Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

ETKİLİ BİR SPOR DENEYİMİ İÇİN KAHVE

kahve-spordan-önce-içilir-mi

Tarih: 29 Kasım 2022 Yazar: Mert Kokılıg

Kahve artık hayatımızın hemen her anında yer bulmayı başaran bir içecek. Bir fincan içmeden güne başlayamayanlardan yemek öncesi veya sonrası mutlaka öğününe ekleyenlere kadar herkes tarafından farklı şekilde tüketiliyor. Değişen amaçlara yönelik tüketilen bu benzersiz içeceğin bir de spor dünyasında özel bir anlamı var. Egzersizlere doğrudan ya da dolaylı yoldan etki ettiğini düşünen birçok sporcu, diyetine en az bir fincan kahve ekliyor. Peki gerçekten düzenli olarak kahve tüketmenin spor deneyimine bir katkısı var mı? Sporcular ne için ve ne zaman kahve içmeyi tercih ediyor? Her yönüyle ele aldığımız bu vazgeçilmez içeceğin bir de spor dünyasındaki yerini sizin için inceledik. 

Hemen İnceleyin: Kahve Ne Zaman İçilmeli?

Kahve – Spor İlişkisi

Üzerine yapılan birçok araştırma kahvenin insan sağlığını ne kadar olumlu yönde etkilediğini ortaya koyuyor. İçeriğinde mineral ve vitaminlerden oluşan sayısız bileşene ev sahipliği yapan bu içecek, doğal olarak sporcuların da radarına girmeyi başarıyor (1). Besleyici yönü ile öne çıkan kahve, sağlıklı yaşam koşullarından biri olan spor için de ekstra önem kazanıyor. Ancak bu noktada sporcuların bu içeceğe yönelmesindeki daha kritik bir nokta göze çarpıyor; içeriğindeki kafein. Yüksek kafein miktarına sahip olduğunu bildiğimiz kahve, sporcular için hem metabolizma hızlandırıcı hem de enerji verici rol üstleniyor. Bu da sporcuların performansını iyileştirerek daha iyi bir spor deneyimi kazanmalarına yardımcı oluyor. Sade halde tüketildiğinde kalorisiz enerji almanın lezzetli ve sağlıklı bir yolu olan kahvenin spor ile ilişkisi, işte böyle başlıyor.   

Kahve Yağ Yakar mı?

Sporcuların kahveyi bu kadar önemsemesinin sebeplerinden biri, yağ yakımına yardımcı olduğu düşüncesidir. Bu düşünceyi destekleyen şeyler ise kahvenin içeriğinde kafeinin yanı sıra teofilin, klorojenik asit ve theobromine gibi yağ yakıcı bileşenlerin yer almasıdır (2). Az miktarda bulunmasına rağmen metabolizmanın hızlandırılmasına dolaylı yoldan katkıda bulunan bu bileşenler, zayıflama ile ilişkilendirilir. Çünkü özellikle klorojenik asit, vücuda alınan karbonhidrat ve şekerin kana geçmesini yavaşlatmada görev alır. Kafein ise sinir sistemini uyararak vücuttaki yağın parçalanmasını sağlar (3). Böylece tüketilen yağın vücutta depolanmasına engel olan bileşenler, kahveyi bir zayıflama aracı haline getirir. Kas kütlesinin belirginleşmesini önleyen vücuttaki yağ dokusunu ya ortadan kaldıran ya da azaltan kahve, sporcuların favori içeceği olur.

Hemen İnceleyin: Kahve Zayıflatır mı?

Kahve Spordan Önce mi Sonra mı İçilmeli?

Kahvenin sporcular tarafından enerji kaynağı olarak kullanıldığını söylemiştik. Spor performansını doğrudan etkileyen enerji için gereken desteği sağlayan kahve, sporcular tarafından en çok ne zaman içilmesi gerektiği noktasında tartışılır. Çünkü bu hem lezzetli hem de etkili içecekten en yüksek verimi almak isterler. Birçok araştırmaya konu olan kafein, yine burada da devreye girer. Araştırmalar sonucunda kafeinin vücuda alındıktan sonraki kısa bir süre içinde termojenik etki gösterdiği görülmüştür. Vücutta ATP üretimini artırarak hücrelerdeki enerji depolarını dolduran kafein, dayanıklılık seviyesini yükselterek performans süresini uzatır (4). Bu da bize kahvenin spor öncesinde tüketildiği takdirde oldukça faydalı olduğunun sinyalini verir. 

Öte yandan yapılan bazı araştırmalar kahvenin spor sonrasında içildiğinde de faydalı olabileceğini gösterir. Yüksek yoğunluklu antrenmanlardan sonra oluşan kas ağrılarını giderebilecek etkiye sahip olan kafein, kas onarımına da destek olabilir (5). Böylece kahve hem spor öncesi hem de spor sonrasında kas gelişimine olumlu etki eder. Sonuç olarak kahve, spor deneyimini doğrudan iyileştiren bir nitelik kazanır. 

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]