nın da favori içecekleri arasındadır. Bunun sebebi ise son derece pratik bir kullanıma sahip olan kahve makinesinin icat edilmesidir. İlk kez 1901 yılında kahve severlerle tanışan espresso makinesi, İtalya’da Luigi Bezzera tarafından tasarlanmıştır. Kahveyi daha yoğun, aromatik ve lezzetli hale getiren bu makine, dünya genelinde kısa sürede benimsenip birçok kafe ve restoranın standart ekipmanı haline gelmiştir. 

Espresso, çoğunlukla kahve makinesinde yüksek basınçlı sıcak suyun, öğütülmüş kahve çekirdekleri üzerinden geçirilmesiyle hazırlanır. Bu işlem, kahve çekirdeklerinden daha yoğun bir aroma elde etmeyi sağlar. Küçük, ikonik bir fincanda sunulur ve son derece yoğun bir lezzete sahiptir. Espresso, genellikle sade içilir ancak köpürtülmüş süt ile hazırlanan birçok farklı kahve içeceğinde kullanılır. Ayrıca, kahve kültürünü oluşturan öğeler içinde kahve yapımının temel unsurlarından biri olarak kabul edilir.

İlginizi Çekebilir: Makinesiz Espresso Nasıl Yapılır?

Ristretto Nedir?

espresso lungo ristretto farkları

Ristretto İtalyancada “kısaltılmış” anlamına gelir. Burada kısaltılmış olarak ifade edilen şey aslında kahve yapımında kullanılan normal su oranının azaltılmış olduğudur. İtalyanlar için kahve demek espresso demek; dolayısıyla aslında bu bize, espresso yaparken kullanılan su miktarından daha azını anlatır. Normal bir espresso shot’ta kullanılan 30 ml suya karşılık ristretto yaparken yaklaşık 15 – 20 ml su kullanılır. Bu da espresso’dan çok daha yoğun ve zengin aromalı bir içecek elde etmeyi sağlar.

Ristretto kahvenin tarihi, 20. yüzyılın başlarına kadar uzanır. İlk olarak İtalya’da yoğun ve koyu bir espresso tadı isteyenler tarafından üretilmiştir. Daha sonra dünya genelinde kahve kültürü yayıldıkça, ristretto da popüler hale gelmiştir. Bununla beraber tüm dünyada kahve severler tarafından “mükemmel bir espresso” olarak tanımlanır. Dolayısıyla kendine has yoğun ve ağır denebilecek bir lezzete sahip olmasına karşın daha az telve kullanılması sebebiyle kafein oranı düşüktür. Baristaların yapmakta en çok zorlandıkları kahve türü olarak ün kazanmıştır. 

Lungo Nedir?

Lungo, espresso üzerinden tanımlanan ve ristretto’nun tam tersi diyebileceğimiz bir kahve türüdür. İtalyancada “uzun” veya “genişletilmiş” anlamına gelen bu terim, normal espresso’ya kıyasla daha fazla su kullanılarak yapılır. Ortalama 50 – 60 ml su hacmine sahip olan lungo kahve, daha uzun demleme süresiyle karakterizedir. Bu nedenle daha az yoğun ve dolayısıyla hafif sayılabilecek bir içecektir. Buna bağlı olarak içinde bulunan kafein oranı da oldukça düşüktür. 

Kahve makinelerinde genellikle lungo diye bir seçenek bulunur. Makinede lungoya basıldığında su, ağır ağır ve uzun bir sürede kahve çekirdeklerinin içinden geçer. Dolayısıyla suyun çekirdeklerle teması uzun bir süreci kapsar. Ayrıca bu da lungonun daha hafif, kolay tüketilebilir ve daha az yoğun olmasını sağlar. Bu özelliği ile espresso gibi yoğun ve sert kahve tüketmek istemeyenlerin öncelikli tercihlerinden biridir. 

İlginizi Çekebilir: Kafein Oranı En Yüksek Kahve Hangisi?

Ristretto – Espresso – Lungo Farkı

Dünyanın her yerinde popüler içecekler olan ristretto, espresso ve lungo’yu yukarıda detaylı şekilde inceledik. Şimdi de bunlar arasındaki farkları aşağıda maddeler halinde karşılaştıralım:

  • Üçü arasındaki en önemli fark su kullanımıdır. 1 shot için ristretto yaparken 15 – 20 ml, espressoda ortalama 30 ml, lungoda ise 50 – 60 ml su kullanılır. 
  • Üçü arasında sertlik ve yumuşaklık farkı vardır. Farklı miktarlarda su kullanılmasının sebebi olarak her biri farklı yoğunluklara sahiptir. Bu lezzetleri en yoğun ve sert tattan başlayarak hafife doğru şu şekilde sıralayabiliriz: ristretto, espresso ve lungo. 
  • Ristretto ve lungo, birer espresso türüdür. Espresso’dan bağımsız olarak tanımlanmazlar. Bununla beraber demleme süreleri değişse de kullanılan demleme ekipmanı ortaktır.
  • Espresso ve ristretto diğer sütlü kahve çeşitlerinin ham maddelerinden birini oluştururken lungo hafif tadı sebebiyle genellikle tek başına tüketilir. 

Bu farkları göz önüne alarak bu üçü arasından sizin için en uygun kahve çeşidini keşfedebilir, kahve deneyiminizi daha özel kılabilirsiniz.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]