Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE BOZULUR MU?

Tarih: 24 Haziran 2021 Yazar: Onur Oral

Her gıdanın bir raf ömrü vardır. Muhafaza edildikleri koşullara göre ömrü uzayabilen ya da kısalabilen gıdaların hangi ortamda ne şekilde saklanmaları gerektiğini bilmek gerekir. Kahve de tüm gıdalar gibi bu durumdan nasibini alır. Doğru yöntemlerle saklandığında uzun süre ilk günkü tazeliğini koruyabilen kahve, eğer gerekli koşullar sağlanmazsa maalesef bozulabilir, bayatlayabilir ya da aromasını kaybedebilir. Peki bunu nasıl anlayabilirsiniz? Aldığınız çekirdek ya da öğütülmüş kahve ortalama ne kadar sürede tazeliğini yitirir? Sizin için bu sorulara yanıt aradık. 

Kahvenin Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Kahve saklarken çoğu kişinin yanıldığı bir konu var: çekirdek kahve öğütülmüş formundan daha dayanıklı değildir. Evet taze çekilmiş kahve hemen tüketildiğinde daha yoğun bir aroma sağlar ancak bu çekirdeğin sonsuza kadar aynı tazelikte kalacağı anlamına gelmez. Kahve ister öğütülmüş ister çekirdek halde olsun; yapısını oluşturan amino asit, lipit ve benzeri bileşenler zaman geçtikçe kimyasal değişikliklere uğrar. Oksijen, nem, ışık gibi etkenlerle bozulan bu bileşenler; kahvenin formunda ve tadında bazı değişikliklere neden olur. Bir gün paketi/kavanozu açtığınızda kahve telveleri ya da granüllerini birbirlerine yapışmış halde bulabilirsiniz. Kokusu ve tadı her zamankinden daha ekşi olabilir veya üzerinde beyaz lekeler görebilirsiniz. Eğer bunlar gibi bir veya birden fazla belirti varsa üzgünüz; kahveniz bozulmuş demektir. 

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

Kahve Ne Kadar Sürede Bayatlar?

Çoğu kahve üreticisinin satın aldığınız kahveyi tüketmek için önerdiği ortalama süre 2 haftadır. Paketi açılmış olan ürünler, her ne kadar ağzı sıkı sıkı kapalı kavanoz veya kaplarda saklanıyor olursa olsun bir kez oksijenle temasa geçtiği için raf ömrü için geri sayım başlamış olur. Üstelik belli sürelerde açıp kapattığınız bu ambalajlar içindeki kahve, ister istemez defalarca kez oksijene ve neme maruz kalacaktır. Bu nedenle 2 haftadan fazla sürede tüketilmeyen kahveler yavaş yavaş bayatlar. Eğer kahvenizin tazeliğine önem veriyor ve ilk günkü tadı almak istiyorsanız, bir de çok sık kahve tüketen biri değilseniz; kahvenizi düşük gramajlı paketlerle satın almak daha akıllıca bir tercih olacaktır. 

Peki kahvenizin bayatlamasını ya da bozulmasını önlemek mümkün mü? Satın aldığınız ürünün raf ömrünü nasıl uzatabilirsiniz? Bu soruların cevabını almak için daha önce hazırladığımız Kahve Nasıl Saklanır? başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]