Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE NE ZAMAN İÇİLMELİ?

Tarih: 13 Nisan 2021 Yazar: Onur Oral

Kahve içerken genellikle zaman – mekân gözetmez, vücudumuza sağlayacağı faydaları düşünmeyiz. Ancak bir yandan doğal bir enerji kaynağı bir yandan da tüketilebilecek en lezzetli ve sağlıklı içeceklerden biri olan kahve, günlük hayatınıza tahmin edemeyeceğiniz kadar değer katabilir. Gelin doğru zamanlarda ve bilinçli bir şekilde tükettiğinizde kahvenin nasıl hayat kalitenizi yükseltip ekstra fayda sağlayabileceğini birlikte keşfedelim. Bu yazımızda kahve hangi saatlerde içilmeli? Sabahları kahve içmek sağlıklı mı? Spor öncesi içilen kahve neden önemli? Sorularını cevaplamaya çalıştık.

Daha detaylı bilgi almak için ‘Kahvenin Besin Değerleri’ yazımıza göz atabilirsiniz. 

Enerji için Sabah Kahvesi mi Öğle Kahvesi mi?

Kahve içen insanlar ağırlıklı olarak günün sabah veya öğle periyotlarını tercih ederler. Sabah kahvesinin amacı güne enerjik başlamak iken öğle saatlerinde bu içecek çoğu zaman ‘keyif’ için içilir. Peki hangisi daha doğru ya da faydalıdır? 

Bilim bu soruya şöyle bir cevap verir. ‘Stres hormonu’ olarak da bilinen kortizol, yeni bir güne uyandığınızda vücudunuzdaki en yüksek seviyelerinde seyrediyor olur. Bu aslında vücudunuzun sizi uyandırmak için çalıştırdığı doğal bir mekanizmadır. Birkaç saat sonra enerjinizi topladığınızdan emin olduğunda bu hormon, yavaş yavaş düşmeye başlar (1). Eğer enerji kazanmak için kahve içmek istiyorsanız, en doğru zaman işte kortizol seviyelerinin düşmeye başladığı bu zaman aralığıdır. Yani kısaca doğru soru ‘kahve ne zaman içilmeli?’ değil ‘kahve hangi saatlerde içilmeli?’ olmalıdır. Bu da uyandıktan yaklaşık 3 saat sonrası ile akşam 6’ya kadar geçen süreyi kapsar. Sabahları açken içilen kahve mide asidinin artmasını tetikler. Gastrit, reflü gibi mide rahatsızlıkları olanlar başta olmak üzere mide yanması, hazımsızlık ve sindirim rahatsızlığı şikayetlerini artırabilir.

Daha detaylı bilgi almak için ‘Günde Kaç Fincan Kahve İçilmeli?‘ yazımıza göz atabilirsiniz.

Bu sebeple, kahvaltı sonrası yani kortizol hormonunun salgılanmasının düşüşe geçmeye başladığı zaman diliminde kahve içerek, olası mide ve sindirim rahatsızlıklarının da yaşanmasına önlem alınmış olur. Dolayısıyla kafeinin gücünden faydalanmak için sabah uyanır uyanmaz kahve içmek yerine birkaç saat beklemenizde fayda var. 

Spor Performansı İçin En İyi Kahve İçme Zamanı

Kahvenin içinde bulunan kafein ham maddesi, uyarıcı etkisini egzersiz performansına da yansıtan doğal bir dayanıklılık ve güç arttırıcıdır. Ancak bu etkiden en iyi şekilde yararlanmak için yine kahvenin tüketildiği zaman aralığı önemli rol oynar. 

Ayrıca İlginizi Çekebilir: Koşu ve Kahve İlişkisi

Kafein vücuda girdiğinde yağ hücrelerinin parçalanması ve enerjiye dönüştürülmesi için beyne sinyaller göndererek metabolizmanın hızlandırılmasını sağlar. Bu da hem kas gücünü artıran hem de egzersiz yorgunluğunu geciktiren bir etki yaratır (2). %3-11 aralığında metabolizmayı hızlandırabilen kahve, doğru zaman diliminde tüketildiğinde genel spor performansının ve yağ yakım oranının artmasını sağlar. Bu süreçten en iyi şekilde faydalanmak için yapılması gereken vücuda doğru zamanda kafein alınmasıdır. Kahve içtiğinizde kafeinin kana karışıp etkisini göstermesi ortalama 30 – 40 dakikayı bulur. Bu spora başlamadan en az 30 dakika önce kahvenizden son yudumunuzu almış olmanız gerektiği anlamına gelir. Tüketmeniz gereken ideal kafein miktarı ise 200 – 400 mg, yani ortalama 2 – 4 fincan kahvedir. İyi bir antioksidan kaynağı da olan kahve, vücudun bağışıklığını kuvvetlendirir ve vücudu zinde tutarak etkili bir şekilde spor rutini oluşturmaya da katkı sağlar.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]