Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

YÖRESEL KAHVE ÇEŞİTLERİ: MEKSİKA

meksika-kahve-çeşitleri

Tarih: 20 Şubat 2023 Yazar: Mert Kokılıg

Farklı lezzetleri incelediğimiz “Yöresel Kahve Çeşitleri” serimizin sıradaki durağı Meksika kahvesi… Meksika kahve çekirdekleri yetiştirildiği coğrafi koşullar bakımından özel bir yere sahiptir. Böylece doğal olarak lezzeti açısından kendine özgür bir tada sahiptir. Bu içeriğimizde tarihinden özelliklerine doğru Meksika kahvesi hakkında bir bilgi akışı paylaşacağız. Meksika kahvesini her yönüyle tanıma fırsatı bulacaksınız. Gelin bazıları için yepyeni bir lezzetin keşfi olacak bu kahveyi yakından inceleyelim.  

Meksika Kahvesinin Kısa Tarihi  

Kahvenin Meksika’daki hikayesi 1700’lerin sonlarına doğru İspanyollar tarafından taşınan kahve çekirdekleriyle başlar. Kesin olmamakla birlikte kaynaklar, kahvenin ilk kez İspanyol tüccar Juan Antonio Garcia tarafından tanıtıldığını gösterir. Başlangıçta pek fazla benimsenmemesine karşın kahve, özellikle aynı dönemde Afrika’daki ihracatının yükselişe geçmesiyle hızla önem kazanır. Devletin de teşvikiyle 1800’lerin sonuna gelindiğinde ülkenin güneyi, kahve tarlalarının yoğun bir şekilde işletildiği topraklara sahip olur. (1)

20. yüzyılın başlarında kahve üretiminin karlı bir iş olduğunu fark eden çiftçiler; Veracruz, Oaxaca ve Chiapas’ı üretimin merkezi haline getirir. Güneyin bazı bölgelerindeki sıcak iklime ve dağlık araziye uygun olduğunu keşfettikçe, daha küçük yerel üreticiler de pazarı hızla büyütür. Böylece büyük şirketlerin de ilgisini çekmesiyle Meksika kahvesi, dünyanın çeşitli bölgelerine ithal edilen çekirdeklere dönüşür. Meksika, Arabica kahve üretimi için ideal coğrafi koşullara sahiptir. Böylece Meksika kaliteli kahve üretmek isteyen üreticilerin daha fazla yatırım yaptığı bir yer haline gelir. 1900’lü yıllarda ekonomik sebeplerle bazı iniş çıkışlar yaşanır. Buna rağmen halen yöresel kahve ihracatında dünyanın en büyük 8. üretim merkezlerinden biridir. 

Meksika Kahvesi Özellikleri

Meksika, hem Pasifik hem de Atlantik okyanusuna yakındır. Bu alan, Arabica kahve ağaçlarının yetiştirilmesi için mükemmel yerlerden biridir. Sıra dışı iklimi sayesinde Meksika kahvesinin çiçekleri, her yıl üç ila dört kez açma eğilimindedir. Bu da Kasım ayından Mart’a kadar geçen zaman dilimi başta olmak üzere neredeyse tüm sezon başarılı bir kahve hasadı yapılabildiği anlamına gelir. Yüksek rakımlarda üretilen bu kahve çeşididir. Verimli olduğu kadar kalitesiyle de tüm dünyada tercih edilen çekirdeklere sahiptir. Çok değerli olduğu için yüksek fiyatı sebebiyle diğer bir çekirdek türü olan robusta ile karıştırmak amacıyla kullanılır. Bu nedenle blend kahvelerin vazgeçilmez bileşenleri arasında yer alır. 

Genel hatlarıyla Meksika kahvesinin özelliklerini aşağıdaki gibi özetleyebiliriz:

Tat profili: Hafif gövdeli ve düşük asiditeye sahip bir yapıdadır. Yetiştirilen bölgelere göre değişmekle birlikte ceviz aroması baskındır. Bu kahve çekirdekleri, orta – hafif bir lezzete sahiptir. Sert tatlar sevmediği halde kahvesini sade içmeyi tercih edenler için ideal bir seçenektir. 

Hasat: En verimli hasat zamanı Kasım – Mart ayları arasındadır. Ancak diğer coğrafi koşullara kıyasla daha sık çiçek açan Meksika kahvesi için yılın birçok zamanında verimli bir hasat dönemi geçiriyor diyebiliriz.

İşleme: Yıkanmış çekirdeklerden üretilir. 

Ana yetiştirme bölgeleri: Chiapas, Oaxaca, Pluma, Veracruz

Demleme tavsiyesi: Daha çok blend kahvelerde harman olarak kullanıldığını öğrendiğimiz bu kahve çeşidi, kahve makinesi ile demlenen espresso formu ile mükemmel bir lezzet ortaya çıkarır. Meksika kahvesi, yumuşak tadıyla kahvesini hafif sevenler için iyi bir seçimdir. Yine aynı sebeple moka pot, Meksika kahvesi için tercih edilebilecek demleme ekipmanlarından biridir. Ayrıca doğru demleme yöntemini keşfetmek için kullanabileceğiniz kahve demleme ekipmanlarını buradan inceleyebilirsiniz. 

Aynı zamanda yöresel kahveler arasında en çok tercih edilen ve lezzetiyle öne çıkan Peru kahvesi için hazırladığımız “Yöresel Kahve Çeşitleri: Peru” içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]