Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

MOKA POT NASIL TEMİZLENİR?

Tarih: 19 Ağustos 2021 Yazar: Onur Oral

Bol tortulu, ince taneli ve hatta yağlı bileşenlere sahip olan kahve telvesi; zamanla moka potunuza yerleşip giderek ömrünü kısaltabilir. Üstelik bu durum sadece ekipmanınızı mahvetmekle kalmayıp içeceğiniz kahvenin tadını da olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle moka pot temizliğini hafife almamalısınız. Sizin için bu yazımızda ekipmanınızın malzemesine göre kolayca uygulayabileceğiniz temizlik önerileri verdik. Hazırladığımız talimatları ve önerileri takip ederek kahvenizin lezzetli, ekipmanınızın ise size sağlık ve uzun süreli bir beraberlik sunmasını sağlayabilirsiniz!

Çelik Moka Pot Temizliği

Çelik moka potlarda en sık karşılaşılan sorun, kireçtir. Biz de temizlik önerilerimize kireçle başlayalım. Ekipmanınızı doğal yöntemlerle, çeliğine zarar vermeden temizleyebilmek için iki temel malzemeye ihtiyacınız olacak; 1 yemek kaşığı sirke ve 1 yemek kaşığı limon suyu. Bunlarla birlikte uygulayacağınız adımlar şöyle: 

  • Ekipmanınızın alt kısmını suyla doldurun ve karışımı içine ekleyin. 
  • 2 – 4 saat kadar bekleyin. Ne kadar beklerseniz karışımın etkisi kendini o kadar çok gösterecektir. 
  • Suyun bir kısmını döküp moka potunuzu ocağa alın ve suyu kaynatın. 
  • Su filtre sepetinden geçip üst bölüme ulaşınca ocaktan alın ve iyice durulayın. Daha sonra kurumaya bırakın.

Kireçten kurtulduğumuza göre bir de filtre sepetini temizleyelim. Eğer filtre sepetinde bir renk değişikliği fark ettiyseniz bunun sebebi kahvenin doğal yağının filtreye işlemesidir. Bu yağı arındırmak için yapmanız gereken bir tutam karbonat ve küçük uçlu bir fırça (tercihen diş fırçası) ile filtre sepetini hafif hareketler eşliğinde fırçalamaktır. Daha sonra iyice durulayıp kurumaya bırakabilirsiniz.

Bialetti Aluminyum Moka Pot Temizliği

Alüminyum moka pot, çelik moka pota kıyasla biraz daha özen ve dikkat isteyen bir temizlik sürecine ihtiyaç duyar. Herhangi bir asit, kireç çözücü, ağartıcı ya da benzeri ürünler; ekipmanınızın alüminyum malzemesiyle arasında kimyasal bir reaksiyona sebep olup yüzeyine geri dönülemez zararlar verebilir. Bu nedenle alüminyum moka pot temizliği yaparken kullanacağınız tek temizleyici, su olmalıdır.Aynı zamanda adını yaratıcısının isminden alan Bialetti, diğer moka pot markalarına kıyasla tüm ürünlerini özel bir malzeme kullanarak üretir. Dolayısıyla Bialetti moka potlarının temizliği bazı detaylar sebebiyle diğerlerinden farklıdır. Çoğu modeli alüminyum döküm kullanılarak tasarlanan Bialetti moka potlar, sadece su ile yıkanabilen çevreci ürünlerdir. Bu noktada önemli olan temizliği tamamlayıp ekipmanınızı duruladıktan sonra mutlaka üzerinizdeki suyu kurulamanız gerektiğidir. Aksi takdirde üzerinde hoşunuza gitmeyecek su lekeleri oluşabilir. Ürün yüzeyine zarar vermemek için temizlik sırasında herhangi bir kimyasal veya deterjan kullanılmamalıdır. Bunların yanı sıra bakım sırasında aşağıdaki detaylara dikkat etmekte fayda vardır:

  • 2 kaşık limon suyu ya da sirkeyi su dolu moka potunuza ekleyin ve bir süre bekleyin. Akabinde moka pot u ile aldığınız zaman yaptığınız gibi kahve demleyin ve bu kahveyi içmeden dökün.
  • Bialetti moka potu yalnızca su ile yıkayıp durulayın ve kurumaya bırakın. 
  • Kullanım ve yıkama sonrasında ıslak haldeyken moka potunuzu ağzı kapalı bırakmayın.
  • Çok ince çekilmiş kahve kullanmayın. 
  • Çelik tel veya aşındırıcı ürünler kullanmayın. 
  • Bulaşık makinesinde kesinlikle yıkamayın. 
  • Metal borunun iç kısmını düzenli olarak temizleyin.

İlginizi çekebilir: Moka Pot Nasıl Kullanılır?

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]