Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

SİZİ BİR KAHVE UZMANI YAPACAK BİLGİLER

Tarih: 23 Haziran 2016 Yazar: enderakgul

Pek çoğumuz özellikle günümüzde oldukça hızlı bir şekilde yaygınlaşan kahve kültürüne ilgiliyiz, ancak bu kültürü tanımaya nereden başlamamız gerektiğini bilmiyoruz. Bu yazımızda kahveyle ilgili terimler ve kahvenin kendisi hakkında genel bir bilgi edinebilir, hakkında daha fazla detaya ulaşmak istediğiniz konular için ise diğer başlıklarımıza göz gezdirebilirsiniz.

“Hazır Kahve” Nedir?

Marketlerde paket halinde gördüğümüz kahveler, “kahve kültürü” dediğimiz kavramdan biraz farklı. Kahve genel anlamda kupamıza ulaşana kadar belli başlı aşamalardan geçer. Öncelikle yeşil kahve çekirdekleri kavrulur, sonrasında kahvemizi demleyeceğimiz ekipmana uygun bir boyutta öğütülür ve son olarak öğütülmesinin ardından uzun bir süre bekletilmeden (önerilen süre en çok bir hafta) tüketilir. “Hazır kahve” dediğimiz ürünler ise suda çözünebilen, kimyasal işlemlerden geçmiş bir tür. Doğal kahvede demlendikten sonra çekirdekler kahvemizden ayrılırken hazır kahvelerde çekirdeklerin kalıntıları su içinde çözünüyor, biz de bu çözeltiyi tüketiyoruz. “Kahve Çeşitleri Nelerdir?” yazımızda bu konu hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Kahvenin Yolculuğu

Taze bir kahvenin ekimden kupanıza ulaşana kadar yaşadığı macerayı birlikte gözden geçirelim. Öncelikle kahve ağacında yetişen kahve meyveleri toplanıyor. Sonrasında bu meyvelerin etli kısımları sıyrılıyor, ayrılan yeşil çekirdekler ise devasa bir patlamış mısır makinesi mantığı ile çalışan kavurma makinelerinde kavrularak her yerde gördüğümüz kahverengi çekirdeklere dönüşüyor. Bu aşamadaki çekirdeklere taze kahve diyoruz, bu hâldeki kahveyi birkaç ay taze olarak saklayabilirsiniz. Daha sonra bu kahveyi elektrikli ya da manuel değirmenlerde inceden kalına oldukça geniş bir skalada (en ince hâli Türk kahvesidir) öğütebiliyoruz. Bu şekilde kahvemiz öğütülmüş, yani midemize en yaklaştığı hâline dönüşüyor. Eğer kahvemizi filtre kahve makinesinde demleyeceksek orta boyutta, French Press veya benzeri bir ekipmanla demleyeceksek iri öğütüyoruz.

“Kahve Demlemek” Nedir?

Kahve demlemenin temelde iki yolu var. Birincisi kafelerde gördüğünüz büyük ve karmaşık Espresso makinelerinde suyu kahvenin içerisinden yüksek basınçla geçirerek demlemek, ikincisi ise bir filtre yardımı ile sıcak suyu kahvenin içerisinden yavaşça, kontrollü bir şekilde geçirerek demlemek.

Pek çoğumuz bir kafeye gittiğimizde Latte, Cappuccino, Americano veya Macchiato gibi ne olduğunu pek bilmediğimiz ürünlerle karşılaşıyoruz. Bunların hepsi aslında Espresso bazlı içeceklerimiz. Öncelikle Espresso’nun ne olduğundan bahsedelim. Sadece bu ürün için üretilen makinelerin (Espresso makineleri) yardımıyla ince öğütülmüş kahvemizin içinden yüksek basınç ile su geçirerek bir Türk kahvesi fincanın yarısı kadar kahve özütü elde edebiliriz. Bu oldukça yoğun ve etkili kahveye Espresso diyoruz. Bu kahve türüne bol süt ve daha az süt köpüğü ekleyerek Latte, bol süt köpüğü ve bir miktar süt ekleyerek Cappuccino, sadece sıcak su ekleyerek ise Americano elde edebiliriz. Uzun lafın kısası uzun İtalyanca sözcüklerin gözümüzü korkutmasına gerek yok, çünkü kahve türlerini tanımayı sizin de oldukça kolay ve keyifli bulacağınıza eminiz.

Filtre Kahve

Filtre kahve, öğütülmüş olarak bir filtrenin içinde bekleyen kahvenin üstüne sıcak su dökülerek demlenmesi demek. Bu yöntem ile öğütülmüş kahve çekirdeğinin muhteşem aromasını, tadını ve kokusunu ise bardağımıza aktarıyoruz; kahvenin tortusunu, yağını ve çekirdeklerini filtrenin içinde bırakmış oluyoruz.

3. Nesil Kahvecilik

Şimdi yine uzun sakallı bir baristası olan havalı bir kafeye gittiğimizi düşünelim. Barın üstünde büyük bir Espresso makinesinin yanında farklı camlar, seramikler, plastikler var ve bu araçlar Chemex, Hario V60, Syphon, French Press gibi birbirinden ilginç isimlere sahip. Bu terimlere alışık değilsek korkmamıza gerek yok, çünkü bu aletlerin hepsi özünde filtre kahve yapıyor. Aslında hepsinde bir filtre, öğütülmüş kahve ve sıcak su bulunuyor; ancak ekipmanların filtre kalınlığı/çeşidi,su dökme açısı/hızı gibi çeşitli özellikleri birbirlerinden farklı. Bu ekipmanları ve dolayısıyla demleme yönteminizi değiştirerek pek çok değişik aroma elde edebilirsiniz.

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]