Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAFEİN DUYARLILIĞI OLANLARA: KAFEİNSİZ TÜRK KAHVESİ

türk-kahvesi

Tarih: 23 Ağustos 2022 Yazar: Onur Oral

Ülkemizdeki tüketicileri baz alarak düşündüğümüzde önemli bir bölümünün kahveyi “Türk kahvesi” olarak tanımladığını söylesek yanlış olmaz. Asırlardır geleneklerimize işlemiş, her öğünümüze konuk olmuş bu içeceğin kültürümüzün bir parçası olduğu su götürmez bir gerçek. Oysa bu kadar çok tüketilip sevilmesine rağmen kahve, önemli bir kesimin neredeyse hayatında yok. Çeşitli sağlık sorunları nedeniyle hiç içemeyen veya daha sonra yaşadıkları kafein duyarlılığı bu eşsiz içeceği tüketmesine engel olan birçok insan var. İşte kafeinsiz Türk kahvesi tam da bu noktada devreye giriyor. Geleneklerimiz ile hassasiyetlerimiz arasında bir köprü kurarak pek çok kişiyi benzersiz bir lezzetle buluşturuyor. Biz de kahveye olan özleminizi ya da merakınızı giderecek kafeinsiz çeşidi hakkındaki her şeyi, bu yazımızda sizinle buluşturuyoruz!

Kafeinsiz Türk Kahvesi Nedir?

Ham maddesinin kafein olduğunu bildiğimiz kahvenin nasıl kafeinsiz hale gelebildiğini öğrenmekle işe başlayalım. Aslında decaf olarak da adlandırılan kahvenin bu türü, tam olarak kafeinsiz değildir. İçeriğindeki kafein oranı yaklaşık %97 oranında azaltılmış olan çekirdeklerden elde edildiği için kafeinsiz olarak tanımlanır (1). Dolayısıyla diğer tüm çeşitlerinde olduğu gibi bu çekirdeklerden üretilen decaf Türk kahvesi de, tüketilebilecek en az kafeine sahip kahve sınıfına girer. 

Henüz kavrulmamış, yeşil haldeki çekirdeklerde yapılan kafeinsizleştirme süreci; iki farklı yöntemle gerçekleştirilir. Kimyasal çözücülerle uygulanan yöntemde çekirdekler bir süre buhara maruz bırakılır. Hemen ardından içinde metilen klorür ya da etil asetat olan bir çözeltide bekletilir. Bu çözelti ile reaksiyona giren kafein; çekirdeklerden ayrılır. Bu yöntemde kullanılan kimyasallar, sağlığı tehdit etmeyen maddelerdir. Daha doğal olan diğer yöntemde ise kimyasal işlemler kullanılmaz; kafein, sadece su ile çekirdeklerden ayrılır. Çekirdeklerin batırılıp bekletildiği sıcak su, aktif karbon filtre ile süzülür. Bu sırada küçük moleküllü yağ ve aromalar aktif karbon filtreden geçer. Daha büyük moleküllü kafein ise filtrede kalır. Ardından çekirdekler ise yağ ve aromaların bulunduğu suya eklenir. Böylece önemli besin maddelerini geri kazanması sağlanır. Her iki yöntemle de elde edilen Türk kahvesi, tüketim için son derece güvenlidir. Ancak hangi yöntemle elde edilmiş çekirdeklerden üretildiğini bilmek pek mümkün değildir.

Konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak için Kafein Nedir? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Kafeinsiz Türk Kahvesi Zararlı mı?

İçeriğinde doğal olarak bulunan kafein, dışarıdan müdahaleyle kahveden çıkarılır. Bu sebeple, haklı olarak herkesin aklında bir soru işareti oluşturur. Bazıları kimyasal işlemler eşliğinde laboratuvar ortamında gerçekleştirilir. Bu işlemler, üretilen bu yeni çekirdeklerin zararlı olabileceğini düşündürür. Ancak bu konuda yapılan pek çok araştırma sanılanın aksine zararlı değil aynı oranda yararlı olabileceğini gösterir.
 
Konu hakkındaki araştırmaların detaylarını ve daha fazlasını öğrenmek için Kafeinsiz Kahve Zararlı mı? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Kafeinsiz Türk kahvesi de aynı çekirdeklerle üretildiği için araştırmalara konu olan diğer kahve çeşitlerinin özelliklerini taşır. Normal kahvenin tüm besin değerlerini içerdiği gibi bazı mide rahatsızlıklarının azaltılmasına da katkıda bulunur. Decaf kahve, aynı zamanda kolay tüketimiyle de öne çıkar. Daha az yoğunluğa sahip bir lezzete sahiptir. Bunun yanı sıra daha hafif bir kokuya ve daha az keskin notalara sahiptir. Böylece günlük hayatta birden fazla kez içilebilecek rahatlıkta bir içeceğe dönüşür. Bu da bir yandan tiryakilerin duyarlılıklarına çözüm olur. Bir yandan da Türk kahvesiyle hiç tanışmamış olanların hayatına girer. Birçok açıdan bakıldığında kafeinsiz Türk kahvesi tüketimi için zarardan çok yarar getirdiğini söylemek mümkündür. 

Kafeinsiz Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

En başından beri farklı bir tür olduğunu ifade ettiğimiz kafeinsiz Türk kahvesi, pişirilme kısmına geldiğinde diğerlerinden pek de farklı değildir. Herhangi başka bir işlem yapmaksızın normalde nasıl pişirmekten keyif alıyorsanız o şekilde pişirip içebilirsiniz.

Eğer standart Türk kahvesi yapımı hakkında daha detaylı bilgi almak ya da aşamalarını öğrenmek istiyorsanız Türk Kahvesi Nasıl Yapılır başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]