Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

ESPRESSO İÇİN HANGİ KAHVE ÇEKİRDEĞİ KULLANILMALI?

espresso-çekirdeği

Tarih: 28 Nisan 2023 Yazar: Mert Kokılıg

Tüm dünyanın kabul ettiği gibi espresso, şüphesiz kahve tutkunlarının vazgeçilmezlerinden biri… Ancak işin sırrı doğru kahve çekirdeğinde saklı. Peki espresso yaparken kullanabileceğiniz en iyi kahve çekirdeği hangisi? Bunu nasıl anlayabilirsiniz? Bu yazımızda işte tam da bu konuyu irdeledik. Dünyada en çok tercih edilen kahve çekirdekleri üzerinden sizin için en iyisini keşfetmeye hazırız. Gelin birlikte kahve deneyimini iyileştirmenin çekirdek tarafını inceleyelim.

Espresso Kahve Hangi Çekirdeklerle, Nasıl Üretilir?

Espresso yapımı, diğer kahve çeşitlerine göre daha farklı bir işleme tabi tutulur. Bu nedenle üretiminde kullanılan kahve çekirdekleri de diğer kahve çeşitlerinden farklıdır. Çekirdekler, daha yoğun bir aromaya sahip olması için özel olarak işlenir. Bu işlem; kahve çekirdeklerinin kavrulması, öğütülmesi ve espresso makinesinde kullanılmak üzere özel olarak hazırlanması gibi adımları içerir.

Çekirdeklerin koyu kavrulması, espressoyu diğer kahvelerden ayıran en önemli özelliktir. Çünkü bu sayede kahve, daha az asit içerir. Bu da yoğun bir tada ve kremamsı bir yapıya sahip olmasını sağlar. Ayrıca espresso yapımında kullanılan kahve çekirdekleri, diğer kahve çeşitlerine göre daha az kafein içerir. Bu, espresso yapmanın en önemli avantajlarından biridir. Çünkü düşük kafein içeriği, bir yandan kahve severlerin uykusuzluk gibi yan etkilerden kaçınmasına yardımcı olurken diğer yandan ayılmak için gereken desteği sağlar.

Espresso yapmak için kullanılan kahve çekirdekleri, genellikle Arabica veya Robusta kahve çekirdeklerinden oluşur. Arabica çekirdekleri daha hafif bir tada sahipken Robusta çekirdekleri daha acı bir tat ile karakterizedir. Daha yoğun, zengin ve kaliteli bir lezzet elde edebilmek için bu iki çekirdeği iyi tanımak gerekir. İkisi arasındaki denge, yapılan kahvenin kalitesini belirler. 

İlginizi Çekebilir: Arabica ile Robusta Kahve Arasındaki Farklar

Hangisi Daha İyi: Yöresel Kahveler vs. Blend Kahveler

Espresso yapımında kullanılacak kahve çekirdeğini seçerken, yöresel kahveler ve blend kahveler arasında bir tercihte bulunmanız gerekebilir. Bunlar arasında yöresel kahveler, belirli bir bölgede yetiştirilen kahve çekirdeklerini ifade eder. Bu kahvelerin her biri, birbirinden farklı tat ve aroma profillerine sahip olabilirler. Blend kahveler ise genel bir tanımla; farklı bölgelerden ve farklı türlerden kahve çekirdeklerinin bir karışımından yapılır.

Espresso yapmak için hangi kahve çekirdeğinin daha iyi olduğuna karar vermek, her şeyden önce kişisel tercihlerinize bağlıdır. Ancak yine de bu konuda birkaç ipucunu takip etmeniz mümkündür. Örneğin eğer keskin, belirgin tatlar arıyorsanız yöresel kahveleri tercih edebilirsiniz. Ancak birden fazla tat profilini tek fincanda buluşturma niyetindeyseniz sizin için tavsiyemiz blend olacaktır. Espresso yapımında kullanılan çekirdekler arasında da trend çoğu zaman blendlerden yanadır. Çünkü farklı lezzetlerden oluşan bir karışım, daha zengin ve geniş bir tat yelpazesi sağlar. Espresso harmanları aynı zamanda moka pot demlemelerinde de iyi sonuçlar verir. Espresso çekirdekleri, moka pota uygun boyutta öğütülmelidir.

İlginizi Çekebilir: Yöresel Kahve Çeşitleri

Espresso Makinesi İçin Çekirdek Kahve Seçimi

Doğru kahve çekirdeklerini seçmek kadar, doğru makineyi seçmek de önemlidir. Espresso makinesi, kahve çekirdeklerinin yoğun aromasını ortaya çıkarmak için özel olarak tasarlanmıştır. İnce öğütülmüş çekirdeklerin kullanıldığı bu ekipman için öğütme seviyesi en önemli detaydır. Çünkü doğru öğütme seviyesi, kahve çekirdeklerinin yoğun aromasını ortaya çıkararak en iyi espressoyu yapmanızı sağlar. Bunun yanında çekirdeklerin ideal seviyede kavrulmuş olmaları da iyi bir espresso yapmanın anahtarlarından biridir. Orta seviye kavurma işlemi, istediğiniz tadı alabilmek için mükemmeldir. Daha fazla kavrulmuşu acı, daha az kavrulmuşu ise hafif biz lezzet sağlar. Bu nedenle orta seviye idealdir. 

Kısaca seçeceğiniz çekirdeklerin espresso makinesi için gereken incelikte öğütülmüş ve orta seviyede kavrulmuş olduğuna dikkat etmelisiniz. Damak tadınıza göre ister yöresel kahve ister blend tercih edin; önemli olan doğru kahve çekirdekleriyle doğru yöntemleri uygulamaktır.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]