Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

YÖRESEL KAHVE ÇEŞİTLERİ: HONDURAS

honduras-kahveleri

Tarih: 27 Nisan 2023 Yazar: Mert Kokılıg

Dünyanın farklı bölgelerinden birbirinden lezzetli ve özel kahveleri tanıttığımız Yöresel Kahveler köşemizin yeni konuğu Honduras kahvesi! Nitelikli kahve severlerin sıklıkla tercih ettiği Honduras kahve çekirdekleri kendilerine has bölgesel birer karma olma özellikleriyle ön plana çıkarken kahve severlere de bir lezzet şöleni yaşatıyor. Tarihi, lezzeti, tadı ve dokusuyla Honduras kahvesini hep birlikte inceleyelim! 

Honduras Kahvesinin Kısa Tarihi

Konu hakkında kesin bilgiler yer almasa da Honduras’a kahvenin 1700’lü yıllarda İspanyol kökenli tüccarlar tarafından getirildiği Honduras kahvesi tarihi üzerine farklı çevrelerde kabul gören bir bilgidir. Honduras, 1800’lü yıllarda kahve yetiştirmeye elverişli iklimiyle bir kahve bölgesi haline gelmiştir.

İlk dönemlerde kahve yetiştiriciliği küçük çapta, çiftliklerde ve genelde aileler tarafından yürütülmüştür. Ancak yıllar içerisinde Honduras kahvesinin geçirdiği macera dolu yolculuk ülkeyi bugün Orta Amerika’nın en önemli kahve üreticisi haline getirmiştir.

1900’lü yılların başlarında ülkede kahve yetiştiricisi sayısı artmıştır. Ancak 1990’lı yıllara gelindiğinde talihsiz bir şekilde Mitch Kasırgası ülkedeki kahve bitkilerinin %80’ini yok etmiştir. 1990’ların sonuna gelindiğinde ise devlet desteği ile kahve üreticileri güçlendirilmiştir. Böylece ülkede kahve üretimi ve yetiştiriciliği yeniden canlanmıştır.

Honduras, 2000’li yıllara geldiğimizde ise bölgenin en büyük kahve üreticisi konumuna yükselmiştir. Bölgede, bir kahve kalitesi kontrol enstitüsü kurulmuştur. Böylece ülkede üretilen kahve çekirdeklerinin dünyaca ünlü hale gelmesine ön ayak olacak çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Bugün ise Honduras kahveleri kendilerine has aromalarıyla global düzeyde son derece beğenilen gurme kahveler arasında yer almaktadır. Honduras, Orta Amerika’nın en büyük ve dünya genelinin 6. Büyük kahve üreticisi konumundadır. Ayrıca Latin Amerika ülkeleri arasında Brezilya ve Kolombiya’dan son  en büyük 3. üretici konumunda yer almaktadır. Bununla birlikte, ülke global kahve üretiminin %3.9’unu tek başına karşılamaktadır. 

Honduras Kahvesi Özellikleri

Honduras kahvesini anlamak için öncelikle bölgenin coğrafi özelliklerine bir göz atalım. Karayip Denizi ve Pasifik Okyanusu’na sınırında olan Honduras, tropikal iklim özellikleri gösteren bir ülkedir. Ülkenin sahip olduğu iklimin karakteristikleri ise kahve çekirdeklerinin aromalarını son derece güçlendiriyor.

Tropikal iklim Honduras kahvesinin orta sertlikte, tatlı ve meyvemsi bir tada sahip olmasını sağlar. Fakat ülkenin farklı bölgelerinde yetişen diğer kahveler bazen karamelimsi tatlara sahip olabiliyor. Honduras’ın kahve yetiştiriciliği için mükemmel derecede elverişli toprakları mevcuttur. Ülkenin kahve yetişen 6 farklı bölgesi bulunmaktadır ve tüm bu bölgelerin kahve özellikleri birbirinden farklıdır. Ayrıca Honduras’ta beş farklı çeşit arabica kahve türünden (Bourbon, Caturra, Typica, Cataui, Pacas) en az ikisi yetişiyor.

Copan

Ülkenin kuzey sahilinde yer alan Copan bölgesinde yetişen kahve çekirdekleri narenciye, çikolata ve karamel notalarıyla ün salmış durumda. Bourbon, Caturra ve Cataui çeşitleri bu bölgede yetişiyor.

Agalta

Ülkenin güneydoğusunda yer alan bölge tropikal iklimin güçlü özelliklerini taşıyor. Bölgede yetişen kahve çekirdekleri ise çoğunlukla meyvemsi bir tada sahip. Bölge Bourbon, Caturra ve Typica çeşitlerinin yetiştiği bir yerdir.

Montecillos

Montecillos bölgesi Honduras’ın kahve yetiştiriciliğine başlanan ilk bölgesidir. Bu nedenle kahveleri de son derece özel aromalara sahiptir. Bölgede yetişen kahveler ise diğer bölgelerden farklı olarak, narenciye ve şeftali notalarıyla öne çıkan kahvelerdir. Ayrıca meyvemsi ve kremsi bir bitişe sahiptir.

Honduras’ın kahve yetiştiriciliğiyle ünlenen diğer bölgeleri ise Opalca, Comayagua ve El Paraiso. Tüm bu bölgelerde son derece lezzetli çekirdekler yetiştirilmektedir. Yukarıda yer verdiğimiz üç bölge ise en güçlü aromalara sahip kahvelerin yetiştirildiği yerler olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Honduras kahvesi, farklı yöntemlerle demleyebileceğiniz bir kahvedir. Kahvenin çeşitli pişirme yöntemlerine uygun ve lezzetli seçiciliğini büyük ölçüde arttırmıştır. Bununla birlikte, Starbucks Reserve olarak hizmet veren ve Starbucks’ın yüksek kalite ürün satışları başlattığı, dünyada sayılı bölgelerde bulunan mağazalarında Honduras kahvesi kullanılmaktadır. 

Honduras kahvesinin genel özelliklerine kısaca göz atacak olursak:

Tat Profili: Honduras kahveleri, kahve çekirdeklerinin yetiştirildiği bölgeye bağlı farklılık gösterir. Genel olarak Honduras kahvesi güçlü bir tada sahiptir.  Asidi iyi dengelenmiştir ve tatlı bir kahvedir. Tadım notları genellikle karamel, çikolata, vanilya ve fındık tonları ile meyvemsidir.

Hasat: Honduras kahveleri Nisan ve Kasım ayları arasında hasat edilir. 

İşleme: Honduras kahve çekirdekleri toplandıktan sonra direkt kurutulur. Çekirdekler, yıkanmaz ve suda bekletilmez böylece meyvemsi tatlarını muhafaza ederler.

Ana Yetiştirme Bölgeleri:  Copan, Agalta, Montecillos, Opalca, Camayagua, El Paraiso

Demleme Tavsiyesi:  Pişirme yönteminizi seçerken kavurma türünü ve çekirdek boyutununa dikkat etmeniz gerekir. Orta kavrulmuş bir kahve, bazı demleme türleri için fazla asidik olabilir.

Kahve çekirdeklerinin tüm özelliklerini – gövde, aroma, asitlik, ağızda kalan tat, acılık ve tatlılık – vurgulamak istiyorsanız French press Honduras kahvesini demlemek için harika bir yoldur.

Aynı zamanda yöresel kahveler arasında en çok tercih edilen ve lezzetiyle öne çıkan Meksika kahvesi için hazırladığımız “Yöresel Kahveler: Meksika” içeriğimize göz atabilirsiniz. 

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]