Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE ZAYIFLATIR MI?

Tarih: 10 Ocak 2022 Yazar: Onur Oral

Kahve tüketicilerinin bir kısmı sadece kahvenin kendileri için vazgeçilmez bir kokusu ve lezzeti olduğu için tüketir. Bazıları ise bu lezzeti daha işlevsel hale getirmeyi hedefler: vücutta yağ yakımını hızlandırmak ve böylece kilo vermek. Sporcular başta olmak üzere pek çok bilinçli kahve tüketicisinin popüler yağ yakma yöntemlerinden biri olarak kullandığı kahve, bu yönüyle hakkında pek çok araştırmaya konu olmuş ve etkinliği konusunda sayısız çalışma yapılmış bir içecek… Peki bu ne kadar doğru? Kahve gerçekten kilo verdirir mi? Bu sorunun cevabını gelin birlikte öğrenelim.   

Kahvenin Yağ Yakıcı Etkisi

Araştırmacılara kahvenin kilo verdirici etkisi olabileceğine dair çalışmalar yaptıran; aslında hepimizin bildiği, kahvenin ham maddelerinden biri olan şeydir: kafein. Vücutta enerji metabolizmasının düzgün bir şekilde çalışmasına yardımcı olan kafein içeriğinin, yağ yakımında da etkin rol oynaması şaşırtıcı değildir. Uyarıcı madde kategorisine aldığımız kafein, aslında sadece fiziksel olarak değil hücresel düzeyde de uyarıcı görevi gören bir bileşendir. Beyne ulaşan sinir sistemini uyararak vücutta depolanan yağ hücrelerinin parçalanmasını ve böylece bir nevi yakıt olarak kullanılarak vücut tarafından “yakılmasını” sağlar (1). Yani siz içtiğiniz her fincan kahvede vücudunuza aldığınız kafein sayesinde vücudunuzdaki yağın yakılmasına yardımcı olabilirsiniz. 

Peki bu durumda sadece kahve tüketerek zayıflamak mümkün mü? Tabii ki hayır. Kafein, vücutta yağ yakmak ve kalori açığı oluşturmak için gereken metabolizma hızını artırma özelliğine sahiptir (2). Ancak bu özellikten optimum düzeyde yararlanabilmek için çalışan metabolizmayı canlı tutmak çok önemlidir. Düzenli olarak tüketilen kahve ile birlikte yağ yakıcı besinlerden oluşan bir beslenme programı ve haftalık egzersiz çizelgesiyle desteklenen bir kahve tüketimi, kilo verme sürecini hızlandırabilir. 

Aç Karnına Kahve Yağ Yakar mı?

Kahve ile kilo vermeyi hedefleyenlerin karşısına çıkacak ilk önerilerden biri aç karnına kahve içmek olacaktır. Böyle düşünülmesinin temel sebeplerinden biri metabolizmanın sabah saatlerinde daha hızlı çalışması ve dolayısıyla vücudun yağ yakımına daha iyi odaklanabileceğidir. Ancak kahve söz konusu olduğunda önemli bir kesim, aç karnına kahve tüketmenin bazı mide ve bağırsak sorunlarına yol açabileceğini düşünmektedir. Bu konuyu aydınlatmak isteyen bir grup araştırmacının çalışmaları, aç karnına tüketilen kahvenin sindirimi doğrudan olumsuz etkileyebileceğine dair bir kanıt bulamamıştır (3). Öte yandan kahvenin kahvaltı öncesinde içildiğinde yağ yakımını daha fazla hızlandırdığını gösteren bir çalışma da yoktur. Dolayısıyla aç karnına kahve içmek mide hassasiyetinize göre tercih edebileceğiniz bir seçenektir. 

Kahve içmenin zamanlamasıyla ilgili daha detaylı bilgi için tıklayın: “Kahve Ne Zaman İçilmeli?

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]