Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVENİN TAZELİĞİ HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Tarih: 24 Haziran 2021 Yazar: Onur Oral

Hepimizin bir kahveden ortalama beklentisi aynıdır: ideal lezzet, damak tadına uygun aroma ve tazelik. Bunlardan ikisi, yani lezzet ve aroma, oldukça öznel beklentiler iken tazelik nesnel ve bu beklentileri karşılamak adına önemli bir detaydır. Peki ya kahve çekirdeklerinin tazeliği? Kahveyi kavrulduktan hemen sonra tüketmek doğru mu? Yeni mahsul kahve eski mahsule kıyasla daha mı taze? Bilimsel araştırmalardan ve kahve profesyonellerinin çalışmalarından yola çıkarak derlediğimiz bu yazımızda kahvenin tazeliği hakkında sorulan soruları cevaplamaya ve doğru bilinen yanlışları inceledik. 

Kavurma Sonrasında Kahve Hemen Tüketilir mi?

Kahvenin tazeliğini, kavrulma sonrası ve öğütülme sonrası olmak üzere iki boyutta ele alabiliriz. Çekirdekler öğütüldükten hemen sonra tüketildiğinde kahvenin aroması ve kalitesinin tazeliğinde yattığı konusunda hemfikiriz. Ancak kahve çekirdeklerinin kavrulmasından hemen sonra tüketilmesi konusunda aynı şeyi söyleyemeyiz. 

Zürih Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nde Kahve Mükemmellik Merkezi başkanı olan Profesör Chahan Yeretzian’a göre kavurma sırasında maruz kaldığı ısı, kahve çekirdeklerini şekerlerine ve amino asitlerine ayırarak karbondioksit birikimine neden olur. Üzerindeki bu gazın dağılması için çekirdeklerin en az 1 hafta – 10 gün kadar dinlendirilmesi gerekir. Bu dinlenme süreci sonunda karbondioksit birikmesi çözülüp aromatikler dağıldığında, en lezzetli kahve elde edilmiş olur. Yani sanılanın aksine “taze kavrulmuş kahve”, tüketmek için iyi bir seçenek değildir (1, 2).  

Yeni Mahsul Kahve Eski Mahsulden Daha mı İyidir?

Genel olarak yeni mahsul kahvenin, eski mahsul kahveye göre daha taze olduğu ve bu nedenle kahve lezzetinin de daha iyi olacağı düşünülür. Ancak bunun da tam olarak gerçeği yansıttığını söylemek zordur. Bu noktada kahvenin iyi olup olmayacağını belirleyen faktörlerin saklanma koşulları olduğunu söylememiz gerek. Nitekim eski mahsul olup aylarca hatta yıllarca uygun koşullarda bekletildikten sonra kavrulan kahve çekirdeklerinin, yeni mahsullere kıyasla çok daha iyi geri dönüşler aldığının örnekleri vardır. Yani eski mahsul ile yeni mahsul kahveler kalite açısından eşit olmasına rağmen farklı lezzet profiline sahip olabilirler. Bu da bize mahsulün tarihinden çok doğru hasat zamanını ve saklandığı koşulları gözetmemiz gerektiğini gösterir (3). 

Kahvenin doğru ve ideal saklama koşulları hakkında daha detaylı bilgi için Kahve Nasıl Saklanır? içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Kahve Ne Zaman Bayatlar?

Kahvenin tazeliği, oksijen ile ne kadar temas edip etmediğiyle ilgilidir. Eğer satın aldığınız kahveyi ambalajını hiç açmadan uygun koşullarda muhafaza ederseniz, bu kahvenizi en az 2 – 3 ay boyunca bayatlamadan tüketiminizi bekleyeceği anlamına gelir. Ancak paketi açıp havayla temas ettirdiğiniz zaman, kahveden elde edeceğiniz optimal tat profili için kahvenizi en az 2 hafta içinde tüketmeniz gerekir. Üstelik bu kahvelerin çekirdek formu için geçerlidir; eğer çekirdekleri öğüttükten sonra muhafazaya geçtiyseniz bu süreyi daha da kısaltmalısınız.  

Kahvenizin ne zaman bozulmaya başladığı ya da bayatladığına dair daha detaylı bilgi için “Kahve Bozulur mu?” içeriğimize göz atabilirsiniz.  

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]