Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

YÖRESEL KAHVE ÇEŞİTLERİ: KENYA

Tarih: 18 Ekim 2021 Yazar: Onur Oral

Türkiye’nin herhangi bir noktasındaki bir coffee shop ya da kafede size sunulabilecek seçeneklerin ilki Kenya kahvesi olabilir. Kahve çekirdekleri arasında yaygın olarak tüketilen kahvelerden biri olan Kenya, çoğu kişinin en çok sevdiği kahve çeşidi olarak bu yaygınlığının pek de tesadüf olmadığı bir çekirdek türüdür. Peki Kenya kahvesi neden bu kadar popülerdir? Aromasının hangi özelliği bu kadar sevilmesini sağlar? Eğer siz de bizim gibi bu soruların cevabını merak ediyorsanız, doğru yerdesiniz. Gelin Kenya kahvesini tarihinden özelliklerine kadar her şeyiyle yeniden keşfedelim.  

Kenya Kahvesinin Tarihi

Kenya kahvesinin hikayesi, sömürgecilik tarihinin gölgesinde şekillenen bir arka plana sahip. 1893 yılında İngiliz misyonerler, Brezilya kahvesini Kenya’ya getirerek ülkeyi Avrupa’da bir süredir çok sevilen bu sıcak içecekle tanıştırdı. Aynı yıl ilk tohumlarının toprakla buluştuğu Kenya kahvesi, sadece iki sene sonra ülkenin İngilizlerin sömürgesi altına girmesiyle kısa sürede bağımsız üretimden çıkarıldı. Kenya’daki en iyi üretim yerlerini kontrol altına alan, düşük kaliteli olanlara ise yatırım yapmayan İngilizler, bazı kısıtlamalar çerçevesinde üretimi tekellerine aldılar. 

Sonraki yıllarda gerçekleşen bazı reformlar, çiftçilerin daha özgür bir ortamda üretim yapabilmelerini sağladı. Bu noktadan sonra Kenya kahve çekirdeği, tüm dünyada daha çok tanınıp sevilecek bir sürece girerek bugünlere kadar gelmeyi başardı. Günümüzde Avrupa ve Amerika gibi bizim ülkemizde de en çok sevilen ve bilinen çekirdek haline geldi.

Kenya Kahvesi Özellikleri

Kenya kahvesi tipik olarak deniz seviyesinden 1400 – 2000 metre yükseklikteki yaylalarda bulunan volkanik topraklarda yetişir. Bu yüksek rakım çekirdeklerin asidik tadını etkileyen en önemli unsurdur. Bu nedenle dünyanın en aromatik ve en parlak asidik seviyeye sahip kahvesidir. 

Tat profili son derece karmaşık olan Kenya kahve çekirdeği, çoğunlukla dut ve narenciye notalarında dolaşıp şarap lezzetine kadar ulaşır. Aralarına limon, bergamot ve karpuzun bulunduğu meyve notalarına da sahip olan bu çekirdekler; zaman zaman karabiber tadı almayı sağlayacak kadar geniş bir profil izler. Zengin aroması sayesinde genellikle sade olarak tüketilen Kenya kahvesi; french press, chemex ve V60 dripper gibi manuel demleme yöntemleriyle demlendiğinde en güzel sonuçları verir. 

Lezzeti Kenya kahvesine çok benzetilen Brezilya kahvesinin özelliklerini ve tarihini öğrenmek için “Yöresel Kahve Çeşitleri: Brezilya” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]