CHEMEX İLE NASIL KAHVE DEMLENİR?
Tarih: 28 Şubat 2023 Yazar: Mert Kokılıg
İkinci nesil kahve akımı ile birlikte kahve severlerin gözü demleme ekipmanlarına çevrildi. Farklı yöntemlerle kahveden farklı tatlar almayı sağlayan bu ekipmanlar arasında popüler olan seçeneklerden biri de chemex… En az fonksiyonel nitelikleriyle olduğu kadar estetik tasarımıyla da dikkat çeken bu ekipmanı sizler için bu içeriğimize taşıdık. Chemex kahve demleme ekipmanının nasıl kullanıldığı ve nasıl icat edildiğini öğrenmek için içeriğimizi okumaya devam edin.
Chemex Nedir?
1941 yılında kimyager Dr. Peter Schlumbohm tarafından tasarlanan chemex hem demleme yöntemi hem de bu yöntemde kullanılan cam sürahinin adıdır. Estetiği ekipmanlarda bir tutku haline getiren kimyager, kahve demlemeyi kolaylaştırmakla kalmayıp işlevselliği estetikle buluşturur (1). Chemex, günümüzde ikonik hale gelen kum saati görünümüne sahip cam bir kaptır. İnce boyun kısmını saran ahşap tutma aparatı ve deri ipiyle estetik duruşunu, ergonomik kullanımla destekler. Kahve dünyasında adeta kendine has bir karakter taşır. Bu ekipman, icat edildiği günden bugüne aynı tasarımı korumaya devam eder.
Chemex’te kahve, ekipmanın geniş ağız kısmına yerleştirilmiş özel kağıt kahve filtresine eklenen kahve telvesi ve üzerine dökülen su ile demlenir. Bu filtre ve chemex’in ideal tasarımı, temiz bir kahve sunumu sağlayan yoğun bir filtreleme işlemi gerçekleştirir. Ağır ağır eklenen ılık su ile kahvenin doğal lezzetini ortaya çıkarması ve mükemmel bir filtrasyon sağlaması sebebiyle oldukça özeldir. Bu nedenle birçok kahve tutkunu tarafından tercih edilen chemex kahve demleme yöntemi, aynı zamanda maksimum lezzet için en doğru kahve demleme ekipmanlarından biridir.
Daha detaylı bilgi için: Chemex Nedir, Çeşitleri Nelerdir?
EDİTÖRÜN ÖNERİLERİ
Chemex Nasıl Kullanılır?
Chemex’in en önemli özelliklerinden biri de son derece basit bir kullanıma sahip olmasıdır. Başlangıç seviyesindeki bir baristanın bile rahatlıkla kullanabileceği bir ekipmandır. Her çekirdeğin kendi özgün aromasına ulaşabilmek için idealdir. Bu nedenle hemen her coffee shop’ta bulunan bu ekipmanı siz de evinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca püf noktalarıyla adım adım takip edebileceğiniz chemex kahve demleme yöntemi:
- Kahve demlemek için kullanacağınız kağıt filtreyi hazırlayın. Ardından filtreyi açıp koni şekli oluşturduktan sonra ekipmanın haznesine dikkatlice yerleştirin.
İpucu: Bu noktada sertleştirilmiş ve önceden katlanmış kâğıtlardan oluşan özel chemex filtresi kullanmaya dikkat etmelisiniz. Aksi takdirde bu yöntemin en önemli özelliği olan pürüzsüz filtrasyona erişemeyebilirsiniz.
- Yaklaşık 28 – 42 gram kahve çekirdeğini orta boyutlarda olacak şekilde kahve değirmeninde öğütün.
İpucu: Orta seviye, bu ekipman için en uygun öğütme derecesidir. Ayrıca daha ince ya da iri öğütmelerde beklediğiniz tadı alamayabilirsiniz.
- Kahve telvesini kağıt filtre üzerinde geniş bir alana yayılacak şekilde yavaşça dökün.
- Ardından sıcak suyu hazırlayın.
İpucu: Chemex ile kahve yapmak için suyun sıcaklığı oldukça önemlidir. 93 – 96 derece sıcaklıktaki su idealdir ancak daha fazlası kahvenizi yakabilir. İdeal sıcaklığı elde etmek için suyu kaynattıktan sonra en az 30-45 saniye kadar soğumasını bekleyin.
- Kahveyi demlemek için hazırladığınız sıcak suyu yavaşça dökün.
İpucu: Dökme işlemini dışarıdan içe doğru dairesel hareketlerle yaparak tüm kahve telvesinin ıslanmasını sağlayın. Su hazneyi iyice doldurduğunda bir süre bekleyip hazırladığınız su bitene kadar işleme devam edin.
- Bununla beraber kahvenin demlenmesi için en az 3 – 4 dakika bekleyin.
İpucu: Bu aynı zamanda üst haznedeki tüm suyun yavaşça filtreden geçerek alt hazneye ulaşması için gereken süreyi ifade eder. Su damlamayı bitirdiğinde kahveniz servise hazır demektir.
Bu adımları takip ederek chemex kahve demleme yöntemi ile lezzetli bir kahve yapabilirsiniz. Ancak demlemenin kalitesini sürdürülebilirlik kılmak için ekipmanın temizliğine dikkat etmelisiniz. Demleme sonrasında filtre kâğıdını atmalı, cam hazneyi ılık su ile yıkamalısınız.
İlginizi çekebilir: Chemex ile Hario V60 Arasındaki Farklar