Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

TÜRK KAHVESİNİN FAYDALARI

türk kahvesinin faydaları nelerdir (1)

Tarih: 26 Ocak 2024 Yazar: Onur Oral

Geleneksel Lezzet: Türk Kahvesinin Faydaları

Türk kahvesinin faydaları nelerdir sorusuna gelin birlikte cevap bulalım! Kahve dünyasının en özel köşelerinden biri: Türk Kahvesi. Bu içeriğimizde Türk kahvesinin mistik lezzeti ve sağlıklı dünyasına derin bir yolculuğa çıkıyoruz. Sabahları mutfaktaki o harika kahve kokusu, sizin için de harika bir deneyimin kapılarını mı aralıyor? Cevabınız evet ise, bu içerikte sizin için çok daha fazlasını sunuyoruz. Türk kahvesi, sadece bir içecek değil, aynı zamanda sağlıklı bir yaşamın merkezine oturacak kadar değerli. İçerdiği ham maddeler sayesinde lezzetli olduğu kadar sağlıklı bir besin kaynağıdır. Aynı zamanda Türk Kahvesi, her öğüne de yakışmayı başarıyor. Hazırsanız, cezvemizi ateşe koyalım ve sürprizlerle dolu Türk kahvesi faydalarına doğru bir yolculuğa çıkalım!

Türk Kahvesinin İçinde Ne Var?

Türk kahvesi, sadece lezzetli bir içecek olmanın ötesinde, içeriğinde bulunan bileşenlerle de dikkat çeker. Çeşitli vitamin ve mineraller yer alır. Bunları birkaç kelime ile şöyle inceleyebiliriz (1): 

  • Kafein: Türk kahvesindeki en belirgin bileşenlerden biri kafeindir. Kafein, enerji artışına ve zihinsel uyanıklığa katkıda bulunan doğal bir uyarıcıdır.
  • Antioksidanlar: Süzülmemiş olması nedeniyle Türk kahvesi, diğer demleme yöntemlerine göre daha yüksek antioksidan içeriğine sahiptir. Antioksidanlar, vücudu serbest radikallerden koruyarak iltihaplanmayı azaltabilir ve genel sağlığı destekleyebilir.
  • Klorojenik Asitler: Kahve çekirdeklerinde bulunan klorojenik asitler, polifenol antioksidanlarının bir türüdür. Bu bileşenler, inflamasyonu azaltabilir, kan şekerini düzeltebilir ve kolesterol seviyelerini iyileştirebilir.
  • Diterpenoidler: Kahve çekirdekleri, diterpenoid adı verilen bileşenleri içerir. Bu bileşenlerin anti-enflamatuar özelliklere sahip olabilir. Bu da böylece iltihaplanma ile mücadelede ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olabilir.
  • Mineraller: Türk kahvesi içeriğinde magnezyum, potasyum ve manganez gibi mineraller bulunur. Bununla birlikte bu mineraller, vücut fonksiyonlarını düzenlemede ve kemik sağlığını desteklemede önemli rol oynar.

Kahvenin içeriği hakkında daha detaylı bilgi için tıkla: Kahvenin Besin Değerleri

Türk Kahvesinin 4 Önemli Faydası

1. Spor Performansını Artırabilir

Kafein, spor ve zihinsel performansı artırabilen doğal bir uyarıcıdır. Türk kahvesi, sporcular için özellikle faydalı olabilecek yüksek kafein dozunu sağlar. Bir çalışmada, kafeinli Türk kahvesi içen katılımcıların, kafeinsizini içenlere kıyasla anlamlı bir farkla performans avantajları sağladığı tespit edilmiştir. Böylece bu da özellikle sporcular için Türk kahvesi faydalarını vurgulayan en önemli noktalardan biridir (2). 

2. Faydalı Bileşenler İçerir

Yine süzülmemiş olması nedeniyle bu kahve çeşidi, geleneksel demlemeye kıyasla daha fazla faydalı bileşenler içerir. Kahve çekirdekleri, sağlık faydalarının kaynağı olan polifenol antioksidanların klorojenik asit çeşidini içerir. Klorojenik asitler üzerine yapılan çalışmalar; inflamasyonu, kan şekerini, kolesterol seviyelerini ve yüksek tansiyonu iyileştirebileceğini göstermiştir. İnce öğütülmüş çekirdekler kullanılarak yapılan bir çalışma, bu çekirdeklerin daha büyük boyutlardaki öğütülmüş çeşitlerine göre daha yüksek miktarda klorojenik asit içerdiği de tespit edilmiştir. Ayrıca içinde bulunan diterpenoidler sayesinde düzenli olarak tüketildiğinde inflamasyonu azaltmak, enfeksiyonla savaşmak ve kalp sağlığını desteklemek de Türk kahvesi faydaları arasında sayılabilir (3, 4).

3. Zihinsel Gerilemeye Karşı Koruyabilir

Kafein, Alzheimer gibi bazı nörolojik durumlara karşı beyninizi koruyabilir. Örneğin, 29.000’den fazla kişiyi içeren 11 çalışmanın bir incelemesi, düzenli olarak kahve içenlerin Alzheimer riskini %27 oranında düşürdüğünü ortaya koymuştur. Üstelik bazı çalışmalar da kahve tüketiminin inme, Parkinson hastalığı ve demans riskini azaltabileceğini de göstermiştir. Ayrıca bu da bizi yüksek bir kafein değerine sahip olan Türk kahvesinin zihinsel işlevleri iyileştirebileceği sonucuna götürür (5). 

İlginizi çekebilir: Kafein Nedir?

4. Belirli Hastalıklara Karşı Koruyucu Etkisi Olabilir

Türk kahvesi faydalarından biri de bazı hastalıklara karşı koruyucu özellik göstermesidir. Örneğin tip 2 diyabet ve bununla birlikte kalp hastalığı gibi belirli hastalıklara karşı hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabilir. 18 çalışmanın ortak paydasında buluşan araştırmacılar, her gün içilen bir fincan kahvenin tip 2 diyabet riskinde %7 azalma sağladığını görmüştür. Başka bir çalışma ise günde birkaç fincan kahve içmenin kalp hastalığı riskinde %15 azalmayla ilişkilendirildiğini bulmuştur. Alışkanlık haline getirilmiş Türk kahvesi tüketimi ayrıca depresyon, karaciğer kanseri, endometrial kanser ve karaciğer sirozu riskini azaltabilir (6, 7).

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]