Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

YÖRESEL KAHVE ÇEŞİTLERİ: BREZİLYA

Tarih: 6 Eylül 2021 Yazar: Onur Oral

Brezilya kahve; yöresel kahveler arasında rahatlıkla ilk beşte sayılabilecek, en çok bilinen ve tüketilen kahvelerden biri. Diğer çekirdeklerden ayrılan kendine has kokusu, aroması ve kıvamıyla bazı kahve severlerin vazgeçilmezi olacak nitelikteki Brezilya kahve, her çekirdek gibi diğerlerinden rahatlıkla ayrılabilecek özelliklere sahip. Eğer siz de bu yöresel kahveyi diğerlerinden ayıran şeylerin ne olduğunu merak ediyorsanız, içeriğimizi okumaya devam edin!

Brezilya Kahvenin Tarihi

Brezilya kahvenin hikayesi, bir kaçakçılık efsanesine dayanır. Takvimler 1727’yi gösterdiği sırada Portekizliler kahveyi pazarlarına katmak, kahve endüstrisinde kendilerine bir pay çıkarmak için derin bir arayıştaydı. Ancak kahve tohumları, valinin bu konudaki katı tutumu nedeniyle bir türlü sınırdan geçirilemiyordu. Bunun üzerine Francisco de Melo Palheta adlı Portekizli teğmen, bu diplomatik krizi çözmenin bir yolunu buldu. Palheta, kahve tohumlarını valinin eşi için yaptırdığı bir çiçek buketinin içine yerleştirip sınırdan geçirdi ve Brezilya’daki ilk kahve ağacının dikilmesini sağladı.

Brezilya kahvesi uzun süre ülkeye gelen Avrupalı kolonistler tarafından yerel bir içecek olarak tüketilse de 1800’lü yılların başlarında giderek yayıldı ve kahve ihracatı büyük bir ivme kazandı. 1820 yılına gelindiğinde Brezilya kahve, dünyadaki kahve ihracatının %30’unu oluşturmuştu bile. Sonraki dönemde Avrupa’da köleliğin yasa dışı ilan edilmesinin ardından işgücü giderek diğer ülkelere kaydı ve bu Brezilya’nın altın çağını başlattı. Köleliğin kaldırıldığı 1888 yılına kadar Brezilya, dünyanın en büyük kahve üreticilerinden biri oldu. 1910 yılında artık dünyada üretimin %80’i burada yapılıyordu. 

Brezilya Kahve Özellikleri

Yedi eyalete yayılmış 14 büyük kahve üretim bölgesine sahip olan Brezilya, geleneksel ve deneysel kahve yetiştiriciliğinin merkezidir. 10 hektardan 2000 hektara kadar ulaşan irili ufaklı geniş arazilerde yetiştirilen kahve çekirdekleri, dolayısıyla her yörenin coğrafi özelliklerini taşıyarak farklı lezzetlere kapı açar.  

Brezilya filtre kahve veya espresso’yu denediğinizde, kalitesini ve eşsiz lezzet profilini anlamanız zor değildir. Dünyanın en yüksek kaliteli çekirdeklerine sahip olan bu kahve, nispeten düşük asiditesine karşılık çikolata ve karamelden gelen yoğun bir tatlılık sunar. Bu nedenle özellikle kahvede hafif ama aromatik yoğunluk sevenler için mükemmel bir seçimdir. Kremamsı gövdesi sayesinde aromalı kahve yapımında sıkça tercih edilen Brezilya kahvesi, hafif yapısı sayesinde espresso bazlı çoğu içecek için baz olarak da değerlendirilir. 

En az Brezilya filtre kahve ve espresso çeşitleri kadar sevilen bir diğer yöresel kahve çeşidi için “Yöresel Kahve Çeşitleri: Guatemala” içeriğimize göz atabilirsiniz. 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]