Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE UYKU AÇAR MI?

kahve uyku açar mı

Tarih: 13 Nisan 2021 Yazar: Onur Oral

Keşfedildiğinden bu yana kahve; bazen daha fazla enerji için tüketilen bir içecek, bazen tatlılara aroma katmak için kullanılan bir tür baharat, bazen de bir sosyalleşme aracı olarak kullanıldı. Hayatın pek çok katmanına dokunduğu noktalarla birlikte bu içecek, en çok da uykuyla olan ilişkisi ile gündemi meşgul etti. Öyleyse herkesin merak ettiği şu soruyu soralım; gerçekten kahve uyku açar mı? Cevabı içeriğimizde.

Uyku Açan Kahve Miti

Geri dönüp kahvenin 9. Yüzyıla kadar uzanan tarihine baktığımızda birkaç farklı efsaneyle birlikte hepsinin aynı hikâyede buluştuğunu görürüz: daha canlı ve enerjik hissettiren meyvelerin keşfi… Bugün hala çoğunluğu Afrika’da yetiştirilen ‘kahve ağacı’na ait bu meyveler, ne şekilde tüketilirse tüketilsin, enerji ve güç veren bir besin kaynağına dönüşür. Aslında bu da bize kahvenin uykuyla bağlantısını anlamak adına bir ipucu verir. 

Kahvenin ana ham maddesi olan kafein, beyindeki uyuşukluğa neden olan reseptörleri bloke eder. Aynı zamanda uyanıklığı ve odaklanma gücünü artıran bir hormon olan kortizolün, vücuttaki seviyelerinin artırılmasını sağlar. Düşük kortizol, kendinizi yorgun ve bitkin hissetmenizin sorumlularından biridir. Kortizol seviyeleri multitool kafein yardımıyla yükseltildiğinde, bir yandan enerjiniz artarken bir yandan da uyku ihtiyacınız azalmış olur (1). Böylece yüksek oranda kafein içeren kahve, vücut enerjisini yükseltip uykuyu açan ya da geciktiren bir içecek haline gelir. 

Kahve içtikten sonra kafeinin etkisini yaklaşık ilk 5 – 30 dakika içinde hissetmeye başlarsınız. Ve bu etki sonraki 5 saati kapsayacak şekilde devam edebilir (2). Bu da demek oluyor ki kahve, uyku ihtiyacını 5 saate kadar geciktirebilir. Ancak bu noktada önemli olan vücuda ne oranda kafein alındığıdır. Uzmanlar, sağlıklı bir yetişkin için günde 400 mg kafein almanın normal olduğunu söyler. Bu, gün boyunca içilen 2 – 3 espresso shot ya da ortalama 5 çay kaşığı granül kahveye tekabül eder (3). Eğer siz de kahveyle uykunuzu açmak isteyenlerdenseniz, tükettiğiniz kafein miktarını bu sınırlarda tutarak hem doğal yollarla enerji seviyenizi artırabilir hem de uyku ihtiyacınızı azaltabilirsiniz. 

Kahve İçmek İçin En İyi Zaman

Uykusuz veya yorgun geçirilen bir gecenin ertesinde erken saatlerde yeni bir güne uyanmak, birçoğumuz için oldukça zordur. Gün boyunca zinde kalabilmek için bir an önce enerji seviyemizi artırmak ve kafamızdaki uykuya dönme isteğini yok etmek isteriz. Kafein işte tam da bu noktada devreye girer.

Yeni bir güne uyanırken vücudunuzun kortizol seviyeleri düşük seyreder. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu, yorgunluk hissine sebep olur. Bu seviyeler uyandıktan yaklaşık 30 – 45 dk sonra zirve yapar ve gün ortalarından başlayarak gün sonuna kadar yavaşça düşer (4). İşte kafeinin ‘uykunuzun açılmasını sağlayan’ uyarıcı etkisinden en iyi şekilde faydalanmak için kortizol seviyelerinin düşmeye başladığı bu süre içinde kahve tüketmelisiniz. Örneğin eğer sabah 8 buçukta uyanıyorsanız ortalama 11:30 – 14:30 saatleri arasında içeceğiniz 1 – 2 fincan kahve, bir yandan uykunuzu açarken bir yandan da günün geri kalanını zinde geçirmenize yardımcı olacaktır. 

Doğru zamanda kahve içmenin diğer faydalarını keşfetmek için ‘Kahve Ne Zaman İçilmeli?‘ içeriğimize göz atabilirsiniz.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]