Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVEMİ NASIL ÖĞÜTMELİYİM?

Tarih: 22 Şubat 2018 Yazar: enderakgul

Kahvenizi doğru boyutta ve homojen kıvamda öğütmek, güzel bir kahve demlemek için yapmanız gereken en önemli işlerden biridir. Eğer çok güzel bir yörenin kaliteli kahve çekirdeklerini yanlış bir öğütme boyutunda, homojen olmayan bir şekilde öğütürseniz hedeflediğiniz tadı alamayabilirsiniz. Bu konuda size yardımcı olmak adına bu içeriğimizde çekirdek kahvelerinizi nasıl öğütebileceğinize dair bir rehber hazırladık.

Çekirdek Kahve Nasıl Öğütülür?

Evde demleyeceğiniz kahvenin içimi; kullandığınız çekirdek, su sıcaklığı, kahve/su oranı, demlediğiniz süre ve öğütme boyutunun dengeli bir şekilde ayarlanmasına bağlıdır. Kahvenizi öğütürken yaptığınız ayar, su ile çekirdeklerin etkileşim yüzey alanını artırdığı için çok önemlidir. Coarse (iri taneli) öğütme, fine (ince) öğütmeye göre kahvenizin su ile temas yüzey alanını düşürür. Filtre ya da espresso yöntemi ile kahve demlediğinizde kahve/su temas alanı küçüldükçe kahve taneleri arası boşluk artar ve dolayısıyla su kahvenin içinden daha hızlı geçer. Bu da bardağınızda aromatik ve ekşi tatların daha hâkim olduğu bir kahve elde etmenizi sağlar. Tam tersine, eğer kahve/su temas alanı büyürse, yani ince öğütme yaparsanız su kahvenizin içinden daha yavaş geçer ve kahve/su etkileşim süresi artar. Bu da daha çok bitter çikolata tatları ve yoğunluğu hissedeceğiniz bir kahve demlemenize olanak sağlar.

Yazının başında kahvenin homojen olmasının da çok önemli olduğundan bahsetmiştik. Eğer kahvenizin içinde iri ve ince öğütülmüş çekirdekler bir arada bulunursa hem ekşimsi hem bitter tatlar ön plana çıkacağı için, özgün bir karaktere sahip olmayan ve bulanık bir kahve içmeniz olasıdır.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

Kahvenizi öğütmek için kullanabileceğiniz temelde iki çeşit mekanizmaya sahip kahve öğütücüsü vardır; bıçaklı değirmenler ve dişli değirmenler. Bıçaklı değirmenler ile yukarıda anlattığımız tane boyutu kontrolü ve homojen öğütme yapmak mümkün olmadığı için iyi bir kahve içmek isteyen kahveseverlere bu değirmen çeşidini pek tavsiye etmiyoruz. Dişli değirmenler ise elektrikli ve manuel olarak iki sınıfa ayrılıyor.

Kullanıcılardan büyük oranda olumlu geri dönüşler alınan ve piyasada en çok tercih edilen elektrikli dişli değirmenleri şu şekilde listeleyebiliriz: 

Yine kullanıcılar tarafından en çok kullanılan ve memnun kalınan el değirmenleri arasında ise şunları sayabiliriz: 

Daha fazla Hario öğütücü için tıklayın: Hario Ekipmanları

Peki hangi öğütücüyü alacağınıza nasıl karar vereceksiniz? Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Örneğin elektrikli ve manuel değirmenlerin en büyük farkı hızlarıdır. El değirmeninde 2 kişilik bir kahve için 24 gram kahve öğütmek yaklaşık iki dakika sürer. Elektrikli öğütücüde ise bu süre beş saniyedir. El değirmenlerinde hazne 25 – 60 gram kahve alabilirken, elektrikli öğütücülerde bu oran 250 grama kadar çıkabilir. El değirmenlerinin elektrikli değirmenlere göre avantajları ise daha uygun fiyatlarda olmaları, kolay taşınabilmeleri ve bakıma ihtiyaç duymamalarıdır.

Kahve öğütücüleri hakkında daha detaylı bilgi almak için Kahve Öğütme Rehberi başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Demleme Ekipmanına Göre Kahve Öğütme Boyutu

Her kahve demleme ekipmanında demleme süresi ve filtrenin özelliği ya da geçirgenliği arasında farklar vardır. Bu iki parametreyi de kahvenizi doğru boyutta öğüterek kontrol edebilirsiniz. Ancak her zaman dediğimiz gibi farklı parametreler deneyerek kendi sevdiğiniz kahve tadını bulmak sizin elinizde. Aşağıda farklı demleme ekipmanları için tavsiye ettiğimiz öğütme boyutlarını bulabilirsiniz.

Türk kahvesi: Powder (pudra kıvamında)

Espresso: Super fine (çok ince)

Moka pot: Fine (ince)

Aeropress: Fine (ince)

Hario V60: Medium (orta)

Kağıt filtre: Medium (orta)

Metal filtre: Medium (orta)

Syphon: Coarse (iri)

Chemex: Coarse (iri)

French press: Coarse (iri)

Soğuk demleme: Coarse (iri)

Birbirinden özel notalara sahip farklı lezzetleri denemenizi sağlayacak yöresel tatlardan oluşan çekirdek kahve çeşitlerini keşfetmek için Kahhve.com çekirdek kahve seçeneklerine göz atabilirsiniz. 

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]