Kahve Keyfin
bir tık uzağında
HEMEN KEŞFET
KAHHVE.COM KÜLTÜR

KAHVE ÇEKİRDEĞİ NASIL SEÇİLİR?

Tarih: 21 Ocak 2019 Yazar: Onur Oral

Kahve çekirdeği seçimi, nitelikli kahve tüketme yolculuğunun en önemli adımlarından biridir. Doğru bir şekilde seçilen kahve çekirdeği, kişinin istediği aromaları vererek keyifli bir içimin kapısı açar. Bu yazımızda sizlere kahve çekirdeğinizi daha doğru seçmeniz için yardımcı olacak tüyolar ve önemli bilgilere yer verdik. İçerik etiketi, kahve çekirdeğinin bölgesi, aroması, blend olup olmadığı ve kavrulma derecesi gibi önemli detayları anlatmaya çalıştık.

Ayrıca İlginizi Çekebilir: Kahve Çekirdekleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İçerik Etiketi

Kahve paketinin üzerinde içeriği ile ilgili detaylı bilgi olması iyidir. Ucuz ve ekonomik kahvelerin üzerinde genellikle kahvenin nereden geldiği ve ne zaman kavrulduğu bilgileri bulunmaz.

“Fair Trade” vb. sertifikalar ise üreticinin aracılar tarafından ezilmediğini, kahvenin doğrudan üreticiden ithal edildiğini gösterir.

Daha detaylı bilgi almak için ‘Filtre Kahve Çekirdeği Nasıl Olmalı?’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Bölge

Kahve tadı yetiştiği tarla ve bölgelere göre çok çeşitlilik gösterir ama genel olarak kahvenin yetiştirildiği kıtalara göre tatları aşağıdaki gibidir.

  • Orta/Güney Amerika kahveleri en bilindik kahve aromasına sahiptir. Bitter ve fındıksı tatlar ön plandadır. Brezilya ve Kolombiya özellikle hacim olarak en büyük yeri kaplayan ülkelerdir. Kolombiya kahvesi, yumuşak ve dengeli bir içime sahiptir. Bölgenin bir diğer önemli kahve durağı Brezilya’da ise nispeten düşük asiditesine karşılık çikolata ve karamel notalarının ön planda olduğu kahveler vardır. Bu sebeple özellikle kahvede hafif ama aromatik yoğunluk sevenler için mükemmel bir seçimdir.  
  • Afrika/Arabistan kahveleri daha hafif ve meyvemsi tatlara sahiplerdir. Kenya, Guatemala ve Etiyopya bölgenin en önemli kahve kaynaklarındandır. Kenya kahveleri, çoğunlukla dut ve narenciye notalarına sahiptir. Guatemala ise Antigua, Coban, Huehuetenango ve Atitlan bölgelerinde önemli kahve noktalarına sahiptir. Guatemala kahve çekirdeğinin gevrek tatta bir asiditeye sahiptir. Çikolata ve baharat aromaları ön planda yer alır.
  •  Asya kahveleri yoğun bitter ve topraksı tatlara sahiptir. Ayrıca genel olarak tüm kahvelerden daha zengin aromalar barındırır. Yemen, Endonezya ve Papua Yeni Gine kahve üretiminin en ön planda olduğu yerlerdir.

Ayrıca İlginizi Çekebilir: Yöresel Kahve Çeşitleri

Aroma

Kahvede aromatik tatlar, içerisindeki asidite oranı ile beraber ön plana çıkar. İdeal asidite oranı damak zevkine göre değişiklik gösterir. Koyu kavrulmuş kahvelerde asidite oranı düşüktür. Orta-açık kavrulan kahvelerde ise asidite oranı daha yüksek seviyelerdedir. Kahvede aroma genel anlamda sezgisel bir olguyu ifade eder. Bununla beraber, Orta-Güney Amerika kahvelerinde bitter-fındıksı aromalar, Afrika kahvelerinde meyvemsi tatlar ile çikolata aroması ön plandadır. Asya kahveleri ise yoğun bitter ve topraksı tatları barındırır.

Daha yoğun bir şekilde aroma istiyorsanız aromalandırılmış kahveleri tercih edebilirsiniz. Özel olarak formülüze edilerek kavrulan bu kahveler özellikle aromaları net bir şekilde hissetmek isteyenler için idealdir. Fındık, karamel, vanilya ve çikolata en çok tercih edilen aromalardır. Bu tatlar kahveye kavrulma esnasında şurup ile verilir. Aynı zamanda kahvede şeker kullanmayıp kahve içiminden zevk almak isteyenler için en ideal kahve çeşitlerinden biridir.

Daha detaylı bilgi almak için ‘Aromalı Filtre Kahve Nedir?’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. 

Blend (Harman Kahveler)

Harman kahveler kullanarak tek yöreden gelmiş single origin kahvelere kıyasla çok daha farklı tatlar alabilirsiniz. Eğer kahvenizi süt veya süt köpüğü ekleyerek içmeyi tercih ediyorsanız harman kahveleri tercih edebilirsiniz.

Blend kahve seçerken;

  • Harman oranı dikkate alınmalı.
  • Harman edilen kahve çekirdeğinin tat profillerinin detayları öğrenmeli.
  • Kahve çekirdeklerine uygun demleme yöntemiyle demleme yapılmalı.

Kavurma Tarihi

Kahve kavrulduktan yaklaşık 10 gün sonra en iyi lezzetini yakalar. Kavrulmuş kahve 1.5 – 2 ay içerisinde de tüketilmesini tavsiye ediyoruz. Daha uzun bir süre geçerse kahveniz bozulmaz, ancak tadını yitirmeye başlar. Kahvenizi satın alırken kavrulma tarihinin bu aralıklarda olmasına dikkat edin.

Ayrıca İlginizi Çekebilir: Rafine Tatlar Dark Roast Kahve

Light Roast (Az Kavrulmuş)

Eğer asiditesi yüksek, diğer bir tabirle ekşimsi kahveleri seviyorsanız genel olarak az kavrulmuş kahveleri tercih etmeniz gerekir. Kahve kavruldukça rengi koyulaşır, dolayısıyla çekirdekler ne kadar açık kahverengi ise o kadar az kavrulmuş diyebiliriz.

Medium Roast (Orta Kavrulmuş)

Eğer aroması yüksek, single origin kahveler tercih ediyorsanız orta kavrulmuş seçenek ile en iyi demlemeyi yapabilirsiniz. Örneğin yüksek aromalı bir Kolombiya ya da Kenya çekirdeği az kavrulduğunda aromalar tam anlamıyla ortaya çıkmaz, çok kavrulduğunda ise yandıkça aromalarını yitirmeye başlarlar.

Dark Roast (Koyu Kavrulmuş)

Eğer tatlıdan ziyade bitter tatları tercih ediyorsanız koyu kavrulmuş kahveler ile demleme yapabilirsiniz. Koyu kavurma kahve çekirdeğindeki tüm aromaları öldürdüğü için az aromalı ve bitter acılığında bir kahve demlemiş olursunuz.

Kahhve.com olarak evinizde ve ofisinizde iyi bir kahve yapabilmek için gerekli olan her şeyi sizin için bir araya getirdik!
HEMEN ALIŞVERİŞE BAŞLA

BİZ KİMİZ

Kahveye dair her şeyi bir arada bulabileceğiniz ve satın alabileceğiniz online satış platformu

ALIŞVERİŞE BAŞLA

E-BÜLTEN ÜYELİĞİ

Kahve hakkında paylaştığımız bilgilerden haberdar olmak için bültenimize üye olabilirsiniz.

BİZİ TAKİP EDİN

[prisna-google-website-translator]