Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

GÜNDE KAÇ FİNCAN KAHVE İÇİLMELİ?

Tarih: 7 Ekim 2021 Yazar: Onur Oral

Dünyanın en sağlıklı gıdası olsa bile, unutmayın ki her şeyin fazlası zararlıdır. Bazen uykunuzu açan bir yardımcı, bazen içinizi ısıtan lezzetli bir öğün, bazen mükemmel bir sosyalleşme aracı olan kahve de her gıda gibi bir sınırlamaya tabiidir. Bu sınırlamadan bazılarımız hoşlanmayabilir ancak günde kaç fincan kahve içmeniz gerektiğini bilmek, sizin kahveden alacağınız faydayı en iyi şekilde kazanmanızı sağlayacak. Öyleyse “günde kaç fincan kahve içilmeli?” sorusunu gelin birlikte cevaplayalım. 

Günlük Maksimum Kafein Miktarı

Kafein sandığınızdan çok daha güçlü bir maddedir. Kahvenin sınırlandırılma gerekliliği de aslında buradan gelir. Sağlıklı yetişkin bir birey için günde yaklaşık 400 mg kafein, araştırmacılar tarafından çeşitli deneyler çerçevesinde kabul edilen maksimum değerdir (1). Ortalama dört fincan kahveye eşdeğer diyebileceğimiz bu kafein miktarı; daha dinç hissetmek, konsantrasyon sağlamak ve enerjik kalmak için yeterli ve güvenli bulunur. Bir fincan kahvenin 70 – 140 mg aralığında kafein içerdiğini düşünürseniz, günlük kahve tüketiminizi tercih ettiğiniz fincanın büyüklüğüne göre değerlendirebilirsiniz. 

Öte yandan tüm kahve çeşitleri aynı oranda kafein içermez. Farklı demleme yöntemleriyle demlenen farklı çekirdeklerin espresso ve filtre kahve özelinde araştırıldığı bir çalışma da bunu destekler niteliktedir. PH değeri, yoğunluğu ve konsantrasyonlarının incelendiği çalışmada espresso kahvenin, filtre kahveye kıyasla üç ila altı kat daha fazla kafein içeriğine sahip olduğu keşfedilmiştir(2). Bu da aslında bize kahve tüketiminde vücuda alınan kafein miktarını kontrol etmenin oldukça zor olduğunu gösterir. Dolayısıyla yukarıda bahsettiğimiz dört fincan kahve sınırını filtre kahve olarak düşünmeyi ya da eğer espresso tüketeceksek günde iki fincanda kalmamız gerektiğinin sinyallerini verir. 

Fazla Kahvenin Yan Etkileri

Yağ yakımından enerji seviyesini artırmaya ve gün boyu tok tutmaya kadar günlük hayatınızda birçok faydasını görebileceğiniz kafein, belli bir miktardan sonra biraz tehlikeli olabilir. Fazla kafeinin yan etkilerinin incelendiği bir çalışma, günde altı ve daha fazla fincan kahve içenlerin kardiyovasküler rahatsızlıklara yakalanma riskinin %22 daha fazla olabileceğini ortaya koymuştur (3). 

Aynı zamanda kahvenin nasıl tatlandırıldığı da bazı yan etkiler doğurabilir. Kahve tüketicilerinin önemli bir kısmı içeceklerini süt ve şeker ekleyerek tüketmeyi sever. Bu da kahve tüketimi arttıkça, kalori alımını ve dolayısıyla kilo alımını artırabileceğini gösterir. Sadece vücut kütlesinin artışını değil diğer potansiyel hastalıkları da tetikleyebilecek olan bu durum, özellikle kahvesini tatlandırarak tüketenler için daha büyük risk taşır. 

Bu bilgiler ışığında kahvenin faydalarından maksimum oranda faydalanmak ve olası risklerinden korunmak için günde 2 – 4 fincandan daha fazla kahve tüketmemeli ve kahvenizi mümkün olduğunca sade tercih etmelisiniz. 

Daha detaylı bilgi için “Filtre Kahvenin Sağlığa Faydaları” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]