KRUVE KAHVE ELEĞİ
Tarih: 23 Mayıs 2018 Yazar: enderakgul
Kruve Kahve Eleği nitelikli ve iyi bir bardak kahve için gereken ekipmanlardan biri. Önceki blog yazılarımızda da belirttiğimiz gibi iyi bir bardak kahve demleyebilmek için kaliteli su, taze kahve, partikül boyutu kontrollü bir öğütme ve demleme metodu başta olmak üzere birçok önemli parametreden bahsedebiliriz. Her kahvesever bu enstrümanlar ile oynayarak kendi mükemmel kahvesini demleyebilir. Bu yazımızda Kruve Kahve Eleğini nasıl kullanabileceğinizi ve kahvenizin tat/aromasına ne gibi etkileri olacağını inceleyeceğiz. Yazıya başlamadan aşağıdaki fotoğraftan SCAE’nin (Specialty Coffee Association of Europe) belirlediği öğütme standartlarına göz atabilirsiniz.
Kruve Kahve Eleği Nedir?
Kruve markası mottosunu “Herkes öğütücüsünü mükemmelleştirmeye çalıştı ama biz öğütmeyi mükemmelleştirdik.” olarak belirlemiş.
Kruve; 2 Sifter, 6 Sifter ve 12 Sifter olmak üzere üç farklı modeli ile öğütülmüş kahvenizin partikül boyutunu daha homojen/birbirine yakın hale getiren dolayısıyla da daha berrak ve kaliteli bir kahve demlemenizi sağlayan bir kahve eleği. Kruve ile özet olarak iki farklı mikrona sahip elek kullanarak bir dakika içerisinde ince ve kalın taneleri kahvenizden ayırabilir ve arzuladığınız tane boyutuna sahip öğütülmüş kahve elde edebilirsiniz.
Kruve Kahve Eleği Kimler İçin Uygun?
Kruve, kahve tutkusunu bir adım ileri taşımak isteyen kahve meraklıları için uygun. İyi bir bardak kahve için çekirdeklerini, suyunu, öğütücüsünü değiştiren ama yine de daha fazlasını arayan bir kahvesever Kruve’yi kullanmaktan oldukça keyif alacaktır. Orta seviye ya da pahalı bir öğütücü, markası ne olursa olsun size mükemmel tane boyutunda/aralığında kahve öğütemez. Eğer kahvesinin tadını optimize etmek isteyenlerdenseniz Kruve Kahve Elekleri ile standartlarınızı yukarı çekebilirsiniz.
Teknik Özellikler
Kruve üç farklı modele ve iki farklı renge sahip. Modeller arasındaki tek fark kutu içinden çıkan elek sayısı. Tüm modellerde gıda ile temasa uygun üç alüminyum tabaka ve bambudan yapılmış şık bir kapak bulunuyor. Kutu ölçüleri 19 x 17 x 8 cm, kütlesi ise yaklaşık 700 gram. Aşağıda Kruve modellerine sırasıyla göz atabilirsiniz. (μm mikron biriminin kısaltmasıdır.)
- Sifter 2 – (2 elek, 400 μm ve 800 μm)
- Sifter 6 – (6 elek, 200 μm, 300 μm, 400 μm, 600 μm, 800 μm, 1000 μm)
- Sifter 12 – (12 elek, 200 μm, 250 μm, 300 μm, 350 μm, 400 μm, 500 μm, 600 μm, 700 μm, 800 μm, 900 μm, 1000 μm, 1100 μm)
Sifter 12, on iki farklı boyutta eleği ve elek koyma standı ile en profesyonel model diyebiliriz. Sifter 6 her demleme metoduna uygun elekleri ve uygun fiyatı ile en çok tercih edilen model. Sadece drip metodu ile demleme yapıyorsanız ise sizin için en uygun model Sifter 2.
Ayrıca Sifter 2 ve Sifter 6 modelini tercih edenler hariçten satılan eleklerden alarak setlerini geliştirebilirler.
Kruve Kahve Eleği Nasıl Kullanılır?
Fotoğrafta Kruve’nin her demleme metodu için tavsiye ettiği mikron aralıklarını bulabilirsiniz.
Bir örnek ile kullanımı açıklayalım. Eğer Aeropress ile demleme yapacaksanız 500 ve 900 mikron elekleri kullanmanız gerekiyor. Öncelikle ince (500 mikron) eleği yerleştiriyoruz, üst kısma da kalın (900 mikron eleği yerleştiriyoruz. Buradaki amaç 500 – 900 arası öğütülmüş kahveyi elde etmek.
En üst kısma da öğütülmüş kahvemizi koyuyor ve kapağı kapatıyoruz. Yaklaşık bir dakikalık sallamadan sonra kapağı açıyoruz, en alt kısımda 500 mikron altı taneler en üst kısımda ise 900 mikron üstü taneler kalıyor. Arzuladığımız 500 – 900 mikron arası öğütülmüş kahve ise orta kısımda kalıyor.
Kruve ile Öğütücü Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?
Öncelikle öğütücümüzün ayarını French Press için uygun, Coarse’ a denk gelen ayara getiriyoruz. Kruvemizin tabanına 600 mikron, orta kısma ise 1000 mikron eleğimizi takalım. 10 gram çekirdek kahveyi Coarse’a denk gelen ayarda öğütelim ve Kruve’ye koyup 60 saniye boyunca sallayalım. En alt kısımda kalan ince ve en üst kısımda kalan kalın öğütülmüş kahveleri tartalım. İkisinin gramajı da eşit olana dek makinemizin ayarını azar azar incelterek aynı şekilde deneme yapmaya devam edelim.