Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE ÇEKİRDEKLERİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Tarih: 22 Kasım 2021 Yazar: Onur Oral

Şimdiye kadar yazılarımızda kahveyi bir içecek olarak ele alıp faydalarından nasıl demlendiğine, tarihinden demlenirken kullanılan ekipmanlara kadar birçok konuya değindik. Peki ya kahve çekirdekleri? Bir bitkinin meyvelerinde başlayıp öğünlerimizi tamamlamaya kadar geçen yolculukta ne gibi aşamalardan geçiyor? İşte bu içeriğimiz kahvenin yapıtaşını oluşturan kahve çekirdeklerinin hikayesi hakkında! Gelin en az kahvenin kendisi kadar hakkında bir şeyler bilmeniz gereken kahve çekirdeklerini birlikte keşfedelim!

Kahve Çekirdeği Hasatı

Kahvenin bardaklarımıza ulaşmadan önce çıktığı yolculuğun ilk adımı hasattır. Bir kahve ağacı ortalama 4 – 7 yıl arasında beklenen olgunluğa ulaşıp meyve vermeye başlar. Başlangıçta yeşil olan bu meyveler kırmızıya döndüğünde, hasat için hazırdır. 

Kahve çekirdekleri için hasat zamanı bölge ve rakımlara göre değişse de ortalama Eylül ile Mart ya da Nisan ile Ağustos ayları arasında gerçekleşir. Bu dönemlerde kahveler şerit ve seçici olmak üzere iki isimle adlandırılan toplama süreçlerine tabiidir. Şerit toplamada yeterli olgunluğa ulaşmış kahve meyvelerinin tamamı toplanıp, olgunlaşmış olanları ayrıştırılır. Bu işlem genelde Robusta kahveleri için yapılır. Seçici toplamada ise önce olgunlaşmış meyveler toplanıp henüz yeşil olanlar bırakılır. Bir süre sonra bırakılan meyveler kontrol edilip olgunlaşmış olanları yeniden toplanır. Bu yöntem de Arabica kahveleri için tercih edilir. 

Kahve Çekirdekleri Nasıl İşlenir?

Kahve çekirdekleri toplandıktan sonra işleme süreci başlar. Tipik bir kahve işleme aşamasında toplanan ve kolay ayrılması için önceden ıslatılan ya da ezilen kahve meyveleri soyularak, içindeki çekirdekler çıkarılır. Hafif yeşilimsi sarımsı renkte olan bu çekirdekler yaklaşık iki gün boyunca yumuşaması için suda bekletilir. Daha sonra çekirdekler güneş gibi doğal yollarla ya da çeşitli teknolojik yöntemlerle iyice kurutulur. Dışındaki parşömen adı verilen tabaka soyularak çekirdekler kahverengi haline gelene kadar kavrulur. Kahve işleme süreci böylece tamamlanmış olur. 

Burada anlattığımız kahve işleme sürecine kıyasla Etiyopya, Kenya, Brezilya gibi suya erişimin çok kolay olmadığı iklimlerde geleneksel olarak yıkanmadan kurutma yöntemi kullanılır. Bu yöntemde kahve çekirdekleri, fermantasyonu veya çürümeyi önlemek için belli aralıklarla hareket ettirilerek günlerce güneşte kurutulur. Her iki yöntem de dünyanın farklı noktalarında farklı koşullarda uygulanır.

Kahve Çekirdeği Çeşitleri

Pek çok farklı kahve çekirdeği türü bulunsa da ihracatı en fazla olan, dolayısıyla herkesin erişebildiği en yaygın kahve çeşitleri; Robusta ve Arabica’dır. 

Arabica kahve, Coffea Arabica adlı bitkiden elde edilir. Dünya kahvesinin yaklaşık %60’ını oluşturan Arabica kahve, genellikle 900 – 2000 m yükseklikteki rakımlarda yetişir. Bu kahvelerin hasat zamanı ne kadar uzatılırsa, o kadar büyük çekirdekler haline gelir. Bu da onları daha değerli ve pahalı yapar. 

Robusta kahve ise dünyada en çok üretilen ikinci kahve çekirdeğidir. Kahve ticaretindeki payı yaklaşık %38’dir. Arabica kahvesine kıyasla daha dayanıklı, daha az şekerli ve daha yüksek kafeinli bir alternatif olan Robusta kahve, bu özellikleriyle kahve üreticilerinin favorisidir. Aynı zamanda yüksek asiditesiyle bu kahve çeşidi, Arabica ile yapılan blendleri sayesinde zengin bir lezzet profili oluşturur. 

Daha detaylı bilgi için “Kahve Çeşitleri Nelerdir?” başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]