Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAFEİN ORANI EN YÜKSEK KAHVE HANGİSİ?

kahve-kafein-oranları

Tarih: 10 Mayıs 2022 Yazar: Onur Oral

Artık hepimiz şunu adımız gibi biliyoruz; eğer kafeine ihtiyacımız varsa kahveden daha lezzetli, kolay ve keyifli bir kaynak yok… Şimdiye kadar sayısız faydasını farklı şekillerde dile getirdiğimiz kafein, şimdi de bu yazımıza içeceklerde bulunduğu oranlarıyla konu oluyor. Sizin de merak ettiğinizi bildiğimiz kahvelerin kafein oranlarını bu içeriğimizde detaylı olarak inceledik. Gelin birlikte hangi kahvenin en yüksek kafein oranına sahip olduğunu farklı kahve çeşitleri üzerinden keşfedelim!

Kafeinin faydaları hakkında detaylı bilgi için: “Kafein Nedir?

Türk Kahvesi Kafein Oranı

Neredeyse milli içecek statüsüne koyabileceğimiz Türk kahvesi, kafein oranı en çok merak edilenlerden biri. Yoğun kıvamı, sert tadı ve tortulu yapısı sebebiyle bu kahve; içindeki kafeinin yüksek olduğunu düşündüren bir türdür. Yapılan araştırmalar, standart bir fincan Türk kahvesi (70 ml) içinde ortalama 65 mg kafein olduğunu gösterir. Bu da bize düşük hacmine rağmen Türk kahvesi kafein oranının oldukça yüksek olduğunu gösterir.

Filtre Kahve Kafein Oranı

Sütlü ya da sütsüz seçenekleriyle her kahve severin ayrı bir yerde tuttuğu filtre kahve, rahat içimi sayesinde tercih edilebilecek en keyifli kafein kaynaklarından biri diyebiliriz. Hafifliğiyle olduğu kadar moka pottan french presse, chemex’ten V60’a kadar pek çok farklı yöntemle demlenebilen bu kahve, adeta pratikliğin temsilcisidir. Peki ya bir fincan demlenmiş kahvede ortalama 70 – 140 mg kafein var desek? (2) Sanıyoruz ki bu bilgi size günde ikiden fazla filtre kahveyi güvenle içebileceğinizin müjdesini veriyor!

Espresso Kafein Oranı

Sertliğiyle ünlü espresso da kafein oranı yüksek kahvelerden biri olarak düşünülür. Porsiyonu oldukça küçük olmasına rağmen keskin ve çoğu kişinin acı olarak tanımladığı bir lezzete sahip olan espresso, bu özelliğini kafeine borçlu diyebiliriz. Çünkü USDA (ABD Tarım Bakanlığı), 30 – 50 ml’lik bir espresso shot içinde yaklaşık 63 mg kafein olduğunu söylüyor (3). Bu oranın espresso’nun hacmi göz önüne alındığında oldukça yüksek olduğunu aşikar.

Latte ve Cappuccino Kafein Oranı

Sütle hazırlanan ve en çok tercih edilen kahve çeşitlerinden latte ve cappuccino’nun özünde espresso bulunur. Bu kahve çeşitlerinin bir diğer önemli girdisi ise süttür. Espresso ve sütle hazırlanan bu kahve çeşitlerinde bulunan kafein oranı ise sadece 30 – 50 ml’lik bir espresso shot içerisinde yer alan yaklaşık 63 mg kafein miktarı üzerinden hesaplanır. Bazı kahve dükkanlarında latte, çift espresso shot ile hazırlandığı için boyutuna göre bu kafein miktarı 2 katına da çıkabilmektedir. Espresso’nun sert içimi, sütün aromatik katkısı ve süt köpüğüyle bu kahveler, ekstra kafein almadan rahatça tüketilebilir.

Hazır Kahve Kafein Oranı

Popülaritesi giderek azalmasına karşın halen ciddi bir kitle tarafından tüketilen hazır kahve ya da instant kahve de, kafein oranı merak edilenlerden… Yalnızca sıcak su ile karıştırılarak hazırlanan özelliği ile diğer kahvelere kıyasla en pratik tüketime sahip olduğunu söyleyebileceğimiz hazır kahve, demlenmiş kahveden daha az kafein içeriyor. Bir fincanında yaklaşık 30 – 90 mg kafein bulunan bu kahve çeşidi, boyut – oran kıyasında çıtanın biraz altında kalıyor (4).

Bu bilgiler çerçevesinde genel olarak kahvelerin kafein oranlarına baktığımızda Türk kahvesinin açık ara en yüksek değere sahip olduğunu görüyoruz. Ancak eğer filtre kahve ve espresso tüketmeyi daha çok seviyorsanız, kahvenin tadını daha fazla çıkarmak için bu seçenekleri de rahatlıkla tercih edebilirsiniz!

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]