Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

EVDE SÜT NASIL KÖPÜRTÜLÜR?

süt köpürtme

Tarih: 31 Mart 2023 Yazar: Mert Kokılıg

Eğer siz de köpüklü kahve çeşitlerine karşı koyamayanlardansanız, bu içeriğimiz tam size göre. Kahve tiryakileri iyi bilir ki; süt köpüğü espresso bazlı kahve çeşitlerinde önemli bir yer tutar. Kahvenin tadını biraz daha yumuşatan ve sütün doğal şekerinden gelen hafif bir tatlı bir lezzet katan köpük, kendi içinde adeta özel bir keyif yaratır. Evde süt köpürtmenin ipuçlarını verdiğimiz bu yazımızda ekipmanlar üzerinden nasıl kolayca süt köpürtebileceğinizi anlattık. Tüm detaylarıyla evde ekipmanlarla süt köpürtme yöntemleri!

Süt Köpürtme Yöntemleri

Süt Köpürtücü / Süt Köpürtme Makinesi

Süt köpürtücü ya da süt köpürtme makinesi; evde süt köpürtmek için kullanabileceğiniz en pratik araçlardan biridir. Ocak üzerinde kullanıma elverişli yapıları sayesinde bu ekipmanlarla, sütü ısıtmaktan köpürtmeye kadar her işi rahatlıkla yapabilirsiniz. İşte süt köpürtme makinesinin kullanım talimatı: 

  • Soğuk süt, köpük yaparken en iyi sonucu verir. Bu nedenle ilk adım olarak sütünüzü soğutmalısınız.
  • Soğuttuğunuz sütü süt köpürtücünün haznesine koyun. 
  • Köpürtücünüzün düğmesine basıp birkaç saniye bekleyin.
  • Köpürtme işlemini bitirdikten sonra bir kaşık yardımıyla sütün yüzeyinde oluşan köpüğü ayırın. 
  • Haznedeki köpüklü sütü kahvenize boşalttıktan sonra ayırdığınız köpüğü bardağınıza ekleyerek kahvenizi süsleyin.

Size önerebileceğimiz iki çeşit süt köpürtücümüz var; manuel ya da elektrikli. Aşağıda paylaştığımız ürünleri inceleyerek sizin için uygun olanı tercih edebilirsiniz.

French Press

Kahve köpürtme işlemi için tercih edebileceğiniz diğer bir yöntem ise French press kullanmaktır. Hemen herkesin evinde bulunan French press, manuel bir yöntem olarak biraz zahmetli görünmesine karşın oldukça kolaydır. Adımları ise şöyle:

  • Öncelikle dilediğiniz kadar (ortalama 1 çay bardağı kadar) süt ısıtın. Ancak ısıtırken sütün kaynamamasına dikkat edin. 
  • Isıttığınız sütü küçük bir French press’e dökün. Press’inizin küçük olması daha rahat bir kullanım sağlayacaktır.
  • French press’in pistonunu önce yavaş sonra orta – hızlı hareketlerle yukarı – aşağı hareket ettirin. Süzgecin zarar görmemesi için çok sert hareket ettirmemeye dikkat edin. 
  • Süt köpük haline gelene kadar işleme devam edin.
  • Hemen ardından Süt yoğunlaşıp hacmi iyice arttığında (yaklaşık 2 – 3 dakika sonra) sütü hazırladığınız espresso’nun içine dökebilirsiniz. 

Bu işlem için size önerimiz: Urban Tools French Press. Bu ürün, süt köpürtmek için tercih edebileceğiniz ideal boyutlara sahiptir.  

Mikser ya da Blender  

Eğer evinizde French press ya da süt köpürtücü yoksa üzülmeyin; her mutfağın vazgeçilmezleri olan mikser ya da blender’la da süt köpürtme işlemini yapabilirsiniz. Yapmanız gereken sadece aşağıdaki adımları takip etmek: 

  • Buzdolabında soğuttuğunuz sütü küçük bir tencereye koyup orta ateşte ısıtın. Süt kaynama noktasına ulaşmadan ateşten alın.
  • Ayrıca Isınan sütü eğer blender ile yapacaksanız uzun ince bir çırpma kabına, mikser ile yapacaksanız mikserin haznesine dökün. 
  • Blender ile süt köpürtmek için blender’ın düğmesine basıp yaklaşık 1 dakika çırpmanız yeterlidir. 
  • Mikser ile süt köpürtmek için ise mikseri çalıştırıp yalnızca 20 – 30 saniye bekleyebilirsiniz.
  • Her iki yöntemde de yoğun bir köpük tabakası elde edeceksiniz. Bu tabakayı ayırıp sütü kahvenize döktükten sonra köpüğü bardağınızın üzerine gezdirerek değerlendirebilirsiniz.

Süt Köpürtülerek Yapılan Kahveler

Süt köpüğü kullanarak yapabileceğiniz her biri birbirinden özel tatlara sahip kahve çeşitleri vardır. Bunlardan dünya üzerinde en çok tercih edilen bazı popüler tatları aşağıda sıralıyoruz. Siz de yukarıda saydığımız ekipmanlardan biriyle süt köpürtme işlemini gerçekleştirebilir ve bu lezzetlerden birini kolayca yapabilirsiniz.

  • Cappuccino: 1 shot espresso veya moka pot kahvesi, sıcak süt ve süt köpüğü ile yapılan İtalyan kökenli bir kahvedir. 
  • Latte: Tabanında 1 shot espresso veya moka pot kahvesi, üzerine eklenen sıcak süt ve onun üzerine eklenen üçüncü tabaka olarak süt köpüğü ile hazırlanan hafif bir kahvedir. 
  • Flat White: 1 shot espresso veya moka pot kahvesi, üzerine eklenen sıcak süt ve ince bir süt köpüğü ile hazırlanan Avustralya kökenli kahve türüdür.
  • Macchiato: Isıtılmış sütün üzerine kalın bir tabaka süt köpüğü eklendikten sonra 1 shot espresso veya moka pot kahvesi ile tamamlanan yoğun bir kahve türüdür. 
  • Mocha: 1 shot espresso veya moka pot kahvesi, sıcak süt ve çikolata sosu karıştırıldıktan sonra üzerine eklenmiş süt köpüğü ile hazırlanan bir kahvedir. 

İlginizi Çekebilir: Hangi Ülkede Hangi Kahve İçilir?

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]