Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

YÖRESEL KAHVE ÇEŞİTLERİ: ETİYOPYA

Tarih: 22 Kasım 2021 Yazar: Onur Oral

Sizler için yöresel kahve çeşitlerini mercek altına aldığımız serimizin yeni keşfi için buradan Etiyopya’ya gidiyoruz. Bazı kahve severlerin favorisi olan, kahve satan her yerde ya da coffee shop’larda birkaç çeşidi birden bulunan Etiyopya kahvesi; tıpkı diğer kahveler gibi karakteristik özelliklere sahip… Bu yazımızda keşfedildiği günden bugüne kadar geçirdiği serüvenden spesifik çekirdek notaları ve hangi rakımlarda yetiştiğine kadar Etiyopya kahvesine dair birçok bilgiyi sizlerle buluşturuyoruz.

Etiyopya Kahvenin Tarihi

Etiyopya, sadece kahve üretim noktalarından biri değildir; aynı zamanda kahvenin doğduğu yerdir. Bir çobanın keçilerinde artan enerjinin kaynağını bulmaya çalışırken kahve çiçeklerini keşfettiği şu efsaneyi bilirsiniz. İşte bu hikâyeye konu olan yer, Etiyopya’nın Kaffa adı verilen bölgesidir. Bu olay belgelenmemiş olsa da daha öncesinde, yani yaklaşık M.S. 800’lü yıllarda bölgedeki keşişlerin hali hazırda kahve ağacı meyvelerini yediklerini biliyoruz (1). Ancak bu bitkinin içecek haline gelmesi 1500’lü yılları bulmuştur. 

Başlangıçta doğal kahve ormanlarından hasat edilen Etiyopya kahvesi, ihracat ve iç tüketim artınca üretim alanı giderek genişlemiştir. Diğer ülkelere kıyasla küçük toprak sahipleri tarafından üretilen kahve, bugün halen başta Gesha ormanı olmak üzere hem ormandan hem de bu küçük ölçekli üreticilerden çıkıyor. Bu kahvenin en önemli yanı ise iç tüketimin ihracattan daha fazla olması; Etiyopya kahvesinin yarısından fazlası Etiyopya halkı tarafından tüketilir. Etiyopya kahvesi, iç tüketimde olduğu gibi Sidamo, Genika ve Harar olmak üzere üç bölgede üretilen kahve çeşitleriyle de Afrika’nın lideri konumunda. 

Etiyopya Kahvesi Özellikleri

Longberry, shortberry ve mocha olmak üzere üç kategoriye ayrılan Etiyopya kahve çekirdeği; lezzet ve boyut açısından farklılık gösteren seçeneklere sahiptir. En yüksek kalite ve boyuta sahip olan longberry, aynı zamanda en değerli çekirdektir. Longberry’den daha küçük boyutlarda olan shortberry Doğu Etiyopya’da üretilen yüksek dereceli çekirdekler iken mocha ise yine oldukça değerli olan ve karmaşık notalarıyla dikkat çeken bir kahve çekirdeğidir (2).

Farklı aromalara sahip olsalar da bu üç temel çeşitten yola çıkarak Etiyopya kahvesi özelliklerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Lezzet: Düşük – orta asiditeye sahip, orta gövdeli bir nota ile karakterizedir. Zengin böğürtlen, yaban mersini, narenciye ve çikolata gibi birçok aromayı içerir. 
  • Hasat: Çoğunlukla Kasım – Şubat ayları arası. 
  • İşleme: Yıkanmış ve doğal olmak üzere iki farklı şekilde işlenir. 

Bir önceki yöresel kahve rotamızı keşfetmek için tıklayın: Yöresel Kahve Çeşitleri: Kenya 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]