Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVENİN FAYDALARI NELERDİR?

kahve-ve-sağlık

Tarih: 29 Aralık 2022 Yazar: Mert Kokılıg

Kahveyi yalnızca keyifle içilen lezzetli bir içecek olarak görüyorsanız, yanılıyorsunuz. Üzerine sayısız araştırmanın yapıldığı, içeriğinden kokusuna ve tadına kadar birçok çalışmaya konu olan kahve; neredeyse hayatınıza katmanız gereken bir şeydir. Yüksek besleyici özelliklerinin yanı sıra bazı hastalıklara karşı koruyucu ve iyileştirici etki gösteren bu mucize içecek, tahmin ettiğinizden çok daha fazla fayda sağlar. Peki nedir kahvenin faydaları? Neye iyi gelir, hangi rahatsızlığı iyileştirir ya da önler? Gelin kahveyi bir de sağlığa katkılarıyla keşfedelim!

Yorgunluk Hissini Azaltır

Bildiğimiz gibi kahveyi kahve yapan en güçlü bileşenlerden biri kafein… Uyarıcı özelliği sayesinde birçok kişinin günlük hayatında güne başlama rutini olan kahve, kafein içeriği ile aynı zamanda bir enerji kaynağı. Dopamin başta olmak üzere vücuda enerji sağlayan bazı hormonların artırılmasında rol oynayan kafein, böylece vücuttaki yorgunluk hissinin azaltılmasına yardımcı olur (1). Böylece bu da bize bir fincan kahve ile gün boyunca daha dinç kalmanın mümkün olduğunu gösterir. 

Yağ Yakımına Destek Olur  

Kahvenin faydaları ile sağlıklı yaşam arasında doğrudan bir ilişki vardır. Sporcular ve düzenli diyet yapanların kahveye sıklıkla öğünlerinde yer verdiklerini görürsünüz. Bunun oldukça anlamlı bir nedeni var; yağ yakımına destek olmak. Vücuda alınan şeker ve karbonhidratın kana geçme sürecini yavaşlatır. Kahve, böylece depolanan yağın da azaltılmasına destek olur. Ayrıca içeriğindeki kafein maddesi ise beyin hücrelerini uyararak vücuttaki yağın parçalanmasını sağlar (2). Dolayısıyla kahve tüketmek vücut yağının azaltır. Aynı zamanda kilo kontrolü sağlamada başvurulan en güvenilir ve sağlıklı yöntemlerden biridir. 

İlginizi Çekebilir: Kahve Zayıflatır mı?

Tip 2 Diyabet Riskini Azaltır

Vücutta birçok noktaya dokunan kahve, insülin direncini de etkiler. Bu lezzetli içecek, kan şekerini düzenlemek için insülin üretmekten sorumlu olan hücrelerin korunmasına destek olur. Böylece insülin duyarlılığını azaltıp metabolizmayı olumlu yönde etkiler. Bu da dolaylı yoldan düzenli olarak kahve tüketmenin tip 2 diyabet riskini düşürebildiğine işaret eder. Aynı zamanda yapılan bazı araştırmalar da kahve içmenin diyabet riskini %6 oranında azalttığını gösterir (3). 

Depresyonu Azaltır

Uyarıcı özelliğinin yanı sıra rahatlatıcı bir etkisi de bulunan kahve, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde rol oynar. Ruh halinin doğrudan etkilendiği bu durumda akla depresyon gelir. Yapılan bazı klinik araştırmalar, kahve içmenin ruh sağlığını iyileştirdiğine dair bulgular elde etmiştir. Çalışmanın söylediğine göre günde bir fincan kahve tüketen kişilerin hiç tüketmeyen kişilere kıyasla depresyon riski %8 daha azdır (4). Yani kaygı ve stresten kurtulmayı kahvenin faydaları arasında rahatlıkla sayabiliriz. 

Karaciğer ve Kalp Sağlığını Korur

Kahve tüketmenin belki de en faydalı yönlerinden biri karaciğer ve kalp hastalıklarının önüne geçmesidir. Bu organların korunmasına yardımcı olmaktır. Birçok besinin karaciğeri tehdit ettiği günümüzde kahve, karaciğerin kronik rahatsızlıklarını önleyebilir. Bu konuda yapılmış araştırmalar, günde 1 fincan kahve içmenin karaciğerle ilişkili hastalık riskini %15 düşürdüğünü gösteriyor. Üstelik aynı araştırma günde 4 fincan kahve içildiğinde bu oranın %70’e yükseldiğini ortaya koyuyor (5). 

İlginizi Çekebilir: Günde Kaç Fincan Kahve İçilmeli?

Öte yandan kahve, kalp sağlığının korunmasında da etkilidir. Günde 3 – 5 fincan kahve içmenin kalp hastalığı riskini %21 düşürdüğünü ifade eden araştırmalar, kalp yetmezliği riskini de azalttığını ortaya koyuyor. Aynı zamanda kan basıncı düzeylerini sabitleyerek felç ve kalp krizi gibi ani rahatsızlıkların önüne geçmeye de destek oluyor (6). Kahvenin faydalarına işaret eden tüm bu detaylar bize kahve tüketmenin ne kadar sağlıklı olduğunu kanıtladığı gibi neredeyse içilmesi gerekli ve faydalı bir besin olabileceğini de gösteriyor. 

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]