Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVEDE SUYUN ÖNEMİ

kahve-su-

Tarih: 26 Ocak 2023 Yazar: Mert Kokılıg

İnsan hayatında önemli bir yere sahip olan suyun iyi ve kaliteli bir kahve için de hayati olduğunu biliyor muydunuz? Kahve demlerken kullanılan su; kokusundan tadına ve kıvamına kadar birçok konuda iyi bir kahvenin hem nedeni hem de sonucudur. Ancak yine de diğer birçok faktöre kıyasla o kadar da önemsenmez. Biz size bu yazımızda kaliteli bir suyun kahvede neleri değiştirebileceğini göstermeye çalışacağız. 

Kahve Suyunda Kalite Standardı: TDS

Kahvenin %95’inden fazlasını su oluşturur. Bu da tek başına aslında suya vermemiz gereken değeri ortaya koyar. Dolayısıyla kahve yaparken dikkat etmemiz gereken şeylerin başında gelir. Peki iyi bir kahve için nasıl bir su kullanmalıyız?

Kahvenin tadını, kokusunu ve yoğunluğunu doğru şekilde ayarlayabilmek için kullandığınız suyun bazı değerlere sahip olması gerekir. Bunlar arasında öne çıkan şey ise TDS (Total Dissolved Solids), yani Toplam Çözünmüş Katı Madde Miktarı’dır. En basit ifadeyle suyun sertlik derecesini belirleyen TDS, kahve demlerken hangi suyun kullanılması gerektiğine dair bize fikir verir. Parts permillion (ppm) denilen bir ölçüye sahip olan bu değer, suyu aşağıdaki gibi kategorilere ayırır.

  • 0 – 17 arası: Yumuşak su
  • 17 – 80 arası: Az sert su
  • 80 – 150 arası: Orta sert su
  • 150 – 200 arası: Sert su
  • 200 – 350 arası: Çok sert su
  • 350 – 1100 arası: İçilemez su
  • 1100 – 6000 arası: Acı su
  • 6000 – 13000 arası: Çok acı su
  • 13000 – 30000 arası: Tuzlu su
  • 30000+: Deniz suyu

Birtakım arıtma teknolojileri kullanılarak su, kendisini oluşturan maddelerden ayrıştırılır. Giderek yumuşatılması sayesinde kahve için tercih etmemiz gereken ideal haline getirilir. TDS değerleri göz önüne alındığında tüm dünyanın kabul ettiği üst değer 150 ppm’dir. Yani kahvede istenen lezzete ulaşabilmek için kullanılması gereken su, orta sert sudur. Daha sert su, içeriğindeki baskın mineraller nedeniyle kahve demleme ekipmanlarınızda kireç oluşmasına ve zamanla kahvenizin tadının değişmesine sebep olur (2). Çok yumuşak su ise minerallerden yoksundur. Oysa kahve, doğal lezzetini ve kokusunu bu minerallere borçludur. Bu nedenle çok yumuşak veya çok sert değil, ideal orana sahip su kullanılmalıdır.

İlginizi Çekebilir: Kahvenin Besin Değerleri

Suyun pH Değeri Ne Olmalı?

Kahve demlerken kullanılan suda dikkat edilmesi gereken diğer şey ise pH derecesidir. TDS ile doğrudan ilişkili olan pH değeri, suyun asidik ve alkali derecesini anlamak için kullanılır. Kahve demlerken tercih edilecek suyun tıpkı içeriğindeki mineraller gibi belli bir asidite ve alkali seviyesinde olması gerekir. Bu konuda belirlenmiş standart ise 6,5 – 7,5 aralığı olarak tanımlanır. Çoğunlukla bu değer 7 olarak kabul edilir (3). 

Kısaca kahve için ideal su içeriğini şu şekilde özetleyebiliriz: 

TDS: 150 ppm
Kalsiyum: 68mg/L
Bikarbonat: 10mg/L
pH derecesi: 7

Bu durumda hangi suyu kullanacağınızdan nasıl emin olacaksınız? Birkaç su örneği ile inceleyelim.

Ters Ozmoz: Bu bir su filtrasyon yöntemidir. Sudaki zararlı maddelerin ayıklanmasında kullanılan bu yöntem, farklı şekillerde uygulanır. Bunlar arasında bazıları suyun doğasında bulunan mineralleri de filtrede tutabilir. Dolayısıyla kahve yapmadan önce ters ozmoz ile elde edilen suyun nasıl bir filtrasyondan geçirildiğini bilmek gerekir. 

Şişe/Damacana Su: Her markanın ürettiği su, farklı pH ve TDS seviyelerine sahip olabilir. Bunları tek tek takip edip ideal suyu bulmak oldukça zordur. Ayrıca eğer su plastik şişede muhafaza ediliyorsa bazı güneş ışığı, ısı gibi çevresel faktörler sebebiyle suyun yapısı değişebilir. Bu nedenle güvenli bir seçim olmayabilir. Ancak yine de kahveniz için TDS ve pH değerlerini karşılayan bir su bulduğunuzda kullanabilirsiniz. 

Arıtıcı Suyu: Sadece sudaki tortuyu değil klor gibi kimyasallar ile bakteri gibi zararlı mikroorganizmaları da filtreleyen arıtıcı suyu, kahve için daha güvenli bir seçenektir. Ancak pH derecesi değişebileceği için ölçüm yapmak pek kolay değildir. Yine de ortalaması 7 olacağı için kahve yaparken arıtıcı suyu tercih edilebilir.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]