Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

YÖRESEL KAHVE ÇEŞİTLERİ: GUATEMALA

Tarih: 16 Temmuz 2021 Yazar: Onur Oral

Herhangi bir coffee shop’a uğrasanız, size sunulacak kahve çekirdekleri arasında Guatemala’yı mutlaka duyacaksınızdır. Çünkü Guatemala kahve çekirdeği kendine has aroması ve orta kıvamlı lezzetiyle herkes tarafından çok sevilen, bu nedenle dünyanın her yerinde bolca tüketilen kahve çeşitlerinden biridir. Eğer siz de neden bu kadar çok sevilip tüketildiğini merak ediyorsanız, tarihini ve çekirdek yapısını incelediğimiz bu yazımızda merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. 

Guatemala Kahvenin Tarihi

Kökleri 1700’lü yıllara dayanan Guatemala kahve, ilk kez Güney Amerika topraklarına süs bitkisi olarak getirilmesiyle halk tarafından tanındı. Meyvelerinin ticari anlamda pek de ilgi görmediği bu bitkinin talihi, 1800’lü yıllarda kimyasal boyaların icadı ve üretimiyle döndü. Kimyasal boyaların Avrupa’ya hızlı yayılması ile Guatemala’nın temel ihracat ürünü olan kırmız ve indigo otu ticaretinin hızlı çökmesi, başka bir pazar arayışına neden oldu. Bunun üzerine Guatemala, 1860’lı yıllarda yarım milyondan fazla kahve ağacı dikmişti bile. Ertesi yıllarda iki üç katına çıkan kahve üretimi ve ihracatı, kısa sürede Guatemala kahvesinin tüm dünya tarafından bilinmesini sağladı. 1870’lerde hükümetin de desteğiyle birlikte daha fazla yatırım yapılan kahve ihracatı, günümüzde halen Guatemala’nın en büyük gelir kaynaklarından biri. 

Guatemala Kahve Özellikleri

Guatemala kahve çekirdeğinin başlıca özelliklerinden biri, farklı bölgelerde yetiştiği için birbirinden belirgin şekilde ayrılan lezzetlere sahip olması; yani çeşitliliğidir. Kahve yetiştiricileri, dört temel bölgede kahve üretirler. Bu bölgeler ve Guatemala kahvesinin niteliklerini belirleyen özellikler şöyledir:

  • Antigua: Aktif volkanlarla dolu olan Guatemala’nın bu güney dağlık bölgesi, kahveye elma benzeri gevrek bir asitlik, tatlı çiçek notaları ve derin çikolata aromaları kazandırır.
  • Coban: Bu tropikal yağmur ormanı bölgesi; kahve çekirdeklerine genellikle hafif asitli, orta gövdeli ve tatlı meyve aromaları içeren bir lezzet katar.
  • Huehuetenango: Kuzeyde konumlanan mikro iklime sahip bu bölgede yetiştirilen kahve; şarabı andıran bir asidite ve zengin, tatlı lezzetlerden oluşur. 
  • Atitlan: Bu bölgede volkanların çevresinde yetişen kahve; dolgun bir gövdeye, hoş bir asiditeye, zengin çiçek aromalarına ve karmaşık baharat notalarına sahiptir.

Yıkanmış şekilde işlenen Guatemala kahvesinin hasatı genellikle Aralık ile Nisan ayları arasında yapılır. Genel olarak ele aldığımızda Guatemala kahve çekirdeğinin gevrek bir asiditeye sahip, çikolata ve baharat aromaları bakımından zengin, orta gövdeli çiçek aromalarıyla karakterize olduğunu söyleyebiliriz. 

Diğer çok sevilen yöresel kahvelerden biri olan Colombia kahvesi hakkında detaylı bilgi için Yöresel Kahveler Çeşitleri: Colombia içeriğimize göz atabilirsiniz. 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]